Pszichológiai tanácsadás részletek


Mi is hát a pszichológiai tanácsadás? Ahogy a szolgáltatás bemutatásánál leírtam: a pszichológiai tanácsadás egy pszichológus vezette támogató, fejlesztő foglalkozássorozat (megközelítőleg) egészséges emberek számára, változatos eszközökkel. A témát te hozod, és bármi lehet. De nézzük meg részletesebben! Induljunk messziről, a nemektől, hogy aztán az igeneknél kössünk ki!

A pszichológiai tanácsadás tehát…

– nem szakértő-ügyfél tanácsadás. Ne úgy képzeld, hogy megjelensz, kérdezek néhányat, és már mondom is, hogy mi lesz a jó neked. Éppen ezért olyasfajta tanácsokat, mint hogy azonnal költözz el a szüleidtől, tőlem nem fogsz kapni. Ellenkezőleg: közös gondolkodásra hívlak!

– nem szerviz. A pszichológiai tanácsadás nem arról szól, hogy te elmondod a panaszaidat, én pedig megoldom őket, mint egy autószerelő. Tehát nem hívhatom fel az apukádat, hogy legyen veled kedvesebb, és önéletrajzot sem írhatok helyetted.

– nem orvosi szolgáltatás. Ennek három következményét emelném ki. Az első, hogy a testi betegségekhez csak korlátozottan értek. Éppen ezért nem tudom kivizsgálni, hogy alulműködik-e a pajzsmirigyed. Maximum gyanakodhatok, és javasolhatom, hogy keress fel endokrinológust. A második, hogy nincs receptírási jogosultságom. A harmadik, hogy nem fehér köpenyben, íróasztal mögött dolgozom. Fotelben ülök, ahogy te is, habár, ha úgy szeretnéd, akár állhatsz is.

– nem egészségügyi szolgáltatás (pszichiátriai kezelés, pszichoterápia, klinikai pszichológusi foglalkozás). Tehát a lelki bajokat illetően sem adhatok diagnózist, kódot.

– nem pszichoanalitikus vagy analitikusan orientált kezelés. Azaz nem kell a kanapén feküdnöd, de mindent elmondanod sem. Ami pedig az álmaidat illeti: megosztani ér, de elemezni nem fogjuk őket. A kérdéseidet sem fogom megválaszolatlanul visszadobálni, hogy “Miért fontos ezt neked?”, hanem ésszerű keretek között és a legjobb tudásom szerint megválaszolom őket. Összességében ez egy elég fontos pont! Ha pszichológiai tanácsadásra jössz, nem azt fogod kapni, amit a filmekben vagy a Terápia című sorozatban látsz, hanem érzelmileg támogatóbb és gyakorlatiasabb alkalmakat.

– nem business vagy life coaching, bár ez utóbbi esetében megragadni a különbséget.

– nem oktatás. Ugyan a tanácsadás során általában történik információ-átadás, van, hogy sok is, de ez nem úgy néz ki, hogy adott tematika szerint végigveszünk valamilyen témát. Annyit osztok meg, amennyi szükséges, és hogy mi tartozik ebbe a körbe, azt közösen határozzuk meg. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent? Például előfordulhat, hogy mutatok néhány stresszkezelési technikát, de az száz százalék, hogy nem fogom a stresszkutatás elmúlt száz évét rád zúdítani.

– nem sorstársi tanácsadás, ezért ne várj tőlem gyakorlati tippeket, pl. a lakásod akadálymentesítéséről! Akkor sem, ha azért jössz, mert támogatásra van szükséged a balesetedet követően. Persze vannak témák, amelyekhez értek, ha ilyenbe futunk, elképzelhető, hogy javasolni fogok könyvet, weboldalt, szakembert… de részleteiben nem fogjuk fejtegetni.

– nem kibeszélés. Bár a folyamat elején hangsúlyos szerepe van, a pszichológiai tanácsadás ennél több. A pszichológus reagál, visszajelez, kérdez, rámutat a káros gondolkodási mintáidra, segít meglátni, hogy hol vágod magad alatt a fát. (És még annyi mindent!)

– nem baráti találkozó. A barátaid természetszerűleg jót akarnak neked, de nem biztos, hogy képesek fél éven keresztül végigkövetni a gyászod rezdüléseit, és mindig türelmesen, empatikusan reagálni. De azt sem várhatod tőlük, hogy pártatlanok legyenek. Jól esik néha összejönni, és közösen borzongani a volt férjed dolgain, de e gyermeked viselkedésproblémáit nem oldja meg.

– nem mágia. Nincs se bájitalom, se tuti varázsigém. A sikerért dolgozni kell. Mindkettőnknek.

A pszichológiai tanácsadás során…

– nem látlak betegnek.

– nem foglak manipulálni.

– nem foglak kioktatni, leszidni, megalázni, kinevetni.

– nem fogok rád erőltetni valamilyen csoda-módszert, mert ilyen nem létezik.

– nem fogom rád erőltetni a saját értékeimet és a magánéletemben bevált gyakorlataimat.

– nem fogunk titkos, tudattalan gondolataid, érzelmeid, vágyaid után kutakodni.

– ha valami rossz történt, történik veled, nem fogunk oda kilyukadni, hogy amúgy azt te tudat alatt akartad, akarod.

– nem fogunk egyetlen eseményt vagy személyt kikiáltani a nehézségeid okaként.

– nem fogunk hónapról-hónapra végigmenni a gyermekkorodon! Szinte biztosan szóba fog kerülni, de csak a szükséges mértékben mélyedünk bele. 

– nem fogunk politizálni, sem egy-egy aktuális témáról (pl. covid) egymást győzködni. Azt is leállítom, ha a kohászat alapfogalmairól kezdenél értekezni. Semmi értelme; a problémád ettől még marad.

És ami igen…

Helyzeted, gondolataid, érzelmeid körüljárása, a céljaid megfogalmazása, erőforrásaid feltérképezése, az akadályozó tényezők (pl. kognitív torzítások, sémák) megismerése és kiküszöbölése, a vágyott állapothoz vezető stratégiák kidolgozása, tesztelése. Ismeretátadás, gyakorlás. Hogy melyik lesz a hangsúlyos, az egyéni. Nem ugyanarra van szüksége egy gyászolónak, mint aki szeretne véget vetni a boldogtalan házasságának. Ha pedig a kliens félénkséggel jön, megint más lesz a középpontban.

Alkalmasság a pszichológiai tanácsadásra

A magam részéről azokat utasítom el, akik valamilyen komolyabb diagnózissal jönnének: súlyos depresszió, bipoláris depresszió, szülés utáni pszichózis, skizofrénia, többszörös személyiség, anorexia, bulimia. Az autizmushoz és a hiperaktivitáshoz sem értek, és a neurológiai zavarokhoz sem.