Szakdolgozatot írni


Sok diáknak okoz nehézséget a főiskolás vagy egyetemi évek lezáró művének elkészítése. Ez a bejegyzés a kezdő szakdolgozat írók mankója kíván lenni, és semmiképpen nem tárgyalja teljes körűen a témát. Ha te azért vagy itt, mert újfent elúszóban az egész (többedszerre rugaszkodsz neki), akkor inkább a pszichológiai tanácsadást ajánlom figyelmedbe.

Mi a legfontosabb?

“Csak legyek túl rajta…”: Erről nem kell sokat beszélni. Válassz olyan témát, amelyhez már értesz. (Dolgoztál a területen, készítettél róla hosszabb lélegzetvételű beadandót, anyukád ezzel foglalkozik…) Figyelj arra is, hogy bőséges szakirodalom álljon a rendelkezésedre. És tartsd észben: nem a világot akarod megváltani, csak túl akarsz lenni az egészen!

“Szeretnék a szakdolgozatom segítségével elhelyezkedni.”: Ebben az esetben válassz olyan témát, amely értékes lehet a munkaerőpiacon. Keress olyan gyakornoki helyet, ahol segítenek. Ha szerencséd van, diploma után maradhatsz is!

“A téma mindegy, csak a tanár legyen rendes…”: Keress egy számodra szimpatikus tanárt, fürkészd ki a szakterületét és hajrá! Esetleg bekapcsolódhatsz tanszéki kutatásokba is.

“PhD-t szeretnék…”: válassz olyan területet, ami tényleg érdekel, amit a későbbiekben kutatni szeretnél. Szakdolgozatodat különös igényességgel készítsd el!

Hogyan álljak neki?

Készíts tervet! Sokaknak azért nem megy, mert túl nagy falatnak érzik. Ha lebontod apróbb lépésekre, emészthetőbbnek fog tűnni. Valahogy így: másodikán elmegyek a könyvtárba, és átfutom, amit kiveszek. Gondolatok térképe segítségével rendszerezem az ötleteimet. Harmadikán kiválasztom, melyik szűkebb területtel akarok foglalkozni. Negyedikén elolvasom a kivett könyvek ezzel kapcsolatos részeit. Ötödikén új szakirodalmat keresek. Utána megnézek a könyvtárban néhány témába vágó szakdolgozatot… stb.

Hol keressek szakirodalmat?

A Google, a könyvtárak, a korábbi tantárgyaid irodalomjegyzékei, a konzulensed, a különféle – egyetemekről általában elérhető – tudományos adatbázisok, az alapművek irodalomjegyzékei… ne felejtsd el mindig feljegyezni, ha valahonnét ötletet kaptál, sok későbbi bosszúságtól kíméled meg magad. Internetes anyagok esetén jegyezd fel a letöltés dátumát is, kérhetik, hogy legyen része a hivatkozásnak. Az oldalakat mentsd a gépedre! Ha később esetleg eltávolítanak egy számodra fontos információt, így akkor is meg fogod találni.

Hogyan kutassak?

A legfontosabb, hogy ne légy a saját magad ellensége! Ne vállalj olyat, amit nem tudsz teljesíteni! Lehet, hogy remek kísérleteket tudsz tervezni, de a gyakorlatban a megvalósítás komoly akadályokba ütközhet. Egy kérdőíves felméréshez akár 200 résztvevőt is megkövetelhet a konzulensed. Válassz olyan csoportot, ahol ezt össze tudod hozni, mert ha a kék hajú, huszonkét éves, tetovált lányok fogyasztói szokásaira vagy kíváncsi, csak megszívatod magad. Arra is ügyelj, hogy anyagilag ne terheld túl magad: képzeld el, hogy interjúkat szeretnél készíteni, és mindenkinek csak 500 Forintot fizetsz…

Egyedül nem jutsz ötről a hatra? Jelentkezz tanulási tanácsadásra!