Kapcsolatleltár


A kapcsolatleltár Dr. David Olson és munkatársai szellemi terméke. Egy párkapcsolatot vizsgáló tesztgyűjteményről van szó, amibe lenyűgöző mennyiségű kutatást fektettek. Minden változatot szó szerint milliókon csiszoltak! (A tesztkészítés tudományából ízelítőt kaphatsz itt.) De amit ti tapasztalni fogtok belőle: kb. 120 kérdés, ami megfelel az élethelyzeteteknek. Ezeket mindkettőtöknek, külön-külön kell megválaszolni. A témák: Hogyan látjátok… 

– kettőtöket együtt általában

– a saját és partnered szerepét a kapcsolatban

– a másik személyiségét

– a származási családodat (ahol felnőttél)

– a kommunikációtokat

– a konfliktuskezeléseteket

– a szexuális életeteket

– a pénzügyeitek bonyolítását

– a szabadidőtök eltöltését

Az értékelés során aztán összepárosítják a válaszaitokat. Ha pl. te 6 pontot (maximális elégedettség) adsz a szexuális életetek gyakoriságát illetően, a partnered viszont egyest, az felkiáltójel, amiről fontos beszélgetni, például párkapcsolati tanácsadás keretein belül. Kaptok továbbá egy pár- és családszerkezeti térképet, ami újabb nagyszerű lehetőség önmagatok és a kapcsolatotok megismerésére, fejlesztésére.

Ha szeretnétek belevágni, látogassatok el a kapcsolatleltar.hu oldalra, és kövessétek az utasításokat. A kitöltés online. Először néhány általánosabb kérdésre kell válaszolnotok (pl. életkor, gyerekek száma), utána a rendszer kiválasztja a számotokra legmegfelelőbb teszt-verziót. Az eredmény azonnali! Mivel hosszú és összetett elemzésről van szó (20-25 oldal!), nem érdemes egyedül nekiugranotok. Javaslom, hogy keressetek tanácsadót! Vele az azonosított nehézségeket is átbeszélhetitek. (Hozzám is jöhettek.)

Figyelem! A kapcsolatleltár nem üveggömb! Nem képes megjósolni, hogy elváltok-e! Hadd álljon itt példaként, hogy jártam az akváriumommal! Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a kelleténél több halat vásároltam, miközben a szűrőm, ami eltávolítja a szennyeződéseket, kis teljesítményű volt. Ennek ellenére mindenki remekül érezte magát nagyjából fél évig. Többen figyelmeztettek, hogy rossz vége lesz, ám én csak mosolyogtam. Aztán jött a július. A víz 26-ról 28 fokosra melegedett… és a halak pusztulni kezdtek. Mi történt? Trópusi jószágok voltak, elvben ki kellett volna bírniuk. De a melegben gyorsabban bomlik minden, a vízbe kerülő szerves anyagok (végtermék) is. Szegény halacskák belefulladtak az ammóniába. Viszont a környezet provokáló hatása nélkül talán sosem nyilvánulnak meg a rendszer gyengeségei. Ha az Északi Sarkon élek, lehet, hogy még ma is nevetek a vészjóslókon…

Lefordítva: Ha vannak is a kapcsolatotoknak gyengeségei, egyáltalán nem biztos, hogy valaha találkozni fogtok velük. Lehet, hogy boldogan éltek majd a három gyereketekkel… de ha úgy alakul, hogy már az első sem jön össze, akkor esetleg felütik fejüket a gondok, és elváltok. De ez sem szükségszerű, csak időben kell segítséget kérni! (Akár egyéni pszichológiai tanácsadás formájában.)