Címke: munkamánia

Könyörtelen mércék, hiperkritikusság séma

Az ötödik, aggályosság és gátlás nevű sématartományban járunk. (Ha nem tudod, hogy miről van szó, javaslom, hogy kezdd itt az olvasást, és kövesd az ajánlott sorrendet. Ha pedig csak fel szeretnéd frissíteni a tudásodat a sémák csoportosítását illetően, akkor az első link mögött megteheted.) A könyörtelen mércék, hiperkritikusság séma lényege, a központi gondolata, hogy a tökéletes nem elég! Többet! Jobban! Még többet! Még jobban! Sőt, ha lehet, még annál is többet és jobban. Fontos, hogy ezek az utasítások belülről jönnek. Az illető azért cselekszik úgy, ahogy, mert helyesnek érzi, nem pedig azért, mert meg akar felelni a főnökének.

Elhagyatottság-instabilitás séma

Ez a séma annyit tesz, hogy olyan modellt alkottál a világról, amelyben különös hangsúlyt kap az emberi kapcsolatok múlékonysága. Persze, racionálisan nézve előbb-utóbb tényleg minden kapcsolat véget ér, ha másként nem, hatvan év házasság után valamelyik fél meghal. Ám a legtöbb ember nem szokott ettől rettegni az első randin. Ahogy egy esetleges megcsalásról sem fantáziál. Tudja, hogy megtörténhet, talán már át is élt ilyesmit, de nem kattog rajta.

A séma elkerülése

Ha olvastad ezt az írást, akkor ismered a sématerápia alapfogalmait. Tudod, hogy mi a séma, és azt is, hogy többféleképpen reagálhatsz a meglétére. Young három csoportba sorolja a lehetőségeket: elfogadás, elkerülés és túlkompenzálás. Az elkerülés lényegében menekülés. Azt jelenti, hogy változatos eszközökkel biztosítod: ne kelljen szembesülnöd a séma tartalmával, gondolati és érzelmi szinten sem. Ezt néhányan olyan sikereresen űzik, hogy gyakorlatilag blokkolják az emlékezetüket. Nem csak a gyerekkorukra nem emlékeznek, de az aznap délelőttjükre sem. Teszik ezt azért, nehogy aknára (azaz fájdalmas gondolatra vagy érzelemre) tévedjenek. Pszichológushoz általában valamilyen homályos “nemjó” érzés, unalom vagy pszichoszomatikus problémák miatt fordulnak, esetleg családtagok küldik őket, mondván, hogy nincsenek érzelmeik és másokéit sem értik.