Autogén tréning GYIK


Ezen az oldalon az autogén tréninggel kapcsolatban gyakran feltett kérdéseket és a rájuk adott válaszokat osztom meg. Ha nem találod, ami érdekel, írj a xenia.balint (kukac) gmail.com címre, vagy használd az űrlapot! Neved, üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email-ben válaszolok.

A nulladik alkalom kötelező?

Igen, és az első foglalkozástól eltérő időpontban. Ez mindkettőnk érdekeit szolgálja: te nem veszel zsákbamacskát, én pedig képet kapok a céljaidról, elvárásaidról. (Ha úgy gondolom, hogy nem tudom teljesíteni őket, jelzem.) Továbbá segít felkészülni a továbbiakra nekem is, neked is.

A nulladik alkalom jelent valamilyen kötelezettséget?

Nem. Nyugodtan jelentkezz, akkor is, ha egyelőre csak fontolgatod a relaxáció tanulását. (Megteheted a szöveg alatti űrlapon vagy a xenia.balint@gmail.com email címen.)

A nulladik alkalom során készül valamiféle jegyzet, felvétel rólam?

Csak papír alapon. Ezt az utolsó találkozásunkat követő 84. napon megsemmisítem, ahogy a későbbi alkalmakról szólókat is. (Utolsó találkozás napja = első nap.)

A nulladik alkalom egyéni?

Igen. Kivételt csak a 18 év alattiak jelentenek, akik szülei (egyeztetést követően) részt vehetnek a megbeszélésen. Bővebb tájékoztató szülőknek…

Mit teszel az adataimmal, ha mégsem veszek részt a nulladik alkalmon, vagy nem tetszik, amit hallok, és hagynám a csudába?

Olvasd el adatkezelési tájékoztatómat!

Lemondhatom a nulladik alkalmat?

A kérésem, hogy mielőbb, de legalább 24 órával korábban jelezd! Ha nem így jársz el, első alkalommal semmilyen következménnyel nem kell számolnod. Másodszorra viszont szükségem lesz magyarázatra. Ha az indokod érthető, pl. betegség, adok harmadik időpontot, ami viszont az utolsó lehetőség.

Van várólistád?

Előfordulhat. Ekkor tájékoztatlak, és megkérlek, hogy érdeklődj néhány hét elteltével!

Általában mennyit kell várni?

Ha csak a késő délutáni, esti időszakban tudsz jönni, a várakozás hosszú, akár 3 hónap is lehet.

Autogén tréning az Interneten keresztül? Külföldön élek.

Igen, online is menni fog! Technikai feltételek: mikrofon, és lehetőleg webkamera. Bővebben…

Hogyan kell fizetni?

A díj készpénzben és utalással is rendezhető.

Kapok számlát? Egészségpénztárra elszámolható a szolgáltatás?

Természetesen kapsz, de nem tudok olyan tevékenységet ráírni, amit az egészségbiztosító elfogad. Fontos! 2022. szept. elsejétől csak magánszemély részére tudok számlát kiállítani!

Pontosan hány alkalmas a tanfolyam?

12 és 14 között lesz az óraszám. A haladásodtól függ.

Milyen gyakran kell járnom, hogy elsajátítsam az autogén tréninget?

Általában hetente egyszer kell megkeresned. Az órák 60 percesek. Nagyjából 12-14 óra, azaz kb. 3-6 hónap szükséges ahhoz, hogy megtanuld a technikát. Fontos, hogy az órai részvétel nem elég, fontos az otthoni gyakorlás! (Nagyjából 15 percet kell rászánni naponta.)

Mikor tartod az órákat?

Az alkalmak egyéniek, az időpont kizárólag kettőnk közötti megegyezés kérdése.

Kell valamit vinnem az órákra?

Csak saját magadat. Nincs szükség speciális felszerelésre, jegyzetfüzetre, mackónadrágra.

Kisbabám van. Magammal vihetem? Ekkortól eddig úgyis alszik.

Nem, mert bármikor felébredhet, és lehetetlenné teszi a tanulást. Az órákon mindenkinek egész személyével kell jelen lennie. Arról nem is beszélve, hogy egy gyereknek semmi köze az anyja/apja esetleges problémáihoz. Akkor sem, ha nem értené, amiről szó esik. (De érezheti a feszültségedet!)

Lemondhatom a már megbeszélt alkalmat?

24 órával korábban igen. Ha ennél közelebb szólsz, a díjat ki kell fizetni. (Félévente egyet elengedek.)

El kell fogadnom valamilyen furcsa filozófiát, ha tanulni szeretnék?

Nem. Egyedül azt kell elfogadnod, hogy képes vagy befolyásolni, ami benned történik.

Gond, ha nyugtatót, antidepresszánst szedek?

Nem, de én nem tudom felügyelni ezek szedését, és felírni sem tudom őket.

Mi az autogén tréning?

Az autogén tréning relaxációs technika, s mint ilyen, megnyugtatja a testedet, lelkedet. Azt már ismered, milyen feszültségben élni; na, a relaxációs módszerek épp az ellenkezőjére tanítanak. (A szó egyébként francia eredetű. Jelentése: elengedni a rabot.)

Miért tréning?

Ez a szó arra utal, hogy az eljárást be kell tanulni. Épp ezért fokozatosan haladunk, minden alkalommal egy-egy új részt próbálunk ki. Házi feladat: otthoni, napi szintű gyakorlás! (Tudom, hogy mindenki hamar szeretne eredményeket, de akkor sem lehet elsajátítani egyetlen hétvége alatt…)

Mit jelent az, hogy autogén?

Az „autogén” szó görög eredetű. Azt jelenti, hogy „magunkból eredő”. A gyakorlatok során ugyanis te vagy, aki befolyásolja a saját testedet, érzéseidet, gondolataidat!

Ki találta ki az autogén tréninget?

A módszer Johannes Heinrich Schultz német pszichiáter nevéhez köthető. (1920-as évek.)

Ki tarthat autogén tréninget?

Valamilyen segítő végzettségű szakember (pszichológus, pszichiáter, szociális munkás, mentálhigiénés tanácsadó), aki elvégezte a Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület oktatói tanfolyamát.

Hány éves kortól lehet megtanulni az autogén tréninget?

Én 16 évesnél idősebbekkel foglalkozom, máshol akár 10 év felett is!

Bárki képes megtanulni az autogén tréninget?

Nagyjából igen, de néhány esetben (skizofrénia pl.) nem ajánlott.

Mennyi idő múlva használ az autogén tréning?

Nagyjából 3 hónap rendszeres gyakorlás szükséges ahhoz, hogy jelentősen fejlődj. (Azért ez a céljaidtól is függ. Ha csak egy pihentető technikát szeretnél, mert sokat dolgozol, akkor kevesebb is elég lehet.)

Hogyan jön az autogén tréning a stresszoldáshoz?

Az autogén tréning segít elbánni azokkal a negatív testi-lelki változásokkal, amelyeket a szervezetedben kialakult állandósult vagy túl gyakran megjelenő stresszreakció okoz. 

Mi köze az autogén tréningnek az alfához?

Miközben gyakorlod az autogén tréninget, egyfajta módosult tudatállapotba kerülsz. (Nem kell megijedni, az alvás is az.) Ha EKG készülékkel vizsgálnánk, azt látnánk, hogy az ébrenlétre jellemző gyorsabb béta hullámaid (13-30 Hz) alfa hullámtevékenységbe (8-12 Hz) váltanak…

Agykontrolloztam, nem használt. Miben más az autogén tréning?

Az agykontroll nagyon összetett módszer, amelynek valóban részét képezik relaxációs elemek. A probléma (és a kudarcok oka) az szokott lenni, hogy összezsúfolják a tanfolyamot egy-két hétvégére.

Az autogén tréning olyan, mint ha nyugtatót szednék, pl. Xanax?

Ennél azért többről van szó! A Xanaxot bekapod, és kész, a házasságod pedig marad olyan, amilyen. Ha AT órákra jársz, beszélgetünk, és számíthatsz az önismereted fejlődésére. Ez pedig nagyon fontos. Lehetővé teszi, hogy megváltoztasd magad körül a világot.

Internetes anyagokból meg tudom tanulni az autogén tréninget?

Magát a technikát esetleg el tudod sajátítani oktató nélkül is, de azokkal a problémákkal, amelyek oda vezettek, hogy fontolgatod a tanulást, egyedül valószínűleg nem fogsz tudni leszámolni.

Kötelező valamilyen meditációs zene használata gyakorlás közben?

Nem. A lehetőség adott; te döntöd el, hogy élsz-e vele.

Az egyéni vagy a csoportos autogén tréning az előnyösebb?

Mindkettő jó lehet. Egyéni formában minden figyelem rád jut. Az oktató rugalmasan reagálhat a hangulatodra, az általad tapasztalt nehézségekre. Ha beteg leszel, eltoljuk az alkalmat, nem maradsz le. A csoportban viszont kapcsolatban lehetsz tanuló-társakkal, emberek között vagy…

Mindent elolvastam az autogén tréningről, amit a neten találtam. Mégis kicsit megfoghatatlannak tűnik…

Valóban az! Javasolom, hogy gyere el egy kötetlen beszélgetésre, ahol részletesebben is be tudom mutatni, miről van szó. Továbbá, ezt a cikket is elolvashatod, ami egy élménybeszámoló.

Több írásodban is olvastam, hogy az autogén tréninget a pszichológiai tanácsadással kombináltan ajánlod. Ilyenkor egymás után zajlik a kettő?

Nem, a kettő összefonódik! Az óraszám ezért magasabb lesz, mint csupán az autogén tréningé.

Járhatunk közösen a feleségemmel?

Nem. Sőt, párhuzamosan sem! Bővebben…

Feltűnt, hogy egész nap megfeszített állapotban tartom az izmaimat. Néha próbálom ellazítani őket, de nem megy. Az AT segítene?

Igen, mivel az autogén tréning fontos eleme az izmok ellazítása.

Egyetemista vagyok. Nagyon izgulok a vizsgák előtt, alig bírok bemenni az iskolába, mert hányingerem van. Segítene a módszer?

Sokan megkeresnek hasonló problémákkal. Hatalmas segítség számukra az AT!

Felületesen és rövid ideig tudok csak aludni. Autogén tréning?

Jó helyen keresgélsz! Az AT ezen a problémán általában segít. Sőt, akkor is életmentő lehet, ha épp kevés időd volt aludni. (Vizsgázók, sokat dolgozók, kisgyerekes anyukák…)

Sokszor fáj a fejem, és nem tudom, hogy miért. Illetve, sejtem… szervi oka nincs, úgyhogy marad a stressz… autogén tréning?

Igen, ekkor jól jön az autogén tréning rendszeres használata.

Évek óta pánikbeteg vagyok. Használna a tréning?

Igen, jó eséllyel.

Hogyan zajlik egy óra?

Először az otthoni gyakorlásokhoz kapcsolódó élményeket beszéljük meg. Utána következik maga  a relaxáció… egy óra alkalmával általában kétszer kerül sor erre. A maradék időben a felmerülő kérdésekkel, valamint a gyakorlatokhoz kapcsolódó témákkal foglalkozunk.

Úgy képzeljem el ezt az egészet, mint egy masszázst? Bemegyek, relaxálok, és egész héten jó lesz a kedvem?

Ennél azért több lehetőséget rejt magában az autogén tréning. A cél az, hogy  a tanulási időszak után az oktató nélkül is képes legyél bármikor relaxált állapotba kerülni. Otthon, a munkahelyeden, a buszon. Ahol és amikor éppen szükségét érzed. (Tehát nem kell hosszú éveken keresztül fizetni azért, hogy valakihez járj. Ha megtanulod a módszert, akkor az a tiéd lesz, úgy, ahogyan biciklizni is megtanultál, és soha többé nem felejtetted el. Persze az alapos begyakorlás elengedhetetlen!)

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

  Tárgy (kötelező)

  Üzenet

  Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)