Alvásparalízis


Az alvási bénulás (más néven alvási paralízis) elalvás előtt, éjszakai megébredéssekor vagy reggel jelentkezik. Az érintett, miközben (részben) tudatánál van, a szemén kívül egyetlen izmát sem képes mozgatni. A jelenség pár másodperctől percekig is tarthat.

Aki átélte, az valószínűleg tudja, hogy az illusztrációként használt kép nem véletlen. Az állapot ugyanis különösen életszerű, sokszor ijesztő hallucinációkkal jár. Van, aki tanúja, hogy két rokona megbeszéli: elvágják a torkát. Más látja is a kést. Vagy a szellemeket. Esetleg az ördögöt. Utóbbi esett meg egy kliensemmel: hajnalonként rendszeresen látogatta a sátán. A fiatalember, akinek semmiféle vallásos vagy ezotérikus érdeklődése nem volt, rettegett. Leginkább attól, hogy elveszítette a józan eszét. Nagy megkönnyebbüléssel fogadta, amikor meséltem neki az alvási paralízis jelenségéről.

S hogy mi okozza?

Emlősöknél és madaraknál az alvás két, élettanilag különböző formája ismert:

– NREM (non-rapid eye movement, vagyis gyors szemmozgások nélküli)

– REM (gyors szemmozgássokkal tarkított, ilyenkor álmodsz)

A NREM alvás során az izmok elernyednek, megjelennek az alfa, théta majd delta agyhullámok. A tudomány négy szakaszra osztja a folyamatot, de egyszerűen kifejezve annyi történik, hogy a felületes bóbiskolástól haladsz a mélyalvás felé. Aztán vissza, majd következik a REM szakasz. Ekkor agyad csaknem úgy viselkedik, mint ébrenlét során: valóban kiadja az utasításokat. Ha pl. egy medve elől szaladsz álmodban, olyan parancsok indulnak a tested felé, mintha tényleg az életedért rohannál. Teljesen észszerű mechanizmus, hogy közben egy másik terület blokkolja az akaratlagosan mozgatható izmaidat. Alvási paralízis akkor jelentkezik, ha az agyad összegyúrja a REM szakaszt, ezzel együtt az izmok béklyóba kötését, a NREM alvás felületes részével, amikor is a tudatod még/már jelen van. Az  egyelőre rejtély, hogy miért tesz ilyet, de úgy tűnik, hogy van genetikai befolyásoltsága.

Fontos tudni, hogy a jelenség fiziológiailag veszélytelen. A károk pszichések: már órákkal a lefekvés előtt  megjelenhet a szorongás. Olyan szinten, hogy a szenvedő alany el sem tud aludni.

Ahogy a pontos ok, úgy a gyógymód is ismeretlen. Az antidepresszánsok néha segítenek, de az eredmények sajnos nem meggyőzők.

Amit tehetsz:

– Próbálj mozogni! Ha nehéz is, icipicit általában sikerül, s ez kiugraszthat. (Kezdd pislogással!)

– Rendszerint működik a valóságkontroll annyira, hogy tudatosíthatod: álomfigurákat látsz, hallasz.

– Avasd be a partneredet! Megtanulhatja észrevenni a jeleket (pl. halk nyögések) rajtad, és fölébreszthet.

– Mondogasd sokszor, hogy a jelenség ártalmatlan!

– Tudd: Becslések szerint az emberiség 50%-ával előfordul életében legalább egyszer.

– Kérdezz körbe a családodban, hátha valakivel előfordult, és van bevált praktikája!

– Vigyél rendszert az alvásaidba, ugyanakkor feküdj le és keljél fel… minden nap!

– Csökkentsd a koffeinfogyasztásodat!

– Az alvási bénulás előfordulását kapcsolatba hozták a stresszesebb időszakokkal. Éppen ezért, ideje foglalkoznod azzal, mennyire hatékonyan menedzseled a számodra megterhelőbb heteket, hónapokat.

Az alkalmak ritkításáért: pszichológiai tanácsadás vagy autogén tréning