Pszichológiai tanácsadás GYIK


Ezen az oldalon a pszichológiai tanácsadásról osztok meg gyakran feltett kérdéseket és válaszokat. Ha nem találod, amit keresel, írj a xenia.balint (kukac) gmail.com címre, vagy használd az űrlapot! Neved, üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email-ben válaszolok!

A nulladik alkalom kötelező?

Igen, és az első foglalkozástól eltérő időpontban. Ez mindkettőnk érdekeit szolgálja: te nem veszel zsákbamacskát, én pedig képet kapok a céljaidról, elvárásaidról. (Ha úgy gondolom, hogy nem tudom teljesíteni őket, jelzem.) Továbbá segít felkészülni a továbbiakra nekem is, neked is.

A nulladik alkalom jelent valamilyen kötelezettséget?

Nem. Nyugodtan jelentkezz, akkor is, ha még csak fontolgatod a tanácsadást. (Megteheted a szöveg alatti űrlapon vagy a xenia.balint@gmail.com email címen.)

A nulladik alkalom során készül valamiféle jegyzet, felvétel rólam?

Csak papír alapon. Ezt az utolsó találkozásunkat követő 84. napon megsemmisítem, ahogy a későbbi alkalmakról szólókat is. (Utolsó találkozás napja = első nap.)

A nulladik alkalom egyéni?

Igen. Kivételt csak a 18 év alattiak jelentenek, akik szülei (egyeztetést követően) részt vehetnek a találkozón. Bővebben a tinik nulladik alkalmáról…

Mit teszel az adataimmal, ha mégsem veszek részt a nulladik alkalmon, vagy nem tetszik, amit hallok, és hagynám a csudába?

Olvasd el adatkezelési tájékoztatómat!

Le lehet mondani a nulladik alkalmat?

A kérésem, hogy mielőbb, de legalább 24 órával korábban jelezd! Ha nem így jársz el, első alkalommal semmilyen következménnyel nem kell számolnod. Másodszorra viszont szükségem lesz magyarázatra. Ha az indokod érthető, pl. betegség, adok harmadik időpontot, amely viszont az utolsó lehetőség.

Lehet, hogy már a nulladik alkalmon is el tudsz látni tanácsokkal?

A pszichológiai tanácsadás egy folyamat. Én reagálok rád, te reagálsz rám… és így tovább. Idő kell, hogy kibontakozzon… Olvasd el ezt a cikket, amelyben részletesen bemutatom a műfajt!

Van várólista?

Előfordulhat. Ekkor tájékoztatlak, és megkérlek, hogy érdeklődj néhány hét elteltével!

Általában mennyit kell várni?

Ez attól is függ, hogy tudsz-e napközben, a hagyományos értelemben vett munkaidőn belül jönni, vagy csak késő délután/este. Utóbbi esetben akár hosszabb várakozásra is fel kell készülni.

A pszichológiai tanácsadás Skype-on is igénybe vehető?

Igen. Technikai feltételek: mikrofon mindenképpen, és lehetőleg webkamera is. Általában a Skype, Viber vagy WhatsApp programot használjuk. További információk itt!

Pszichológiai tanácsadás chat-en?

Indokolt esetben elképzelhető, de az alkalmak száma maximum három. Ezek után át kell térnünk legalább hanghívásra! A keretek ugyanazok, mint egyéb formákban, tehát előre megbeszéljük az alkalmak idejét és tartamát. A csetes forma semmiképp sem azt jelenti, hogy folyamatos kapcsolatban fogunk állni, és nem jelent a részemről folyamatos készenlétet sem.

Hogyan kell fizetni?

A szolgáltatás díja egyéni megállapodás alapján rendezhető készpénzben vagy utalással.

Kapok számlát? Egészségpénztárra elszámolható a szolgáltatás?

Kapsz, de nem tudok olyan tevékenységet ráírni, amit az egészségbiztosító elfogad. Fontos! 2022. szeptember elsejétől csak magánszemély részére tudok számlát kiállítani!

Hány alkalomra lesz szükség?

Lehetetlen előre megmondani, hiszen nem ismerlek. 1-2 alkalom után megkísérelhetek tippelni, illetve mondhatok egy tipikus óraszámot, ami a hasonló nehézségekkel küzdő klienseim számára elegendőnek bizonyult. 30X60 perc fölé csak nagyon ritka esetben megyünk egyhuzamban.

Milyen gyakran fogunk találkozni?

A legvalószínűbb, hogy hetente egyszer, de előfordul kéthetenkénti, illetve heti kétszeri gyakoriság is. Krízis esetén ettől eltérhetünk, és megállapodhatunk felezett alkalmakban, heti akár 3-4X is.

Mikor vannak az egyes alkalmak?

Az órák egyéniek, így az időpont kettőnk közötti megállapodás kérdése.

Hozhatom a babámat? Úgysem érti…

Kérlek, hogy ne tedd! A tanácsadás kizárólag rólad szól! Arról nem is beszélve, hogy érzelmileg megterhelő témák is felbukkanhatnak. Biztosan a babádat akarod vigasztalni, ha felsír, amikor épp arról beszélsz, hogy az iskolában kiközösítettek? Sajnos nincs várótermem, így a kicsi a pároddal sem tartózkodhat az ingatlanban. De! A társasháznak van játszótere, és az óra elején vagy a végén nyugodtan beugorhatnak egy gyors pelenkacserére. A tápszert, bébiételt is szívesen megmelegítem.

Mi történik, ha óra közben el szeretnék menni?

A teljes díjat ki kell fizetni. Kérlek, úgy tervezz, hogy végig tudj maradni!

Lemondhatom a már megbeszélt órát?

24 órával korábban igen. Ha ennél közelebb szólsz, a díjat ki kell fizetni. (Félévente egy alkalmat elengedek, ahogy a szabályzatban is olvashatod.)

Mi történik, ha néhány óra után meggondolom magam?

Semmi. Nem jössz többet. Kérlek, szólj a döntésedről!

Hogyan működik tanácsadás lezárása?

99,9%-ban addig járnak az emberek, amíg szükségesnek és hasznosnak érzik. Elenyésző számban azonban többszörös szabályszegések miatt nekem kell elköszönnöm tőlük.

Szükséges valamilyen orvosi vizsgálat, mielőtt hozzád fordulok?

Nem. Ha úgy látom, hogy szükséges, úgyis szólok.

Mit jelent az, hogy pszichológiai konzultáció?

Pszichológiai tanácsadás, csak más szóval. Itt elolvashatod a részleteket!

Máshol hasonló szolgáltatást találtam életvezetési tanácsadás alatt…

A kifejezést időnként a pszichológiai tanácsadás szinonimájaként használják.

Biztosan segít a pszichológiai tanácsadás?

Nem! Menekülj attól a pszichológustól, aki a saját módszeréről (netán önmagáról) ezt állítja.

Milyen irányzat(ok) mellett vagy elkötelezett?

Semmit nem használok kizárólagosan. Ahonnét merítek: rogersi és kognitív iskola, a sématerápiás szakirodalom és az Eric Berne féle tranzakcióanalízis. Kisebb részben a mentalizációs irány, valamint mindfullness technikák. Mindezt a pozitív pszichológiai megközelítés szellemiségében.

Használsz személyiségtipológiákat?

Nem jellemző. Komolyan osztom azt a Rogers-i alapvetést, hogy minden ember egyedi, ez pedig nem passzol a személyiségtipológiákhoz, amikben be kell sorolni téged valamilyen kategóriába.

Csak fél év múlva érem el a korhatárt. Jelentkezhetek?

Persze. Semmi nincs kőbe véve.

Terápiába járok. Elmehetek hozzád tanácsadásra?

A terapeutád valószínűleg nem fogja tolerálni. A részemről: egyeztessünk!

Pránanádizom. Járhatok pszichológiai tanácsadásra?

Engem nem zavar, csak tartsd észben, hogy a szemlélet, amivel dolgozom, más.

Théta healing-re járok. Mehet a tanácsadás párhuzamosan?

Igen, de a szemléletem ettől az irányzattól is távol áll.

Egy éve jártam hozzád tanácsadásra. Most mehet a férjem?

Ha már ennyi idő eltelt, valószínűleg igen, de ha veszélyben érzem a tanácsadás sikerét, az objektivitásomat, akkor nemet kell mondanom.

Egyéni nálad, miután lezártuk a párkapcsolati tanácsadást?

Lehet. De ha a párod is hasonlókat fontolgat, neki más szakembert kell keresnie! Bővebben…

Elküldhetem a barátnőmet hozzád? Szüksége lenne pszichológusra!

A tanácsadásban nagyon fontos a motiváció, az érdeklődés, így nem javasolnám, hogy bárkit is elküldj. Megpróbálhatod rábeszélni, de erőltetni felesleges.

Tudsz rajtam segíteni? Már semminek nem látom értelmét.

Nehéz konkrétumok ismerete nélkül válaszolni, ezért, azt hiszem, a legbecsületesebb válasz, hogy írd le néhány mondatban a problémádat.

Mi fog történni az órákon?

Javaslom, hogy olvasd el ezt az írást!

Kell a kanapén feküdnöm?

A kanapén fekvés a pszichoanalitikus és esetleg az analitikusan orientált terápia sajátja. Én nem űzöm ezeket a módszereket, szóval nem, nem kell a kanapén feküdnöd 🙂

Csinálsz hipnózist?

Nem tanultam ki ezt a módszert, így nem.

Minden találkozás után kellemesen fogom érezni magam?

Hosszútávon természetesen boldogabb leszel, de nem ígérem, hogy mindig örömmel és megkönnyebbülten fogsz távozni. Például, tegyük fel, hogy nem sikerült kielégítően meggyászolnod az évekkel korábban elvesztett édesanyádat. Erről az üléseken valószínűleg beszélni kell, ami akár sírásba is torkollhat. Cserében közelebb kerülsz a gyászmunka lezáráshoz.

Minden alkalom után rosszul fogom érezni magam?

Azért ez nem valószínű.

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

  Tárgy (kötelező)

  Üzenet

  Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)