Baba, kisgyermek tanácsadás


A baba és kisgyermek tanácsadás egy pszichológiai jellegű támogató, fejlesztő foglalkozás sorozat 0-5 éves gyermeket nevelő családok részére, a szülő(k) és a kicsi együttes részvételével. Gyertek, ha…

– a baba csak sír, sír és sír

– gyermeketek sokszor izgatott, nyugtalan

– evési, etetési problémákkal küszködtök

 • a baba nem hajlandó szopni, tápszert enni
 • a baba gyakran hány
 • nem megy a hozzátáplálás
 • gondot okoz a kicsi nem-evése, válogatóssága
 • gyermeketek csakis képernyő előtt hajlandó enni
 • babád vagy kisgyermeked túl sokat eszik
 • furcsa evési szokásokra lettél figyelmes

– nehézségeket tapasztaltok az alvás körül

 • gondot okoz az esti elalvás
 • a gyermek rendszeresen felébred éjjelente
 • nappali nem-alvás
 • túlzott aluszékonyság
 • valamilyen szokatlan jelenséget tapasztalsz alvás közben

– gondok a szobatisztasággal

 • nem sikerül letennetek a pelust
 • visszaesés rövidebb-hosszabb idő után
 • széklet visszatartása

– a gyermek önállósága nem fejlődik (pl. három éves, és még etetni kell)

– dac, hiszti, agresszió, szófogadatlanság

– testvérféltékenység

– extrém szeparációs szorongás, idegenfélelem

– a bölcsődei vagy óvodai beilleszkedés akadozik

A lista természetesen nem teljes. A baba és kisgyermek tanácsadás témafüggetlen, tehát bármiről beszélgethetünk. A cumi-kérdésről ugyanúgy, ahogy a bölcsődekezdésről. De nem úgy, ahogy egy orvossal vagy egy kisgyermeknevelővel tennéd! A baba és kisgyermek tanácsadás más értelemben tanácsadás, valójában inkább együtt gondolkodás. Kattints ide, részletesen bemutatom!

Módszertanom összetett, amiből a videotechnikát és a valós szituációban történő megfigyelést emelném ki. Tehát felvételt készítünk a problémát okozó helyzetről az irodámban (pl. etetés, tisztába tevés, öltöztetés, határhúzás, játék), és ezzel dolgozunk. Ha pedig olyan nehézségekkel szembesültök, amiket nálam nem lehet előcsalogatni (pl. más gyermekekkel kapcsolatos viselkedés), akkor külső helyszínen (játszótér, utca, bolt) végzem a megfigyelést. (Ez esetben kamera nélkül.)

Szemléletem Rogersi, viselkedésterápiás és sématerápiás. Ez nem jelenti, hogy nektek meg kell tanulni a linkek mögött leírtakat, valószínűleg szóba sem fognak kerülni; azért mutatom meg, hogy tudjátok: elsősorban ezeknek a módszereknek a filozófiája, eszköztára határozza meg a munkámat.

1-15 alkalomra kell számítanotok, kettesben, hármasban… stb. Szerencsés, ha az első alkalomra valamennyi együtt lakó családtag (anya, apa, testvérek) el tud jönni, így képet kaphatok arról, hogyan működtök családként. A továbbiakban a tünethordozó gyermekre és elsődleges gondozójára minden alkalommal szükség lesz, a többiek rugalmasabban dönthetnek. Egy szabály van: aki egyszer kimarad, az végleg kimarad. Tehát az apa mondhatja, hogy csak két alkalmat vállal, de ennek kihagyás nélkül kell történnie. (Az ok egyszerű: képzeljétek el, hogy nyelvtanulásra adjátok a fejeteket, és néhány óra mulasztást követően próbáljátok felvenni a fonalat.) Egy alkalom 90 perc, 14000 Ft (A technikai tudnivalók összefoglalóját jobbra, fent találjátok, vagy lentebb az oldalon, a képernyő méretétől függ!)

A lenti űrlap használatával, amely a xenia.balint (kukac) gmail.com címre küldi az üzenetedet, kérdezhettek, illetve jelentkezhetek egy rövid tájékoztató beszélgetésre. Utóbbi esetben, kérlek, javasoljatok időpontokat 1-2 hét távlatában. 72 órán belül válaszolok.

Ez a nulladik alkalom kötelező. Akkor is, ha már eldöntöttétek, hogy hozzám szeretnétek fordulni. Látnom kell, hogy csakugyan baba-kisgyermek tanácsadásra van szükségetek… és csakugyan tőlem. (Kérlek, ne vegyétek rossz néven, ha más szakembert ajánlok, a ti érdeketekben történik!)

A beszélgetésre elsősorban a szülőket várom, de ha más családtag is szorosan részt vesz a baba életében, ő is jöhet. (A kicsi jelenléte nem kötelező.) Az alkalom ingyenes, és kb. negyed órát vesz igénybe. Elérhető telefonon vagy valamelyik online szolgáltatón keresztül. Számot, azonosítót email-ben adok. Így praktikus, hiszen egyeztetés nélkül szinte biztosan nem tudnám fogadni a hívásotokat!

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

  Tárgy

  Üzenet

  Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)