Baba/kisgyermek tanácsadás részletek


Mi is a baba/kisgyermek tanácsadás? Ahogy a szolgáltatás bemutatásánál leírtam: a baba/kisgyermek tanácsadás egy támogató, fejlesztő foglalkozássorozat 0-3 éves gyermeket nevelő családok részére, a szülő(k) és a gyerek(ek) részvételével. De nézzük meg részletesebben, a nemektől az igenekig.

A baba/kisgyermek tanácsadás tehát…

– nem szakértő-ügyfél tanácsadás. Nem arról van szó, hogy megjelentek, kérdezek, és már mondom is, hogy mi lenne a számotokra ideális. Ezért olyasfajta tanácsokat, mint hogy este nyolckor márpedig le kell fektetni a babát, meg hogy sírni kell hagyni éjszaka, tőlem nem fogtok kapni.

– nem szerviz. A baba/kisgyermek tanácsadás nem arról szól, hogy ti elmondjátok a panaszaitokat, én pedig megoldom őket, mint egy autószerelő. Nem tudom megbeszélni a babával, hogy egye meg a tökfőzeléket, és nem fogok bemutatót sem tartani arról, hogyan kell etetni.

– nem orvosi szolgáltatás. Ennek három következményét emelném ki. Az első, hogy a testi betegségekhez csak korlátozottan értek. Éppen ezért nem tudom kivizsgálni, hogy van-e a babátoknak egészségügyi problémája. Maximum gyanakodhatok, és javasolhatom, hogy keressetek fel (szak)orvost. A második, hogy nincs receptírási jogosultságom, így nem tudok sem gyógyszert, sem tápszert felírni. A harmadik, hogy nem fehér köpenyben és nem íróasztal mögül dolgozom.

– nem egészségügyi szolgáltatás (pszichiátriai kezelés, pszichoterápia, klinikai pszichológusi foglalkozás). Tehát nem diagnosztizálhatok, és kódot sem adhatok. Senkinek.

– nem dietetikusi vagy gyógytornász szolgáltatás.

– nem szoptatási tanácsadás. Ezért csak alapismereteim vannak a szoptatás technikai kérdéseiről. Ha a babád sokat sír és/vagy nem gyarapszik megfelelően, akkor kezdj a gyerekorvosnál, és ha ő mindent rendben talál, fordulj szoptatási tanácsadóhoz! Ha ez a két lépés nem jár eredménnyel, vagy a második lépés nyilvánvalóan értelmetlen (tápszer), akkor érdemes baba/kisgyermek tanácsadásra jelentkezni.

– nem hordozási tanácsadás. Nem ismerem a különféle kendőfajtákat, sose tudtam megkötni egyet se. (Ilyesmiben nem vagyok ügyes.) Ettől függetlenül neked beválhat, csak nem én leszek, aki megtanít rá.

– nem igazságügyi szakértői tevékenység, ezért gyermekelhelyezési, gyermekbántalmazási ügyekben nem vállalom szakvélemény készítését. (Olyan nagyon nem is érdekelné a bíróságot.)

– nem gyógypedagógiai vizsgálat és terápia. Bár van rálátásom a csecsemő- és kisgyermekkori nem tipikus fejlődési utakra, de ez csak rálátás, nem mély tudás. Maximum jelezni tudom, ha olyasmit látok, amivel más szakembert kellene felkeresnetek.

– nem képességfelmérés. Nem fogok különféle teszteket végezni a babátokon, kisgyereketeken, de jelezni fogom, ha olyan lemaradást látok, aminek jobban utána kellene járni.

– nem oktatás. Habár a tanácsadás során általában történik információ-átadás, akár sok is, de ez nem úgy néz ki, hogy adott tematika szerint végigveszünk valamilyen témát. Annyit osztok meg, amennyi szükséges, és hogy ebbe mi tartozik bele, azt közösen határozzuk meg. Én a tudásommal és tapasztalatommal szállok be, a gyermek a tünetével, ti a kérdéseitekkel és érdeklődési területeitekkel. 

– nem egyéni vagy párkapcsolati tanácsadás a felnőtt résztvevő(k) számára! Az egyéni és párkapcsolati elakadások biztosan szóba kerülnek majd, de csak annyiban, amennyiben befolyásolják a babátokkal való kapcsolatotokat. Éppen ezért akkor érdemes baba/kisgyermek tanácsadásra jönni, ha ebben a fontos emberi viszonylatban éltek meg nehézségeket; ha a pánikrohamaiddal számolnál le vagy súlyos párkapcsolati válságban vagytok, akkor az egyéni, illetve a párkapcsolati tanácsadást javaslom.

– nem kibeszélés. Természetesen meghallgatlak, de ennél azért többről van szó. Segítek például meglátni azokat a folyamatokat, amik azt eredményezik, hogy a babátok végigsírja a napot.

– nem mágia. Nincs se bájitalom, se tuti varázsigém. A sikerért dolgozni kell! Mindnyájunknak.

A baba/kisgyermek tanácsadás során…

– senkit nem látok betegnek.

– nem manipulállak benneteket! Transzparensen dolgozom: a kérdéseitekre válaszolok!

– nem foglak kioktatni, leszidni, megalázni, kinevetni benneteket.

– nem fogok rátok erőltetni valamilyen csoda (nevelési) módszert, mert ilyen nem létezik.

– nem fogom rátok erőltetni a saját értékeimet és a magánéletemben bevált gyakorlataimat.

– nem fogunk egyetlen eseményt vagy személyt kikiáltani a nehézségeitek okaként.

– nem fogjuk részleteiben, hónapról-hónapra átrágni a felnőtt résztvevők gyerekkorát. Szinte biztosan szóba fog kerülni, de csak a szükséges mértékben mélyedünk bele.

– nem foglak benneteket egymás álláspontjáról győzködni.

– nem fogunk politizálni, sem egy-egy aktuális vagy babás témáról (szoptatás, tápszerezés, együtt vagy különalvás… stb.) vitatkozni. Őszintén, lenne értelme?

És ami igen…

Helyzetetek, gondolataitok, érzelmeitek együttes körüljárása, a céljaitok megfogalmazása, erőforrásaitok feltérképezése, az akadályozó tényezők megismerése és kiküszöbölése, a vágyott állapothoz vezető stratégiák kidolgozása, tesztelése. Ismeretátadás (bármilyen babás téma), gyakorlás. Közben lehet (sőt, néha kell is) felállni, mozogni, játszani, pelenkázni, itatni, etetni, szoptatni.

Alkalmasság a baba/kisgyermek tanácsadásra

Valamennyi felnőtt résztvevőnek meg kell felelnie az egyéni pszichológiai tanácsadáshoz szabott feltételeknek. Erről itt olvashatsz! (Görgess a lap aljára!) A babának, totyogónak, kisgyereknek (nagyjából) egészségesnek kell lennie; külön kiemelném, hogy nem értek az autizmushoz. Ha a gyermeketek a nemevés miatt kórházi kezelésre szorul, szintén nem én vagyok a ti emberetek.