Párkapcsolati tanácsadás GYIK


Ezen az oldalon a párkapcsolati tanácsadásról gyakran elhangzó kérdéseket és a rájuk adott válaszaimat osztom meg. Ha nem találjátok, amit kerestek, írjatok a xenia.balint (kukac) gmail.com címre, vagy használjátok az űrlapot! Nevetek, üzenetetek nem kerül a honlapra, email-ben válaszolok!

A nulladik alkalom kötelező?

Igen. Ez mindenki érdekeit szolgálja: ti nem vesztek zsákbamacskát, én pedig képet kapok a céljaitokat, elvárásaitokat illetően. Látni fogom, hogy valóban a párkapcsolati tanácsadástól várhattok eredményt, és azt is, hogy tőlem. (Ha nem, ajánlok másik szolgáltatást, és szakembert is, ha tudok.)

A nulladik alkalom jelent valamilyen kötelezettséget?

Nem. Nyugodtan jelentkezzetek akkor is, ha még csak fontolgatjátok a részvételt. (Megtehetitek a szöveg alatti űrlapon vagy a xenia.balint@gmail.com email címen.)

A nulladik alkalom során készül valamiféle jegyzet, felvétel rólunk?

Csak papír alapon. Ezt az utolsó találkozásunkat követő (= első nap) 84. napon megsemmisítem, ahogy a későbbi alkalmakról szólókat is, ld. az adatvédelmi tájékoztatómat!

A nulladik alkalmon mindkettőnknek jelen kell lennünk?

Igen. Nem tartjuk meg az alkalmat, ha valamelyiktek 5 percnél többet késik.

A nulladik alkalmon csak ketten leszünk jelen?

Igen, én nem hívok senki mást, és ti se tegyétek!

Mit teszel az adatainkkal, ha mégsem veszünk részt a nulladik alkalmon, vagy nem tetszik, amit hallunk, és hagynánk a csudába?

Olvasd el adatkezelési tájékoztatómat!

Le lehet mondani a nulladik alkalmat?

A kérésem, hogy mielőbb, de minimum 24 órával korábban jelezzétek! Ha nem így jártok el, első alkalommal semmilyen következménnyel nem kell számolnotok. Másodszorra viszont szükségem lesz magyarázatra. Ha az indokotok érthető, adok harmadik időpontot, amely viszont az utolsó lehetőség.

Van várólista?

Előfordulhat. Ekkor tájékoztatlak benneteket, és megkérlek, hogy érdeklődjetek később!

Általában mennyit kell várni?

Ez attól is függ, hogy tudtok-e napközben, a hagyományos értelemben vett munkaidőn belül jönni, vagy csak késő délután/este. Utóbbi esetben akár hosszabb várakozásra is fel kell készülni.

A párkapcsolati tanácsadás online is igénybe vehető?

Nem, csak személyesen.

Hogyan kell fizetni?

A díj készpénzben és utalással is fizethető.

Kapok számlát? Egészségpénztárra elszámolható a szolgáltatás?

Természetesen kapsz, de nem tudok olyan tevékenységet ráírni, melyet az egészségbiztosító elfogad. Fontos! 2022. szept. elsejétől csak magánszemély részére tudok számlát kiállítani!

Hány alkalomra lesz szükség?

Lehetetlen előre megmondani, hiszen nem ismerem a helyzeteteket, céljaitokat. 1-2 alkalom után megkísérelhetek tippelni, de benne van a pakliban, hogy tévedek.

Milyen gyakran fogunk találkozni?

A legvalószínűbb, hogy hetente egyszer, de előfordul kéthetenkénti, illetve heti kétszeri gyakoriság is.

Mikor vannak az egyes alkalmak?

Az órák időpontja megállapodás kérdése.

Mi még a foglalkozások időpontjában sem jutunk közös nevezőre…

Pedig muszáj lesz. Nem vállalom a közvetítést szervezési ügyekben.

És ha a párom nem egyezik bele a tanácsadásba?

Mindkettőtökre szükség van. Ha nem tudod meggyőzni, ajánlom neked a pszichológiai tanácsadást, sokszor pozitív hatása van a párkapcsolatra is.

És ha a partnerem nem akar eljönni a már megbeszélt időpontra?

A párkapcsolati tanácsadás páros műfaj, egyedül, kérlek, ne jelenj meg! Természetesen áttérhetünk egyéni pszichológiai tanácsadásra, de erről az alkalmat megelőzően tudnom kell. Lemondás esetén a szabályzat az irányadó: ha távolmaradásotokat nem jelzitek 24 órával korábban, a díjat ki kell fizetni.

Mi történik, ha várunk, várunk, de a partnerem nem jelenik meg?

Az órát nem tartjuk meg. (15 perc a türelmi idő.)

És ha a párkapcsolati tanácsadás során a válás mellett döntünk?

Ebben az esetben ajánlok válási mediátort. Az általa készített megegyezést a bíróság elfogadja! (Így olcsóbban és gyorsabban lezárhatjátok közös életeteket…)

Gyerekünk van. Magunkkal vihetjük őt is? Elrajzolgat…

Nem, mert a gyereknek semmi köze a szülei esetleges problémáihoz. Ez a csecsemőkre is vonatkozik. A nulladik alkalom sem kivétel! Más nem lehet jelen, csak ti!

Össze lehet vonni az alkalmakat? Kecskeméten lakunk…

Nagyon korlátozottan. Másfél óra helyett tarthatunk például kettőt, de ez a maximum.

Külön kasszán vagyunk. Ki fizesse a párkapcsolati tanácsadás díját?

Tapasztalataim alapján az a legszerencsésebb, ha mindketten hozzájárultok az anyagiak rendezéséhez. (Lehet elfelezni az összeget, de akár jövedelemarányosan elosztani is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha az egyik fél kétszer annyit keres, mint a másik, akkor ő fizeti a díj kétharmadát.)

A családterápia különbözik a párkapcsolati tanácsadástól?

Igen, a családterápia szülők, gyermekek, akár nagyszülők bevonásával történik, és a problémák szélesebb körérének kezelésére alkalmazzák. (Pl. szülő-gyermek viták.)

Miért nem tarthatunk külön alkalmakat?

Az általam vezetett párkapcsolati tanácsadás minden esetben páros. Azért alakítom így, hogy a pár egyik tagja se alakítson ki velem titkos koalíciót. Magyarul ne alakuljon ki olyan helyzet, amiben ketten tudunk valamit, a harmadik viszont nem. Ebből a helyzetből nem lehet jól kijönni… senkinek.

Párkapcsolati vagy egyéni tanácsadásra jelentkezzek?

Nem is olyan egyszerű pontokba foglalni, hogy mikor melyiket érdemes választani! Általánosságban: inkább egyénibe járjatok, akár mindketten (más-más szakemberhez), ha az egyéni elakadásaitok, nehézségeitek hangsúlyosak. Ha pl. tele vagy a gyermekkorodból hozott traumákkal, akkor azt javaslom, hogy külön foglalkozz vele, még akkor is, ha leginkább a párkapcsolatod “pöccenti” be őket.

A barátnőm szeretne házasodni, de én még bizonytalan vagyok.

Ebben az esetben inkább az egyéni tanácsadást ajánlom neked.

Mehetünk a férjemmel párkapcsolati tanácsadásra, ha már jártam hozzád egyéniben?

Ha már régebben jártál, akkor igen, ha még friss a dolog, akkor jobb, ha mást kerestek. A tanácsadás során automatikusan feléd húznék, hiszen téged már ismerlek, ez pedig a folyamat rovására menne.

Szerintem a barátom az oka a nehézségeinknek. Menjünk? Végül is, neki kell változnia…

Sokan jönnek kimondva vagy kimondatlanul ezzel a feltevéssel, a párkapcsolati tanácsadó munkájához tartozik, hogy dolgozni tudjon ezzel a helyzettel.

Meleg párok is jelentkezhetnek?

Igen.

Mi fog történni párkapcsolati tanácsadás címszó alatt?

Javaslom, hogy olvasd el ezt a cikket!

Tényleg készül videófelvétel rólunk?

A videós interakció elemzés egy bevett módszer a párkapcsolati tanácsadásban. De! Sosem készítek felvételt a tudtotokon kívül, ettől nem kell tartani! Felajánlom a lehetőséget, és ha tetszik, éltek vele. Ha nem, akkor sem történik semmi, igyekszem más utat találni.

Mi az, hogy interakció elemzés?

Azt jelenti, hogy felveszlek benneteket videóra egy általam kreált helyzetben (pl. készítetek egy közös rajzot), utána pedig közösen visszanézzük, hogyan kommunikáltatok egymással.

A kapcsolatleltár kitöltését nekünk kell kérni?

Nyugodtan szóljatok, ha érdekel benneteket! (Katt ide, ha nem tudod, miről van szó!)

Hogyan történik a kapcsolatleltár kitöltése?

Látogassatok el a kapcsolatleltar.hu oldalra, és kövessétek az utasításokat! A rendszer azonnal elküldi nektek az értékelést, amivel aztán várlak benneteket!

A kapcsolatleltár egyfajta párkapcsolati összeillés teszt?

Ha nagyon akarjuk, így is nevezhetjük, de az eredménye semmikképp nem jóslat a kapcsolatotok jövőjét illetően! Csupán rámutat azokra a pontokra, amelyeken dolgoznotok kell, ahogy az erősségeitekre is.

A kapcsolatleltár amolyan házassági felkészítő?

Ilyen céllal is használható…

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Email stimmel? (kötelező)

  Tárgy

  Üzenet

  Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)