Szülőknek


Szülőként érthetően foglalkoztat, hogy mivel járulhatnál hozzá a foglalkozások sikeréhez. Kérlek, olvasd el ezt a néhány szempontot, és a javaslataim szerint járj el. Ha esetleg marad benned kérdés, keress a xenia.balint (kukac) gmail.com címen vagy a lenti űrlapon. 72 órán belül válaszolok.

1. A gyermeked és a nulladik, megbeszélő jellegű alkalom

Ha fiad/lányod 18 év feletti, kérem, hogy saját maga intézze a foglalkozásokkal kapcsolatos ügyeit! Amennyiben fiatalabb, a nulladik alkalmon egyeztetést követően jelen lehet szülő, gondviselő.

2. A szülők és a foglalkozások tartalma

Nehéz feladat meghúzni a határt titok és nem titok között, ha kliensem 18 év alatti. Nem szeretném elveszíteni a gyermek bizalmát, de én is szülő vagyok, megértem, hogy követni szeretnéd az eseményeket. Így azt a szabályt hoztam, hogy tájékoztatást nyújtok a hiányzásokról és a késésekről, illetve nagy vonalakban a témákról, amikről beszélgetünk. Ha valamiről úgy érzem, hogy a fiatal érdekében feltétlenül a szülők tudomására kell hoznom, első körben igyekszem megszerezni a gyermek engedélyét. Csak vészhelyzetben lépek ennek hiányában.

3. Ha a szülők nem értenek egyet a segítő szolgáltatást illetően

Nem a legszerencsésebb helyzet. Igyekezzetek megállapodásra jutni, mert hátráltatja a foglalkozások sikerét, ha egyikőtök támogatja a fiatal részvételét, a másik nem. Nézzetek körül az Interneten, hátha találtok olyan módszert és szakembert, akivel mindketten kiegyeztek. Ha nem sikerül megegyeznetek, javaslom, hogy próbálkozzatok mediációval. Az is elképzelhető, hogy gyermeketek problémái csupán attól megoldódnak, hogy ti hatékonyabban kommunikáltok egymással.

4. Ha a gyermeked hallani sem akar semmiféle segítségről

Egyeztessünk, mert akad néhány trükköm vonakodó tinédzserek meggyőzésére. A legegyszerűbb, ha azt kéred tőle, hogy csak 3 (2,1) alkalmon vegyen részt, és utána szabadon dönthet a folytatásról. Ha így jársz el, gyermeked úgy fogja érezni, hogy figyelembe veszed a véleményét. Azt is ajánlom, hogy mutasd meg neki ezt a honlapot, ahogy más segítőkét is. Ha ő választhat, az növeli a motivációt.

5. Kapcsolatom a fiatallal

Egy kicsit talán más ez a viszony, mint bármi más. Biztosan különbözik a tanárokkal kialakított kapcsolattól. Nem fogom tehát leszidni a fiatalt; helyette arra fogok törekedni, hogy megértsem: mi miért történt? Kérlek, azt se várd el tőlem, hogy az “ügynököd” legyek. Soha nem fogom győzködni a fiatalt, hogy járjon egyetemre; vagy éppen ne. Azt tartom majd szem előtt, hogy a megfelelő információk birtokában ő maga dönthessen minden olyan kérdésben, ami az életkorának megfelel.

6. Ne kérd, hogy hazudjak a gyerekednek!

Rövid távon talán praktikusnak tűnik, de előbb-utóbb kiderül az igazság, és a fiatal mind a szüleire, mind rám haragudni fog. Bármire is járjon, meghiúsul, a probléma pedig marad. (Elsősorban akkor találkozom ilyen igénnyel, ha a gyermek pszichológushoz nem akar menni, de a magántanártól nem zárkózik el.) Családi titkok (pl. örökbefogadás, betegség) fedezését sem vállalom. A bajokat jó eséllyel amúgy is a hazugságok okozzák. Ezt is meg lehet kísérelni helyrehozni, de nem további titkolódzással!

7. Hagyd a fiatalt próbálkozni!

Bizonyos esetekben lényeges lehet, hogy hagyd gyermekedet nyugodtan próbálkozni. A tanulásfejlesztés során például az új módszerek alkalmazása kezdetben akár kudarcokhoz (egy-egy rosszabb jegyhez) is vezethet. Fontos, hogy támogasd a fiatalt a hosszú távú gondolkozásban, illetve annak megértésében, hogy a siker néha türelmet igényel.

8. Testvérek és a foglalkozások

Autogén tréningre és pszichológiai tanácsadásra nem járhatnak sem együtt, sem párhuzamosan. Szülő-csecsemő tanácsadásra adott esetben viszont hozni kell valamennyiüket, akkor is, ha nagy a korkülönbség. (Általában az első alkalomról van szó.)

9. Ha gyermeked fiatalabb, mint a kijelölt korhatár

Mindenképp egyeztessünk! Semmi nincs kőbe vésve, a korhatártól el lehet térni, amennyiben nem veszélyezteti a foglalkozások sikerét. De alternatív lehetőségeket is megfontolásra ajánlok:

– Gyere te pszichológiai tanácsadásra! Előfordul, hogy a gyerek mutat tüneteket, de a probléma valójában nálad van (Pl. sokat és erősen szorongsz, és ez rossz irányba tolja a kapcsolatotokat.)

– Ha csecsemőd, totyogód vagy kisgyereked van, ajánlom a baba/kisgyermek tanácsadást!

– Ha szülőként kapcsolati nehézségeitek vannak, a párkapcsolati tanácsadás gyakran rendezi a gyerek nehézségeit, viselkedését, anélkül, hogy őt magát be kellene vonni.

– Ha még rendszeresen együtt tanulsz alsós gyermekeddel, vegyél inkább te részt tanulási tanácsadáson, így két legyet ütsz egy csapásra!

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

  Üzenet

  Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)

  Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)