Rosszul osztod be az idődet?


Elcsúszol a tanulnivalóval? Meglepődsz, hogy nyakadon a dolgozat vagy a vizsga, és a tananyag felével sem végeztél? A megoldás, hogy tanulási tervet készítesz. Tehát: előre és pontosan meghatározod, hogy mikor, mivel, mennyi ideig és milyen mélységben (ötöst szeretnél vagy kettest?) foglalkozol majd.

Ez nem idő- és energiapocsékolás. Ellenkezőleg: használatával takarékoskodsz mindkettővel. Nem véletlenül kerül elő gyakran a tanulási tanácsadáson. Ráadásul az elvégzett feladatokat folyamatosan és látványosan kipipálhatod – ez ösztönözni fog a további munkára. Ellenvéleményként gyakran hallom, hogy “Készíthetek én tervet, de nem tudom betartani. A család, a barátok, a munka, a háztartás, a lustaság…”. Az a helyzet, hogy ha mindez megzavar, akkor a terved nem jó.

A következőkre ügyelj, amikor elkészíted saját beosztásodat:

– A megtanulandó tárgyak sorrendje: vannak olyan emberek, akiknek az agya igényli a bemelegítést – próbáld ki, hogy te is közéjük tartozol-e! Ha igen, mindig egy számodra könnyebb feladattal kezdj!

– Az anyag mennyisége: Ne kívánj lehetetlent magadtól! Ha rossz az idő-tudatosságod, akkor kezdd azzal, hogy ezen javítasz! Muszáj megtanulnod reálisan felbecsülni, mi mennyi ideig fog tartani.

– A számonkérésig hátralévő idő: könnyű azt gondolni, hogy a vizsga vagy a dolgozat még messze van… aki ezzel áltatja magát, azt kellemetlen meglepetés fogja érni, amikor észreveszi, hogy a tételek felével sem végzett időre…

– A megcélzott osztályzat, eredmény: nyilván több időre van szükséged, ha az ötösre gyűrsz, mint ha kettest szeretnél.

– Egyéni jellegzetességek: Este vagy reggel tudsz jól tanulni? Mikor vagy használhatatlan? Mikor pörögsz? Mennyire vagy fáradékony? Milyen gyakran kell szünetet tartanod?

– Egyéb elfoglaltságaid: a valóság az, hogy néha nehezítik a tanulást. Számolj velük, így számolj le velük.

Egyedül nem megy? Jelentkezz tanulási tanácsadásra!