Sír a baba, sír!


Az újszülött legfontosabb kommunikációs eszköze a sírás. Ezzel tudatja, ha éhes, szomjas, fázik, álmos, fáj valamije, testközelségre vágyik… stb. Nem is csoda, hogy gyakran hallatja a hangját! Ami persze mozgósítja a felnőtteket. Valószínűleg evolúciósan beépített programról van szó: a gyermektelenek éppen úgy ugrásra kész állapotba kerülnek tőle, mint a friss vagy a gyakorlott szülők.

Úgy tűnik, hogy a normál sírás időbeli lefutása fordított U alakú görbét mutat az első hónapokban. 6-8 hetesen éri el a csúcsot, átlagosan 2 óra sírást naponta, utána pedig folyamatosan csökken a negyedik hónapig. Normál esetben. Mert elképzelhető, hogy nem így alakul. Hogy a napi két óra csupán álom, és hiába telik el az ötödik hónap is, a baba csak sír, megnyugtatni pedig lehetetlen. Ők szaknyelven az excesszíven síró babák, és bizony nincsenek is kevesen: kutatások 8-40% közé teszik az arányukat.

Excesszív sírásnak azt nevezzük, ha a három hónaposnál fiatalabb csecsemő naponta legalább három órát nyűgösködik és/vagy sír, hetente minimum három napon keresztül, egy három hétig tartó időszakban. Az okok sokrétűek lehetnek, többek között:

  • Orvosi problémák: táplálékallergiák, reflux, különféle fájdalmak.
  • Kólika, azaz görcsös hasi fájdalom. A csecsemő hasa feszül, lábait felhúzza, grimaszol. A sírás hirtelen, minden előjel nélkül kezdődik, éles, hangos, fájdalmas. Úgynevezett funkcionális hasi fájdalomról beszélünk, azaz nem mutatható ki mögötte anatómiai vagy biokémiai eltérés. Eredetéről csupán feltevések léteznek: a szokásosnál erősebb gyomor- és bélrendszeri összehúzódások, eltérő bélflóra, gázképződés a belekben, a baba alacsony fájdalomküszöbe, a rengeteg és intenzív sírás miatti levegőnyelés, a szülő-gyermek kapcsolat problémái.
  • A gyerek temperamentuma. Ez egyfajta öröklött alaptermészetet jelent. Az excesszíven síró babák uralkodó hangulata gyakran negatív, kisebb ingerekre is erősen reagálnak, figyelmük nehezen elterelhető, nehezen alkalmazkodnak a változásokhoz, mozgékonyak, aktívak.
  • Általában az alvással is baj van, az érintett gyerekek nappal nem hajlandók aludni, éjjel is csak későn. Ettől természetesen kimerülnek, és érthető, hogy nyűgösködnek.
  • Ezek a gyerekek gyakran jobban keresik az ingereket a szokásosnál, és könnyen azt a benyomást keltik, hogy erre van szükségük. Valójában pedig túlterhelődnek.
  • Arról is érdemes meggyőződni, hogy elég ételhez jut-e a baba? Persze, nehéz megmondani az okot és az okozatot, mert egy síró, nyűgös baba gyakran nem eszik (eleget). De ha éhes, nyilván rossz lesz a hangulata, és ördögi spirálba kerül.
  • A szülő(k) nehézségei is hathatnak a gyerekre. Már meglévő vagy a babával újdonságként érkező pszichés problémák: személyiségzavarok, szorongásos kórképek, szülés utáni depresszió. Korábbi traumák. Mindenféle stresszhelyzet, pl. párkapcsolati konfliktusok, nehézségek a származási családdal kapcsolatban, anyagi problémák, Covid miatti bezártság.
  • A szociális támogatás hiánya. Pl. a nagyszülők messze élnek, a párnak nincsenek barátaik.
  • Egy újabb ördögi, lefelé tartó spirál: a sírós babák szülei egy idő után a lelküket is eladnák öt perc csöndért. Érthető. Ezért aztán mindenfélével próbálkoznak, amivel gyakran túlingerlik a kicsit. (Játékok, tévé, autóztatás, ringatás.) Ha pedig túl sok az inger, a baba sírni fog. Hangosabban. A szülők még elkeseredettebbek lesznek, még több ingert adnak, és így tovább.

Oké, akkor most azt nézzük meg, hogy mit tehetsz:

  • Keresd fel a gyerekorvosodat. A babát ki kell vizsgálni!
  • Nagyon, nagyon fontos: Figyelj oda magadra! Kérj segítséget! A babasírás evolúciósan irritáló, ld. fentebb. Tehát semmi hiba nincs benned, ha zavar! És akkor vegyük még hozzá az esetleges alvászavart. Az alváshiány következményei többek között az idegesség, a csökkentő stressz-tolerancia, a gondolkodási és empatikus képesség hanyatlása. Mindez pedig oda vezet, hogy a babádra hangolódás is nehezebben megy. Magyarul kevésbé érted meg, hogy mit szeretne. És az eredmény? Még több sírás. Lehet, hogy elég, ha áthívod az anyukádat és alszol két órát, amíg ő sétálni viszi a kicsit, és máris elindul valamiféle pozitív változás.
  • Beszéld ki a rossz érzéseidet! Természetesen a legjobb a férjed, egy családtag vagy egy barátnő, de jobb híján akár anonim segély vonalat is hívhatsz!
  • Ha úgy gondolod, vagy a környezeted szerint szülés utáni depressziód lehet, akkor nincs mire várnod! Keress erre szakosodott pszichológust, pszichiátert, pszichoterapeutát!
  • Ha bekapcsolt egy régebbi pszichés betegséged, akkor se halogass! Foglalkozni kell vele!
  • Ha a párkapcsolatodban jelentkeznek gondok, keressetek tanácsadót!
  • Írj tünetnaplót! Mikor jelentkezik a sírás? Milyen napszakban? Mi történt előtte? Volt, hogy sikerült megnyugtatni? Kinek? Hogyan? Le kell írni akár hetekig is, tanulhatsz belőle!
  • Ha gyanakszol, hogy a babád az éhség miatt sír, keress fel szoptatási tanácsadót! Ő látni fogja, ha a szopási-szoptatási technikátok nem megfelelő. De van, amikor egyszerűbb a megoldás. Előfordul ugyanis, hogy a szülők ragaszkodnak például a háromóránkénti etetéshez, csakhogy a babának ez nem megfelelő. Nyugodtan etesd meg két óra elteltével! Ez nem jelenti a napirend hiányát, csupán annyit, hogy nem kell mindennek percre pontosan történnie.
  • Ha az alvás a gond, akkor azt kell megoldani, erről másik cikk(ek)ben fogok írni!
  • Rengeteg tippet olvashatsz a neten, és le is írhatnám… nem teszem. Egy idő után ugyanis éppen az válik a megoldás akadályává, hogy a szülők túl sokat próbálkoznak, túl gyorsan. Ezzel nem hagynak időt az egyes ötleteknek, hogy kifejtsék a hatásukat, plusz túlterhelik a babát. Attól pedig (a legvalószínűbben) megint csak többet fog sírni.
  • Ha semmi nem működik, gyere baba tanácsadásra! Az okok sokrétűek lehetnek, a neten található írások (beleértve ezt is) nem fedik le az összes lehetőséget. Ráadásul a legtöbbször nem kell többre készülni, mint 5-6 alkalom.