Baba/kisgyermek tanácsadás


A baba/kisgyermek tanácsadás egy támogató, fejlesztő foglalkozássorozat 0-3 éves gyermeket nevelő családok részére, a szülő(k) és a gyerek(ek) részvételével. Gyertek, ha…

– a baba csak sír, sír és sír

– gyermeketek sokszor izgatott, nyugtalan

– evési, etetési problémákkal küszködtök

 • a baba nem hajlandó szopni, tápszert enni
 • a baba gyakran hány
 • nem megy a hozzátáplálás
 • gondot okoz a kicsi nem-evése, válogatóssága
 • gyermeketek csakis képernyő előtt hajlandó enni
 • babád vagy kisgyermeked túl sokat eszik
 • furcsa evési szokásokra lettél figyelmes

– nehézségeket tapasztaltok az alvás körül

 • gondot okoz az esti elalvás
 • a gyermek rendszeresen felébred éjjelente
 • nappali nem-alvás
 • túlzott aluszékonyság
 • valamilyen szokatlan jelenséget tapasztalsz alvás közben

– gondok a szobatisztasággal

 • nem sikerül letennetek a pelust
 • visszaesés rövidebb-hosszabb idő után
 • széklet visszatartása

– a gyermek önállósága nem fejlődik (pl. négy éves, és még etetni kell)

– dac, hiszti, agresszió, szófogadatlanság

– testvérféltékenység

– extrém szeparációs szorongás, idegenfélelem, egyéb félelmek

– a bölcsődei vagy óvodai beilleszkedés akadozik

– kételkedsz magadban mint szülő

A lista természetesen nem teljes. A baba/kisgyermek tanácsadás témafüggetlen, tehát bármiről beszélgethetünk. A cumi-kérdésről ugyanúgy, ahogy a bölcsődekezdésről. De nem úgy, ahogy egy orvossal vagy egy kisgyermeknevelővel tennéd! A baba/kisgyermek tanácsadás más értelemben tanácsadás, valójában inkább együtt gondolkodás. Kattints ide, részletesen bemutatom!

Módszertanom összetett, amiből a videós interakció elemzést és a valós szituációban történő megfigyelést emelném ki. Tehát felvételt készítünk a problémát okozó helyzetről az irodámban (pl. etetés, tisztába tevés, öltöztetés, határhúzás, játék), és ezzel dolgozunk. Ha pedig olyan nehézségekkel szembesültök, amiket nálam lehetetlen előcsalogatni (pl. más gyermekekkel kapcsolatos viselkedés), akkor külső helyszínen (elsősorban játszótér) végzem a megfigyelést. (Ez esetben kamera nélkül.)

Szemléletem Rogersi, viselkedésterápiás és sématerápiás. Nem kell megtanulnotok a linkek mögött leírtakat, valószínűleg szóba sem fognak kerülni; azért mutatom meg, hogy tudjátok: elsősorban ezeknek a módszereknek a filozófiája, eszköztára határozza meg a munkámat. (A viselkedésterápiás megközelítés nem jelenti, hogy sírva altatást javasolnék, inkább egyfajta praktikus szemléletre utal.)

1-15 alkalomra kell számítanotok, kettesben, hármasban… stb. A foglalkozásokra lehetőség szerint valamennyi együtt lakó családtagot várok. Ha ez nem megoldható, akkor a tünethordozó babára/kisgyermekre, az elsődleges gondozójára, illetve arra a családtagra van szükség, akivel kapcsolatban a leginkább megmutatkoznak a problémák. (Ez sokszor egybeesik, de nem mindig. Testvérféltékenység esetén például jelen kell lennie az érintett testvérnek.) Nekik minden alkalmon részt kell venniük, a többiek szabadon dönthetnek, azzal, hogy aki egyszer kimarad, az végleg kimarad! Tehát az apa mondhatja, hogy csak x alkalmat tud megoldani, örülök neki, de legkésőbb a második foglalkozáson meg kell jelennie, és ezt követően folyamatosan kell járnia. (Nem kell előre lefixálni, a lényeg, hogy ne legyen kimaradás, mert újracsatlakozásra nincs mód.) Egy alkalom 90 perc, 18000 Ft. (A technikai tudnivalókat jobbra vagy a törzsszöveg alatt találjátok, az eszközötök méretétől függően.)

A lenti űrlap használatával, amely a xenia.balint (kukac) gmail.com címre küldi az üzenetedet, kérdezhettek, illetve jelentkezhetek egy rövid tájékoztató beszélgetésre. Utóbbi esetben, kérlek, javasoljatok időpontokat 1-2 hét távlatában. 72 órán belül válaszolok.

Ez a nulladik alkalom kötelező. Akkor is, ha már eldöntöttétek, hogy hozzám szeretnétek fordulni. Látnom kell, hogy csakugyan baba/kisgyermek tanácsadásra van szükségetek… és csakugyan tőlem. (Kérlek, ne vegyétek rossz néven, ha más szakembert ajánlok, a ti érdeketekben történik!)

A beszélgetésre elsősorban a szülőket várom, de ha más családtag is szorosan részt vesz a baba életében, ő is jöhet. (A kicsi jelenléte nem kötelező.) Az alkalom ingyenes, és kb. negyed órát vesz igénybe. Elérhető telefonon vagy valamelyik online szolgáltatón keresztül. Számot, azonosítót email-ben adok. Így praktikus, hiszen egyeztetés nélkül szinte biztosan nem tudnám fogadni a hívásotokat!

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

  Tárgy

  Üzenet

  Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)