Baba/kisgyermek tanácsadás részletek


Mi is hát a baba/kisgyermek tanácsadás? A könnyebb érthetőség kedvéért messziről, a nemektől indulunk, utána pedig rátérünk arra, hogy mi igen.

A baba/kisgyermek tanácsadás tehát…

– nem szakértő-ügyfél tanácsadás. Ne úgy képzeld, hogy megjelentek, kérdezek, és már mondom is, hogy mi lenne számotokra az ideális. Ezért olyasfajta tanácsokat, mint hogy este nyolckor márpedig le kell fektetni a babát, tőlem nem fogtok kapni. Ellenkezőleg: közös gondolkodásra hívlak benneteket!

– nem szerviz. A baba/kisgyermek tanácsadás nem arról szól, hogy ti elmondjátok a panaszaitokat, én pedig megoldom őket, mint egy autószerelő. Nem tudom megbeszélni a babával, hogy egye meg a tökfőzeléket, és nem fogok bemutatót sem tartani arról, hogyan kell etetni. Helyette titeket, szülőket, nagyszülőket foglak abban segíteni, hogy megtaláljátok a saját utatokat.

– nem orvosi szolgáltatás. Ennek három következményét emelném ki. Az első, hogy a testi betegségekhez csak korlátozottan értek. Éppen ezért nem tudom kivizsgálni, hogy van-e a babátoknak egészségügyi problémája. Maximum gyanakodhatok, és javasolhatom, hogy keressetek fel (szak)orvost. A második, hogy nincs receptírási jogosultságom, így nem tudok sem új, sem régóta használt gyógyszereket felírni, ahogy tápszert se. A harmadik, hogy nem fehér köpenyben, és nem egy íróasztal mögül dolgozom. A baba/kisgyermek tanácsadás lazább műfaj, a résztvevők tetszésük szerint ülhetnek, állhatnak, foglalkozhatnak a babával. A gyerek lehet ölben, de felfedezhet, játszhat is.

– nem egészségügyi szolgáltatás (pszichiátriai kezelés, pszichoterápia, klinikai pszichológusi foglalkozás). Tehát nem diagnosztizálhatok, és kódot sem adhatok. Senkinek.

– nem szoptatási tanácsadás. Ezért csak alapismereteim vannak a szoptatás technikai kérdéseiről. Ha a babád sokat sír és/vagy nem gyarapszik megfelelően, akkor kezdj a gyerekorvosnál, és ha ő mindent rendben talál, fordulj szoptatási tanácsadóhoz! Ha ez a két lépés nem jár eredménnyel, vagy a második lépés nyilvánvalóan értelmetlen (tápszer), akkor érdemes baba/kisgyermek tanácsadásra jelentkezni.

– nem hordozási tanácsadás. Nem ismerem a különféle kendőfajtákat, sose tudtam megkötni egyet se. (Ilyesmiben nem vagyok ügyes.) Ettől függetlenül neked beválhat, csak nem én leszek, aki megtanít rá.

– nem igazságügyi szakértői tevékenység, ezért gyermekelhelyezési, gyermekbántalmazási ügyekben nem vállalom szakvélemény készítését.

– nem gyógypedagógiai vizsgálat és terápia. Bár van rálátásom a csecsemő- és kisgyermekkori nem tipikus fejlődési utakra, de ez csak rálátás, nem mély tudás. Ezért a feladatom arra szorítkozik, hogy szóljak nektek, ha ilyesmit vélek felfedezni.

– nem képességfelmérés. Nem fogok különféle teszteket végezni a babátokon, kisgyereketeken, de jelezni fogom, ha olyan lemaradást látok, aminek jobban utána kellene járni.

– nem oktatás. Habár a tanácsadás során általában történik információ-átadás, akár sok is, de ez nem úgy néz ki, hogy adott tematika szerint végigveszünk valamilyen témát. Annyit osztok meg, amennyi szükséges, és hogy ebbe mi tartozik bele, azt közösen határozzuk meg. Én a tudásommal és tapasztalatommal szállok be, a gyermek a tünetével, ti a kérdéseitekkel és érdeklődési területeitekkel. 

– nem egyéni vagy párkapcsolati tanácsadás a felnőtt résztvevő(k) számára! Az egyéni és párkapcsolati elakadások biztosan szóba kerülnek majd, de csak annyiban, amennyiben befolyásolják a babátokkal való kapcsolatotokat. Éppen ezért akkor érdemes baba/kisgyermek tanácsadásra jönni, ha ebben a fontos emberi viszonylatban éltek meg nehézségeket; ha a pánikrohamaiddal számolnál le vagy súlyos párkapcsolati válságban vagytok, akkor az egyéni, illetve a párkapcsolati tanácsadást javaslom.

– nem kibeszélés. A tanácsadó természetesen meghallgat, de ennél azért többről van szó. Segít például meglátni azokat a folyamatokat, amik azt eredményezik, hogy a babátok végigsírja a napot.

– nem mágia. Nincs se bájitalom, se tuti varázsigém. A sikerért dolgozni kell! Mindnyájunknak.

A baba/kisgyermek tanácsadás során…

– nem látlak betegnek benneteket.

– nem szokásom a manipuláció szakmán belül és azon kívül sem!

– nem foglak kioktatni, leszidni, megalázni, kinevetni benneteket.

– nem fogok rátok erőltetni valamilyen csoda (nevelési) módszert, mert ilyen nem létezik.

– nem fogom rátok erőltetni a saját értékeimet és a magánéletemben bevált gyakorlataimat.

– nem fogok titkos, tudattalan gondolataitok, érzelmeitek és vágyaitok után kutakodni.

– ha valami rossz történt, történik veletek, nem fogunk oda kilyukadni, hogy azt ti valójában tudat alatt akartátok, akarjátok.

– nem fogunk egyetlen eseményt vagy személyt kikiáltani a nehézségeitek okaként.

– nem fogjuk részleteiben, hónapról-hónapra átrágni a felnőtt résztvevők gyerekkorát. Szinte biztosan szóba fog kerülni, de csak a szükséges mértékben mélyedünk bele.

– nem foglak benneteket egymás álláspontjáról győzködni.

– nem fogunk politizálni, sem egy-egy aktuális vagy babás témáról (szoptatás, tápszerezés, együtt vagy különalvás… stb.) vitatkozni. Őszintén, lenne értelme?

És ami igen…

Helyzetetek, gondolataitok, érzelmeitek körüljárása, a céljaitok megfogalmazása, erőforrásaitok feltérképezése, az akadályozó tényezők megismerése és kiküszöbölése, a vágyott állapothoz vezető stratégiák kidolgozása, tesztelése. Ismeretátadás (bármilyen babás téma), gyakorlás.

Alkalmasság a baba/kisgyermek tanácsadásra

Valamennyi felnőtt résztvevőnek meg kell felelnie az egyéni pszichológiai tanácsadáshoz szabott feltételeknek. Erről itt olvashatsz! (Görgess a lap aljára!) A babának, totyogónak, kisgyereknek (nagyjából) egészségesnek kell lennie; külön kiemelném, hogy nem értek az autizmushoz. Ha a gyermeketek a nemevés miatt kórházi kezelésre szorul, szintén nem én vagyok a ti emberetek.