Párkapcsolati tanácsadás részletek


Ha most itt jársz, akkor valószínűleg fontolgatod, hogy partnereddel tanácsadáson vegyetek részt. De mire is kell számítanotok? Megmutatom. A nemekből indulunk, és az igeneknél kötünk ki.

A párkapcsolati tanácsadás tehát…

– nem szakértő-ügyfél tanácsadás. Ne úgy képzeljétek, hogy megjelentek, kérdezek néhányat, és már mondom is a tutit. Ezért olyasfajta tanácsokat, mint hogy azonnal szakítsatok, nem fogtok kapni.

– nem szerviz. Néhányan azzal a kimondott vagy ki nem mondott céllal jönnek tanácsadásra, hogy javítsam meg a partnerüket. De a párkapcsolati tanácsadás nem erről szól.

– nem párkapcsolati coaching (ezt sokan a párkapcsolati témájú, de egyéni coaching-ra értik).

– nem mediáció. Bizonyos szempontból több, máshonnét nézve kevesebb.

– nem oktatás. Habár a tanácsadás során általában történik információ-átadás, van, hogy sok is, de ez nem úgy néz ki, hogy adott tematika szerint végigveszünk valamilyen témát. Annyit osztok meg, amennyi szükséges, és hogy ebbe mi tartozik bele, azt közösen határozzuk meg. Hogy ez a gyakorlatban hogy néz ki? Például előfordulhat, hogy beszélek a kötődésről, de az száz százalék, hogy nem fogom rátok zúdítani a kötődéselmélet múltját, jelenét és jövőjét.

– nem külön-külön nyújtott egyéni tanácsadás! Természetesen az egyéni elakadások, pszichés nehézségek szóba fognak kerülni, amennyiben hatással vannak közös működésetekre. Mégis: a hangsúly inkább a kapcsolatotokon lesz, egy picit úgy, mintha külön lény volna.

– nem kibeszélés. Bár van szerepe, de a párkapcsolati tanácsadó ennél többet nyújt. Reagál, visszajelez, kérdez, rámutat közös működésetek káros mintáira. (És még annyi mindent!)

– nem mágia. Nincs se bájitalom, se tuti varázsigém! A sikerért dolgozni kell! Mindnyájunknak.

2. A párkapcsolati tanácsadás során…

– senkit nem látok betegnek.

– nem manipulállak benneteket! Transzparensen dolgozom: kérdezzetek és válaszolok!

– nem foglak kioktatni, leszidni, megalázni, kinevetni benneteket.

– nem fogok rátok erőltetni valamilyen csoda-módszert, mert ilyen nem létezik.

– nem fogom rátok erőltetni a saját értékeimet és a magánéletemben bevált gyakorlataimat.

– nem fogunk egyetlen eseményt vagy személyt kikiáltani a nehézségeitek okaként.

– nem fogjuk részleteiben, hónapról-hónapra átrágni a gyerekkorotokat. Szinte biztosan szóba fog kerülni, de csak a szükséges mértékben mélyedünk bele.

– nem foglak benneteket egymás álláspontjáról győzködni.

– nem fogunk politizálni, sem egy-egy aktuális témáról (pl. covid) egymást győzködni. Semmi értelme, legfeljebb az idő megy vele, a céljaitok eléréséhez nem járul hozzá.

3. És ami igen…

Helyzetetek, gondolataitok, érzelmeitek együttes körüljárása, a céljaitok megfogalmazása, erőforrásaitok feltérképezése, az akadályozó tényezők megismerése és kiküszöbölése, a vágyott állapothoz vezető stratégiák kidolgozása, tesztelése. Ismeretátadás (pl. egyes időszakok jellemző nehézségei, kötődési nehézségek és ezek gyökerei), gyakorlás (pl. kommunikáció, konfliktuskezelés).

4. Alkalmasság a párkapcsolati tanácsadásra

Mindkettőtöknek meg kell felelnie az egyéni tanácsadáshoz szabott feltételeknek. Erről itt olvashatsz! (Görgess a lap aljára!) Mindkettőtöknek akarnia kell. (Van türelmi idő.)