Baba/kisgyermek tanácsadás GYIK


Ezen az oldalon a baba/kisgyermek tanácsadással kapcsolatos gyakori kérdéseket válaszolom meg. Ha nem találjátok, amit kerestek, írjatok a xenia.balint (kukac) gmail.com címre, vagy használjátok az űrlapot! Nevetek, üzenetetek sehová nem kerül a honlapon, email-ben válaszolok!

A nulladik alkalom kötelező?

Igen. Ez mindannyiunk érdekeit szolgálja: ti nem vesztek zsákbamacskát, én pedig képet kapok a céljaitokat, elvárásaitokat illetően. Meg tudom ítélni, hogy reálisak-e. (Ha nem, közösen választunk másik szolgáltatást, vagy ajánlok másik szakembert.) A kapott információk számomra azért is fontosak, mert segítenek, hogy felkészülten várhassalak benneteket az első alkalommal.

A nulladik alkalom jelent valamilyen kötelezettséget?

Nem. Nyugodtan gyertek akkor is, ha még csak fontolgatjátok a részvételt. Jelentkezni a szöveg alatti űrlapon lehet. (Kérlek, javasoljatok időpontokat 1-2 hét távlatában!)

A nulladik alkalom során készül valamiféle jegyzet, felvétel rólunk?

Csak papír alapon. Ezt az utolsó találkozásunkat követő 84. napon megsemmisítem, ahogy a későbbi alkalmakról szólókat is. (Utolsó találkozás napja = első nap.)

Kiket vársz a nulladik alkalomra?

Elsősorban a két szülőt, de ha valamelyik nagyszülő is érintett a problémában (mert pl. a párral lakik), őt is szívesen fogadom. A baba, kisgyermek is jelen lehet, de de ha nem, az se baj.

Mit teszel az adatainkkal, ha mégsem veszünk részt a nulladik alkalmon, vagy nem tetszik, amit hallunk, és hagynánk a csudába?

Olvassátok el adatkezelési tájékoztatómat!

Le lehet mondani a nulladik alkalmat?

A kérésem, hogy mielőbb, de legalább 24 órával korábban jelezzétek! Ha nem így jártok el, első alkalommal semmilyen következménnyel nem kell számolnotok. Másodszorra viszont szükségem lesz magyarázatra. Ha az indok érthető (betegség), adok új időpontot, ami viszont az utolsó lehetőség.

Lehet, hogy már a nulladik alkalmon is el tudsz látni tanácsokkal?

Nem. A baba/kisgyermek tanácsadás egy folyamat, idő kell neki. Meg kell, hogy ismerjelek benneteket, reagálok rátok, ti is rám… és így tovább. Katt ide, részletesen bemutatom a műfajt!

Van várólista?

Előfordulhat. Ekkor tájékoztatlak benneteket, és megkérlek, hogy érdeklődjetek később!

Általában mennyit kell várni?

Ez attól is függ, hogy tudtok-e napközben, a hagyományos értelemben vett munkaidőn belül jönni, vagy csak késő délután/este. Utóbbi esetben akár hosszabb várakozásra is fel kell készülni.

A baba/kisgyermek tanácsadás online is igénybe vehető?

Nem, csak személyesen.

Hogyan kell fizetni?

Megegyezés kérdése, készpénzben és utalással is intézhető.

Kapunk számlát? Egészségpénztárra elszámolható a szolgáltatás?

Kaptok, de nem tudok olyan tevékenységet ráírni, melyet az egészségbiztosító elfogad. Fontos! 2022. szept. elsejétől csak magánszemély részére tudok számlát kiállítani!

Hány alkalomra lesz szükség?

Lehetetlen látatlanban megmondani! 1-2 alkalom után esetleg tippelhetek, illetve mondhatok egy tipikus találkozásszámot, ami a hasonló nehézségekkel küzdő klienseim számára megfelelő volt.

Milyen gyakran fogunk találkozni?

A legvalószínűbb, hogy hetente egyszer, de megállapodhatunk úgy is, hogy kéthetente.

Mikor vannak az egyes alkalmak?

Megállapodás kérdése.

Mi történik, ha óra közben el szeretnénk menni?

A teljes díjat ki kell fizetni. Kérlek, úgy tervezzetek, hogy végig tudjatok maradni, és ez valamennyi résztvevőre igaz.

Lemondhatjuk a már megbeszélt órát?

24 órával korábban igen. Ha ennél közelebb szóltok, a díjat ki kell fizetni. (Félévente egy alkalmat elengedek, ahogy a szabályzatban is olvashatjátok.)

Mi történik, ha néhány óra után meggondoljuk magunkat?

Semmi. Nem jöttök többet. Kérlek, szóljatok a döntésetekről! Nem kell megindokolni, de persze annak is örülök. Ha kritikátok van, az is oké, el fogok gondolkozni rajta.

Hogyan működik tanácsadás lezárása?

99%-ban addig járnak az emberek, amíg szükségesnek és hasznosnak érzik. Elenyésző számban azonban többszörös szabályszegések miatt nekem kell elköszönnöm tőlük.

Szükséges orvoshoz vinni a babát, mielőtt hozzád fordulunk?

Nem kötelező. Viszont előfordulhat, hogy valamikor a folyamat során ezt fogom kérni. Adott esetben a folytatás feltétele is lehet.

Biztosan segít a baba/kisgyermek tanácsadás?

Nem! Meneküljetek attól a tanácsadótól, aki ezt állítja!

Baba/kisgyermek tanácsadás, párkapcsolati vagy egyéni?

Általánosságban: azt válasszátok, ahol a legtöbb problémát érzitek. Ha párkapcsolati gondjaitok vannak, de úgy tűnik, hogy a babátokra nem/kevéssé hat ki, akkor gyertek párkapcsolati tanácsadásra. Ha inkább az egyéni témák a hangsúlyosak, akkor a pszichológiai tanácsadást, de ebben az esetben csupán egyikőtöket tudom vállalni. Vagy csak egyszerűen válasszátok, ami szimpatikus, több út is elvezet a sikerhez! Illetve a nulladik alkalom arra való, hogy segítsek dönteni.

A gyermekem a problémás. Miért kellek én is a kezelésre?

Egy 0-3 éves kicsi lényegében a szülei függvénye, értelmetlennek tartom külön foglalkozni ezzel a korosztállyal. A baba, kisgyermek tünete jelzés, hogy valami félresiklott, nagy eséllyel a szülő-gyermek kapcsolatban. Lehet, hogy csak valami apróság, pl. nem értitek, amikor a babátok azt “mondja”, hogy “Elég! Jóllaktam!”. Egy külső, szakértő szem ezt azonnal kiszúrja, és visszajelzi nektek.

Különbözik a baba, kisgyermek tanácsadás a szülőkonzultációtól?

A szülőkonzultációra csak a szülők jönnek, a baba/kisgyermek konzultációra a kicsi(k) is!

Különbözik a baba, kisgyermek tanácsadás a gyermekterápiától?

Együtt vesztek részt az alkalmakon, nem pedig a gyermek külön!

A baba, kisgyermek tanácsadás egyfajta alvástréning?

Nem, amennyiben az alvástréning alatt azt érted, hogy sírni kell hagyni a babát. Egyébként nem csak alvásproblémákkal lehet jönni, etetési vagy nevelési kérdések is terítékre kerülhetnek.

Miért nem csatlakozhat később a gyermekem apja?

Egyrészt, mert nehéz több alkalom kihagyás után felvenni a fonalat. Másrészt nem lenne igazságos vele szemben, hiszen téged és a kicsit sokkal több alkalmam volt megismerni.

Anyaként egyéni terápiába is járok. Mehetünk azért a babámmal?

Kérdezd meg a terapeutádat, mert nem biztos, hogy tolerálni fogja. Számomra nem probléma, amennyiben nincs súlyos diagnózisod (skizofrénia, bipoláris depresszió, szülés-utáni depresszió vagy pszichózis, többszörös személyiség, szerhasználat).

Mehetünk baba tanácsadásra, ha már jártam hozzád egyéniben?

Sokat gondolkoztam ezen a kérdésen, és arra jutottam, hogy ha még friss a dolog, akkor jobb, ha más szakembert kerestek. A tanácsadás során automatikusan feléd húznék, ez pedig igazságtalan lenne a többi résztvevővel szemben, és a közös munka rovására menne.

Ikrekkel mehetünk?

Igen.

Lombikbaba, örökbefogadott gyerek akadály?

Nem, dehogy. Saját tapasztalatom van mindkettőben, így rálátok ezekre a témákra.

Mi fog történni a foglalkozásokon?

Javaslom, hogy olvasd el ezt az írást!

Tényleg készül videófelvétel rólunk?

A videós interakció elemzés hasznos módszer, ajánlom az alkalmazását. De! Sosem készítek felvételt a tudtotokon kívül, ettől nem kell tartanotok! Felajánlom a lehetőséget, és ha tetszik, éltek vele. Ha nem, akkor sem történik semmi, igyekszem más utat találni.

Miért kell a videófelvétel?

Így ti is kívülről láthatjátok magatokat, és a módszer mindannyiunknak lehetőséget ad a visszanézésre. Többedszerre pedig olyasmit is megláthatunk, amit elsőre nem.

Ha meg szeretnéd nézni, hogyan eszik a babám, én vigyem az ételt?

Igen. Habár egyszerűbb ételekkel (keksz, banán) tudok szolgálni, ebből nem derül ki, hogy mi történik, ha a szokásos ételét kapja (meg hogy egyáltalán milyen az)… tányér, evőeszközök rendelkezésre állnak, és melegíteni is tudok. 

Ha az a gondom, hogy a fiam nem fogad szót, hogyan derül ki?

Pl. megkéred, hogy tegyen vissza egy játékot a helyére, és megnézzük, mi történik.

Hol van az a játszótér, ahol a külső megfigyelést végzed?

Az irodámhoz közel. (Budapest, XIII. kerület, Gidófalvy Lajos utca.)

A külső megfigyelés mennyi ideig tart?

90 perc, ekkor én elsősorban megfigyelek, jegyzetelek, és kevesebbet lépek kapcsolatba veletek. A tapasztalatok megbeszélésére a következő alkalommal kerül sor.

Oktatásra is számíthatunk az alkalmak során?

Előfordulhat, de semmiképp se iskolás módon 🙂 Lehet például, hogy javasolni fogok meséket vagy játékokat, de ez nem úgy fog hangzani, hogy márpedig ez az út és kész…

Neked van gyereked?

Egy kisfiam van, aki 2017-ben született.

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

  Tárgy

  Üzenet

  Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)