Pszichológiai tanácsadás részletek


Mi is hát a pszichológiai tanácsadás? A könnyebb érthetőség kedvéért pontonként megnézzük, hogy mi nem, aztán rátérünk arra, hogy mi igen.

A pszichológiai tanácsadás…

– nem szakértő-ügyfél kapcsolat. Ne úgy képzeld, hogy megjelensz, kérdezek, és már mondom is, hogy mi a teendő. De nem is végzem el a munkát, mint egy autószerelő. Ellenkezőleg: a párkapcsolati tanácsadás közös gondolkodás, és tőletek ugyanúgy energiát igényel, ahogy tőlem is. 

– nem orvosi szolgáltatás. Ennek három következményét emelném ki. Az első, hogy a testi betegségekhez csak korlátozottan értek. Éppen ezért nem tudom kivizsgálni, hogy alulműködik-e a pajzsmirigyed. Maximum gyanakodhatok, és javasolhatom, hogy keress fel endokrinológust. A második, hogy nincs receptírási jogosultságom. A harmadik, hogy nem fehér köpenyben, és nem egy íróasztal mögül dolgozom. A pszichológiai tanácsadás közvetlenebb műfaj, mindketten fotelben ülünk, egymással nagyjából negyvenöt fokos szögben. Egyenrangú felekként dolgozunk!

– nem egészségügyi szolgáltatás (pszichiátriai kezelés, pszichoterápia, klinikai pszichológusi foglalkozás). Tehát a lelki bajokat illetően se diagnosztizálhatok, és kódot sem adhatok.

– nem pszichoanalitikus kezelés. Azaz nem kell a kanapén feküdnöd, de mindent elmondanod sem. Ami pedig az álmaidat illeti: megosztani ér, de elemezni nem fogjuk őket.

– nem business vagy life coaching, bár az átfedés nagy.

– nem oktatás. Habár a tanácsadás során általában történik információ-átadás, van, hogy sok is, de ez nem úgy néz ki, hogy adott tematika szerint végigveszünk valamilyen témát. Annyit osztok meg, amennyi szükséges, és hogy ebbe mi tartozik bele, azt közösen határozzuk meg. Hogy ez a gyakorlatban hogy néz ki? Például előfordulhat, hogy mutatok néhány stresszkezelési technikát, de az száz százalék, hogy nem fogom a stresszkutatás elmúlt száz évét rád zúdítani.

– nem sorstársi tanácsadás, ezért ne várj tőlem gyakorlati tippeket, pl. a lakásod akadálymentesítéséről! Akkor sem, ha azért jössz, mert támogatásra van szükséged a balesetedet követően. Persze vannak témák, amelyekhez akár jól is értek, ezért előfordulhat, hogy jelzem: véleményem szerint ennek itt és itt nézhetsz utána. De részleteiben nem fogjuk fejtegetni.

– nem kibeszélés. Bár a folyamat elején lehet szerepe, a tanácsadó pszichológus ennél többet nyújt. Reagál, visszajelez, kérdez, rámutat a káros gondolkodási mintáidra, segít meglátni, hogy hol vágod magad alatt a fát. (És még annyi mindent!)

– nem baráti találkozó. A barátaid természetszerűleg jót akarnak neked, de nem biztos, hogy mindent elviselnek. Nem biztos, hogy képesek fél éven keresztül végigkövetni a gyászod rezdüléseit, és mindig türelmesen, empatikusan reagálni. De azt sem várhatod tőlük, hogy pártatlanok legyenek. Jól esik néha összejönni, és közösen borzongani a főnököd dolgain, de az alvásproblémáidon nem segít.

– nem mágia. Nincs se bájitalom, se tuti varázsigém. A sikerért dolgozni kell. Mindkettőnknek.

A pszichológiai tanácsadás során…

– nem foglak kioktatni, leszidni, megalázni, kinevetni.

– nem fogok rád erőltetni valamilyen csoda-módszert, mert ilyen nem létezik.

– nem fogjuk keresni és megtalálni az igazságot. A tanácsadás nem arról szól, hogy meggyőzz: milyen szemét volt veled az üzlettársad/férjed/apád/gyereked/tanárod, hanem arról, hogy módot találjunk a történtek káros következményeinek kiküszöbölésére.

– nem fogunk politizálni, sem egy-egy aktuális témáról (pl. covid) egymást győzködni. Azt is leállítom, ha a kohászat alapfogalmairól kezdenél értekezni. Semmi értelme; a problémád ettől még marad.

– nem fogom előírni, mit és hogyan tegyél. Átbeszélhetjük az egyes alternatívák előnyeit és hátrányait, de a döntést neked kell meghoznod. Éppen ezért olyan utasításokra, mint hogy azonnal költözz el a szüleidtől vagy hogy olvass be a főnöködnek, ne számíts.

– nem fogunk hónapról-hónapra végigmenni a gyermekkorodon! A pszichológiai tanácsadásnak nem feladata, hogy részleteiben megfejtse: hogyan, milyen hatásoknak köszönhetően váltál olyanná, amilyenné. (Szóba szokott kerülni, de nem ez a fő hangsúly.)

És ami igen…

Helyzeted, gondolataid, érzelmeid körüljárása, a céljaid megfogalmazása, erőforrásaid feltérképezése, az akadályozó tényezők (pl. kognitív torzítások, sémák) megismerése és kiküszöbölése, a vágyott állapothoz vezető stratégiák kidolgozása, tesztelése. Ismeretátadás, gyakorlás. Hogy melyik lesz a hangsúlyos, az egyéni. Nem ugyanarra van szüksége egy gyászolónak, mint aki szeretne véget vetni a boldogtalan házasságának. Ha pedig valaki szorongással jön, megint más lesz a középpontban.

Alkalmasság a pszichológiai tanácsadásra

A magam részéről azokat utasítom el, akik valamilyen komolyabb diagnózissal jönnének: súlyos depresszió, bipoláris depresszió, szülés utáni pszichózis, skizofrénia, többszörös személyiség, anorexia, bulimia. A szerhasználat is kizáró ok. (Nem arról van szó, ha néha lecsúszik egy pohárral, akár feszültségoldó céllal, de ha az alkohol irányítja az életedet, akkor nem fogunk tudni együtt dolgozni.) Az autizmushoz és a hiperaktivitáshoz sem értek, ahogy az időskori demenciához sem.