Pszichológus Budapesten és online


Ez az írás rólam szól. Arról, hogy milyen pszichológus, milyen ember vagyok. Ha nem találod, ami foglalkoztat, írj a xenia.balint (kukac) gmail.com címre, vagy használd az űrlapot legalul! Neved, üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email-ben válaszolok 72 órán belül.

1. Miért és hogyan lettem pszichológus?

1998-at írtunk, amikor 16 évesen eldöntöttem: pszichológusnak fogok tanulni. Elsősorban olvasmányélmények ihlették a választásomat. Akkoriban szerettem Carl Gustav Jung svájci filozófus írásait. Az emberi lélek titkairól meséltek nekem, ezt pedig mindennél érdekesebbnek tartottam. (Ma már nem tudok azonosulni a szerző gondolatvilágával, de a választásban kétségtelenül befolyásolt.)

Tanulással töltött évek következtek, ami nem volt gond: szerettem és a mai napig szeretek tanulni. Eredményes is voltam, vagyok benne. Így 2000-ben első próbálkozásra felvettek álmaim szakjára, az ELTE pszichológiára. Lelkesen és néha kevésbé lelkesen mélyültem el az alapozó tárgyakban: inkább a gyakorlati vonatkozásokat kedveltem, mint az elméleti fejtegetéseket. Bár azóta sok, akkoriban feleslegesnek tűnő információ bizonyult hasznosnak és érdekesnek, beleértve a statisztikát is például. Szakirányként, az első három év után, az életvezetési és pályaválasztási tanácsadást, valamint az iskolapszichológiát választottam. Ez utóbbin találkoztam és szerettem bele a tanulásmódszertanba.

2. A diploma után

Szerencsésnek mondhatom magam, mert az államvizsga után csaknem azonnal sikerült elhelyezkednem egy budapesti gimnáziumban. Nagyszerű lehetőség volt, tekintve, hogy egy iskolában a problémák igencsak széles körébe lehet belefutni, gyerek, szülő és pedagógus oldalról is. Tapasztalatnak kiváló! Egyidejűleg megkezdtem a Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület autogén tréning képzését. Azért tetszett meg, mert általa egy év leforgása alatt praktikus, eredményes és széles körben használható módszer kerülhetett a birtokomba. Az oktatás sajátélmény részén aztán meg is tapasztaltam, hogy a relaxáció tényleg működik. A bogaraktól való félelmemet csaknem eltüntette 🙂 Viccet félretéve: számtalan pontos segítette az életemet izgulósságom csökkentésével.

A következő időszakban aztán jónéhány módszertannal megismerkedtem: kapcsolatleltár, örömtréning, neuro-lingvisztikai programozás, Williams Életkészségek Tréning, sématerápia. Nem lettem egyikből se mester, de az biztos, hogy szakmailag és emberileg is gazdagítottak. Közben tettem egy kitérőt a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rehabilitációs gazdasági menedzser szakán. Jelenleg pedig a Semmelweis egyetem szülő-csecsemő/kisgyermek tanácsadó képzésén veszek részt.

3. Tevékenységem vállalkozóként

A honlap egyszerű formája már 2005-ben létezett, akkor, végzős egyetemistaként inkább csak próbálgattam, hogy lenne-e igény tanulásmódszertan oktatásra. Őszintén meglepett, de volt.

2006-ban aztán az autogén tréning és a pszichológiai tanácsadás is felkerült az oldalra. A sikerek jöttek, ezért felmondtam iskolai munkahelyemen, és főállásban “magánozni” kezdtem. 

Aztán (vállalkozói megbízással) dolgoztam a Mozgássérültek Országos Szövetségének, a Szinergia Szakképző Iskolának és az Arany János Kollégiumi Programnak. (Kommunikációs és közösségépítő tréningek, pszichológiai tanácsadás, pályaválasztási tanácsadás, tanulásmódszertan oktatás.)

4. Mi biztosítja a minőségi munkát?

Reményeim szerint hatékony tevékenységemet a rendszeres szupervíziós alkalmak biztosítják. Tehát járok egy olyan csoportba, ahol kérdezhetek a kollégáimtól, ha elakadnék egy-egy ügyfelemmel. Természetesen mindezt azonosításra alkalmas adatok nélkül teszem. Egyébként: képzések, előadások, konferenciák, szakirodalom olvasása.

5. Néhány személyes információ

1982-ben születtem, Nagykanizsán nőttem fel, 2010-ben házasodtam, 2017-ben egy szuper kisfiú, Patrik anyukája lettem. Családommal Budapesten élek.

6. Milyen embernek tartom magam?

Szokták mondani, hogy egy pszichológus munkaeszköze a személyisége. Tehát, ilyennek látom magam: gyakorlatias, szeretem a tudományos bizonyítékokon alapuló módszereket, távol állok az ezotériától. Kedves, rugalmas és közvetlen vagyok. Könnyen és gyorsan átlátom a lényeget. Szeretem a rendet magam körül. Érdekelnek az állatok, a tudományos fantasztikus irodalom, a finom ételek.

7. És egy titok 🙂

Cicaimádó vagyok! Ha osztozol ebben a mániámban, érdekesnek találhatod macskás oldalamat.

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

    Üzenet

    Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)