Autogén tréning és önismeret


“Annyira nem ismerem magam, hogy az már ijesztő!” – mondta egyszer egy 20 éves lány valamelyik autogén tréning foglalkozáson. S igaza van, ez bizony félelmetes lehet. Akinek ugyanis nem megfelelő az önismerete, az folyamatosan meglepetésekbe ütközik. Mintha bármiféle tudatosság nélkül nyomogatnád a tévéd távkapcsolóját. Ó, most bekapcsolt? Fényes lett? Sötét? De hogy az ördögben kell lenémítani? Csak hát, az életben ezek a kérdések olyasmik, hogy miért fogtam ki harmadjára is alkoholista férjet?

Az autogén tréning fontos érdeme, hogy a tanulás időszaka egyben önismereti tanulás is. Ezt a gyakorlatokhoz tartozó kérdéscsomagok biztosítják. Például az első alkalommal arról beszélgetünk, hogy mi okoz a számodra stresszt, és hogyan próbálsz elbírni vele.

Bónuszként összegyűjtöttem néhány idézet az önismeret kapcsán, kommentár nélkül:

“Önmagamat tönkre csak magam tehettem…” (Jean Racine)

“Nem azok vagyunk, akik lenni szeretnénk. Azok vagyunk, akinek a társadalom akar látni minket. Azok vagyunk, akinek a szüleink elképzeltek minket. Senkinek sem akarunk csalódást okozni, óriási szükségünk van rá, hogy szeressenek. Ezért inkább elfojtjuk önmagunkat.” (Paulo Coelho)

“Amikor az ember el meri ismerni egy valódi vágyát, már van miért élnie.” (Feldmár András)

“Az emberek úgy bánnak veled, ahogyan te bánsz önmagaddal.” (Andrew Matthews)

“Ha magadba szállsz, az olyan, mint a mélyszántás. Alaposan felforgatja az altalajt, s a boronálás után jobb lesz a termés!” (Neal Maxwell)

“Ha mielőtt cselekedne, mindenki feltenné magának a ‘miért’ kérdést, azt hiszem, az emberek sokkal, de sokkal jobbá és őszintébbé válnának.” (Anne Frank)

Irány az autogén tréning leírása!