Társállatok a boldogságért


Bár sokféle állatból válhat remek házikedvenc, ez az írás a meleg, szőrös, simogatható lényekről szól. Ilyen a kutya, a macska, a vadászgörény, a törpenyúl, a tengerimalac, a hörcsög… stb. (Egy ízeltlábú vagy egy hüllő egészen más élményt nyújt, de természetesen nem leértékelni akarom őket!)

A fentebb felsorolt emlősállatok megismerik gazdájukat, örülnek a jelenlétének, kézbe vehetők vagy ölelgethetők, és gyakorlatilag beszélgetni lehet velük. Ez pedig kiválóan oldja a magányosság és a boldogtalanság érzését. Ráadásul emberi társaság fellelésében is segítő kezet (vagyis mancsot) nyújthatnak. Hiszen, ha például két kutyatulajdonos találkozik, rögtön adja magát a téma. Semmi kínos csend! Szociális fóbiásoknak kötelező.

Nem kell azonban rosszul érezned magad ahhoz, hogy állatot tarts. Ha teljesen egészséges vagy, az életed teljes, egy puha szőrmók akkor is a javadra válik: simogasd, és elszáll a stressz, elfelejtődnek a munkahelyi gondok, az anyósod, a gyereked rossz osztályzatai. Ráadásként még a vérnyomásod is csökken. S a vitás helyzetek a családban? Nos, vélhetően kisebb hangerővel fogtok üvölteni, ha észreveszitek, hogy cicátok félelmében a kanapé alá bújt. De olyan állatokról is hallani, akik addig sündörögnek veszekedő gazdáik körül, amíg azok áttérnek a vele való játékra. Végezetül, a kibékülés is könnyebb, ha a nyuszitok apropóján beszédbe elegyedtek egymással. Meggyőztelek?

Plusz előny, hogy a család apró tagjai is rengeteget nyernek egy kisállattal való kapcsolatból: felmondhatják neki a töri leckét, panaszkodhatnak a szüleikről, a tanáraikról vagy az osztálytársaikról, s miközben megtanulnak gondoskodni egy másik lényről, felelősségérzetük és empátiájuk is fejlődni fog. Hobbyra lelnek, így egy kisállat beszerzése a túlzásba vitt számítógépezés ellen is hatékony fegyver 🙂 Természetesen arra neked kell figyelned, hogy csakugyan megfelelően gondozzák az állatot; a 13-14 évesnél fiatalabbak mindenképp segítséget igényelnek.

Ha úgy döntesz, hogy szívesen belevágnál, javaslom az örökbefogadást. Keress fel egy menhelyet, pl. a Noé Állatotthon Alapítványt. Így ráadásként azt az örömet is megkapod,  hogy egy gazdátlan állatot méltó, szép élethez juttatsz. Ha erre nincs módod, a hasonló helyeken mindig szívesen fogadják az önkénteseket: erről csak annyit írnék, hogy kutatások szerint a másokért tett jócselekedetek pozitívan hatnak a lelki egészségre.

A meglepetést a végére tartogattam 🙂 Ha felkeresel, találkozhatsz három cicámmal! Az egyik ugyan félénk, de megvigasztalja, aki bánatos. (Komolyan! Nem bírja elviselni! Jön, bököd, kedveskedik.) A másik körbeszaglássza a látogatókat, megmutatja nekik a hasát, ha pedig aktívabb periódusában van, játszik is velük. A harmadik belefekszik nagyjából mindenki ölébe, és dorombol. (Ha zavar a társaságuk, elzárom éket, és szösztelenítő hengerrel is felkészültem.)

És egy kis további csemege, szigorúan macskarajongóknak, a titkos életem: mijau.hu.