Skizofrénia: egy, két, há’…


“Skizofréniával sosem vagy egyedül.”

“Olyan skizofrén érzésem van: mintha két elmém volna.”

“Valaha skizofrén voltam, de már jól vagyunk.”

Ezek a neten vadászott idézetek egy nagyon elterjedt tévhit megnyilvánulásai, miszerint a skizofrénia egyenlő a többszörös személyiséggel. Valójában, amire ők gondolnak, az a disszociatív identitászavar.

Csaknem biztos, hogy a mítosz terminológiai zavarból ered. A skizofrénia szót, amely valóban hasadt elmét jelent, Eugen Bleuler svájci orvos alkotta meg 1911-ben. Ő arra gondolt, hogy a betegségtől szenvedők egyfajta hasadást élnek meg a belső világukban. Például, örömteli gondolataikhoz intenzív negatív érzések társulnak.

Ady Endre verse remek illusztráció:

“Minden Egész eltörött,
Minden láng csak részekben lobban,
Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött.”

A skizofrénia nagyon súlyos betegség. A DSM-5 (a lelki betegségek leírására szolgáló kézikönyv) szerint téveszmékkel, hallucinációkkal, kusza gondolkodással és beszéddel, a pozitív érzelmek átélésének képtelenségével, szegényes mimikával, általános motivációhiánnyal, szociális érdektelenséggel jár.

A kórkép általában a késő tízes, kora húszas években jelentkezik, és a népesség egy százalékát érinti. Kialakulásában genetikai és környezeti tényezőknek is szerepet tulajdonítanak. A munkanélküliség, a hajléktalanság, a szerhasználat, az öngyilkosság, a súlyos depresszió megnövekedett kockázatával jár.

Összehasonlításként: a disszociatív identitászavar gyakorisága tisztázatlan, Európában nagyon ritkán diagnosztizálják, az Amerikai Egyesült Államokban viszont 2,5%-ra teszik.(A miért még kérdéses…) A legtöbb esetben kimutatható mögötte valamilyen komoly kisgyermekkori trauma.

Összefoglalva:

“Disszociatív identitászavarral sosem vagy egyedül.”

Forrás: Ötven pszichológiai tévhit