Pszichológus kisokos


Információk a pszichológusokról, a pszichológusi munkáról.

Ki mondhatja magáról, hogy pszichológus?

Akinek ez áll a diplomájában. Tehát aki a régi rendszerben elvégezte az öt éves osztatlan szakot, a bolognai rendszerben pedig a három éves alapképzést (BA) és a két éves mestert. Ez utóbbin már léteznek specializációk: kognitív pszichológia, tanácsadás és iskolapszichológia, munka és szervezetpszichológia, klinikai és egészségpszichológia.

És ha valaki csak alapképzést végez?

Viselkedéselemző lesz belőle. Ezzel több irányba is el lehet menni, úgy mesterképzésre, mint egyéb, diploma utáni továbbképzési szakokra (Pl. ELTE coach, mediátor).

Mihez kezd az ember pszichológus diplomával?

Nem minden pszichológus végez segítő munkát, vannak, akik a HR, a marketing vagy az értékesítés területen találják meg a számításukat. Akik viszont segítők szeretnének lenni, dolgozhatnak iskolában, óvodában, bölcsődében családsegítőben, kórházban. Magán tevékenységet is végezhetnek. (De nem hívhatják pszichoterápiának.) Előbb-utóbb azért a legtöbben újra tanulásra adják a fejüket…

Mi fán terem a szakpszichológus?

Pszichológus, aki kijárta az ilyen papírt osztogató iskolák valamelyikét 🙂 Létezik tanácsadó szakpszichológus, pedagógiai szakpszichológus, szexuálpszichológiai szakpszichológus, neuropszichológiai szakpszichológus, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus.

Mit jelent, hogy valaki pszichoterapeuta?

Bármely neuropszichológiai szakpszichológus, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus vagy klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus dönthet úgy, hogy elvégzi a pszichoterapeuta képzést. Ide azonban nem csupán pszichológusok, hanem szakorvosok is jelentkezhetnek.

Egyéb képzések is léteznek?

Persze, rengeteg! Én például most szülő-csecsemő konzultáns képzésben veszek részt, de régebben jártam autogén tréning oktató képzésre, kapcsolatleltár képzésre… a legtöbb helyre egyébként többféle diplomával is lehet jelentkezni. (Egészségügyi, pedagógiai, szociális, pszichológiai területről.)

Hol találok pszichológust?

Szerintem az a legegyszerűbb, ha a neten körülnézel. Ismerősöket is kérdezhetsz, de vedd figyelembe, hogy ami a barátnődnek bejött, neked nem feltétlenül fog.

Melyik pszichológust válasszam?

Én azt ajánlom, hogy először módszer(eke)t válassz. Ha relaxálni szeretnél, keress autogén tréning oktatót. Ha a sémáidról szeretnél beszélgetni, olyanhoz fordulj, aki ismeri a sématerápiás irányzatot. Ez nagyon fontos, hiszen aligha találod meg a hangot egy olyan szakemberrel, aki a tudattalan folyamatok feltárásával van elfoglalva, miközben tőled ez idegen. A másik, ami sok esetben előre tudható: a pszichológus világképe. Ha a vallását gyakorló (vagy éppen ateista) pszichológust szeretnél, szíved joga, nyugodtan kérdezz rá. Ugyanúgy arra is, hogy elfogadó-e például a melegekkel? Egy ideális világban nem lenne rá szükség, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a világ messze nem ideális. Ha örülnél a pszichológus saját élményének egy területen (például ő is részt vett meddőségi kezelésen, ami előtt te most állsz), rendszerint az is kideríthető. Sokszor kérdezni se kell, érződik a honlapján.

Mennyibe kerül egy pszichológus?

Az egyéni órák 8000 és 16000 Ft között mozognak, a csoportok 2000 Forintos óradíjtól indulnak. A legdrágább a családterápia, ami 30000 Ft is lehet alkalmanként. (90-120 perc, min. két terapeutával!)

Hogyan ismerem fel a rossz pszichológust?

Nem jelenik meg az órán, késik, kiszámíthatatlan a díjazása, telefonál az idődben, összekever valakivel. Megszegi titoktartási kötelezettségét. Lekicsinyli a problémádat. Becsmérel. Kritizál. Sérteget. Bármilyen úton beleavatkozik az életedbe, például parancsokat osztogat. Túl sokat beszél saját magáról vagy számodra irreleváns témákról. (Mondjuk a politikáról, a menekültekről, a járványról.) Nem válaszol a képzettségét és a tapasztalatait firtató kérdéseidre. Egyszerre vagy párhuzamosan foglalkozik veled és közeli családtagoddal. (Kivéve természetesen ha pár- vagy családterápiára jársz.) Általában érezhető az is, ha olyan területre tévedtek, ami számára is kihívást, aktuális problémát jelent. Ez megtörténhet, de a pszichológus kötelessége, hogy felmérje a helyzetet. Tudja folytatni veled vagy sem? Akár így, akár úgy, a saját és (leendő) kliensei érdekében elvárható, hogy segítséget kérjen egy kollégájától! (Nem szabad azonosítható módon beszámolnia rólad!)

Mit jelent az, hogy terápia?

Terápia sokféle létezik. Találhatsz például sorsterápiát, asztrológustól. Ami a pszichológusokat illeti: Sokan tartanak különféle terápiákat, pl. hipnoterápia, relaxációs terápia, meseterápia, állat asszisztált terápia. Neked arra kell figyelned, hogy olyan szakembert válassz, aki ért a problémádhoz. (Ha pl. traumafeldolgozás érdekel, ne olyanhoz járj, aki a figyelemhiányos hiperaktivitásra specializálódótt.) Egyébként a legtöbb kliens egyszerűen terápiának nevezi a pszichológusi foglalkozásokat, tekintet nélkül a szakember képzettségére és az alkalmazott módszereire.

Mi a pszichoterápia?

Ez nem ugyanaz, mint a terápia önmagában vagy valamilyen előtaggal. (Itt a fentebb említett hipnoterápiára, meseterápiása… stb. gondolok.) A szó törvényileg védett, fenntartva a pszichoterapeutáknak. Csakis ők nevezhetik így a tevékenységüket. Pontos definíciót sajnos nem sikerült adniuk, de némi képet kaphatsz a dologról, ha elolvasod a követező pont alatt linkelt cikket. 

Mi a pszichológiai tanácsadás?

Egyfajta segítő keret. Azért írtam keretet, mert rettentő sokféleképpen lehet űzni, gyakorlatilag korlátlan azon módszerek száma, amelyekből átemel(het) elemeket. Ez az írás bővebben körüljárja!

Mi a coaching?

Itt írtam róla!

Mi az, hogy analitikusan orientált terápia?

Egyfajta segítő módszertan, Sigmund Freud és a későbbi pszichoanalitikusok munkássága nyomán. Szinte kizárólag pszichoterapeuták használják, legfeljebb minimálisan szivárgott be a pszichológiai tanácsadásba és a coachingba. Szabad asszociáció, beszámolás az álmokról, fantáziákról. Mindez azért, hogy a terapeuta segítségével feltárulhassanak a tudattalan folyamatok. Ebben az irányzatban kiemelten fontos, hogy a kliens hogyan viszonyul a terapeutához, és viszont. A terapeuta folyamatosan figyeli a saját, kliensével kapcsolatos gondolatait és érzéseit, és felteszi magának a kérdést: Mit mondanak ezek a segítségkérőről? Nagyon leegyszerűsítve, ha a terapeuta már harmadszorra érez dühöt a kliensével kapcsolatban, akkor felmerülhet benne, hogy az illető vajon provokálja őt? Ha igen, miért? Kinek szól ez a provokáció valójában? Így kiderülhet, hogy az illető gyerekkorában ezzel a stratégiával tudta kivívni a szülei figyelmét, és azóta követi a mintát.

Milyen az a kognitív terápia?

Egy olyan módszertani irány, ami a káros, téged hátráltató gondolkodási mintáid azonosításával és megváltoztatásával foglalkozik. Itt olvashatsz róla bővebben!

Mi a sématerápia?

Olvasd el itt!

És a Rogers-i módi?

Itt olvashatsz róla!

Kell a kanapén feküdnöm?

Kevesen használják manapság azt a módszert, ami kanapén fekvést kíván. Ez a standard pszichoanalízis. Illetve vannak, akik az analitikusan orientált terápia során is megkövetelik, de nincsenek többségben.

A pszichológusnak mindent el kell mondanom?

Vannak olyanok, akik erre biztatnak, elsősorban az analitikusan orientált irányzatot követők.

Elmondhatom egy pszichológusnak, ha nem értek vele egyet?

Persze.

Egy pszichológus elemzi az álmaimat?

Bizonyos irányzatok felhasználják az álmokat a foglalkozások során. A legismertebb talán a Carl Gustav Jung által teremtett elméleti és módszertani keret.

A pszichológus hipnotizál?

Vannak olyanok, akik igen!

A pszichológus lebeszél a hitemről?

Nem. Egyébként kereshetsz olyan pszichológust, aki maga is hívő 🙂

A pszichológus feljelent, ha elmondom neki, hogy füveztem?

Szerintem nincs pszichológus, aki emiatt rendőrkézre juttatna. Súlyosabb tettek esetén azonban megtörténhet. (Elsősorban erőszakos bűncselekményekre gondolok.)

A pszichológus manipulál?

Nem, és nem is szabad neki.

Honnét tudhatná a pszichológus, hogy mit érzek? Nem őt fogadták örökbe, hanem engem.

Igazán egyszerű. Megkérdezi 🙂

A pszichológust érdekli a problémám?

Mit jelent az, hogy érdekel? A könyvelődet érdekli a vállalkozásod? Persze, örül a sikereidnek és aggódhat a számok láttán, de azt nem érdemes elvárnod tőle, hogy veled zokogjon, amikor csődöt jelentesz. Ellenkezőleg. A jó könyvelő segít a lehető legjobban kijönni szorult helyzetedből.

Miben több a pszichológus, mint egy jóbarát?

Jópár év tanulással az emberi gondolkodásról, érzelmekről és viselkedésről 🙂 Jópár év tanulással a segítő módszertanokat illetően. Ezen kívül nem elfogult és képes kívülről látni téged. Elfogadó akkor is, ha társadalmi tabukat döntögetsz. (Mit szólna a barátaid nagyobb része, ha bevallanád nekik, hogy tulajdonképpen megbántad a harmadik gyerekedet? Hogy abortuszod volt? Hogy fiatalon örökbe adtál egy gyereket? Hogy még egyáltalán nem heverted ki a válásodat, pedig már három éve…)

A pszichológus egy idő után a barátommá válik?

Nem, és nem is szabad neki. Néha persze tűnhet úgy, de a pszichológusnak, amennyiben szakemberként fordultál hozzá, úgy is kell eljárnia. Ez azt jelenti, hogy nem kérhet és fogadhat el szívességet tőled, és vissza kell utasítania, ha nagyobb ajándékkal szeretnéd meglepni. A Terápia című sorozatban az egyik kliens kávéfőzőt ad; ez a valóságban nem fér bele. (Egy bonbon a lezáráskor természetesen igen, de ne érezd kötelességednek! Csak a példa kedvéért írtam.)

Tényleg az megy pszichológusnak, aki maga is problémás?

Ilyen is akad, de valójában egyáltalán nem gond. A lényeg, hogy a (leendő) pszichológus foglalkozzon vele, tegye rendbe a forró pontjait.