Elhagyatottság-instabilitás séma


Ez a séma annyit tesz, hogy olyan modellt alkottál a világról, amelyben különös hangsúlyt kap az emberi kapcsolatok múlékonysága. Persze, racionálisan nézve előbb-utóbb tényleg minden kapcsolat véget ér, ha másként nem, hatvan év házasság után valamelyik fél meghal. Ám a legtöbb ember nem szokott ettől rettegni az első randin. Ahogy egy esetleges megcsalásról sem fantáziál. Tudja, hogy megtörténhet, talán már át is élt ilyesmit, de nem kattog rajta.

Angol név: abandonement-instability (ab).

A háttérben a kiszámítható gondoskodás iránti szükségleted frusztrációja áll. Talán ide-oda dobáltak, akár a gyermekvédelmi rendszeren belül, akár a rokonaid között. Épp, mire megszeretted az aktuális “pótmamádat”, jött a következő. Így számodra az vált természetessé, hogy a kapcsolatok már csak ilyenek: jönnek és mennek. De az is lehet, hogy a szemed láttára halt meg az apukád. Vagy egy napon kisétált a kertkapun, és többé feléd sem nézett. Netán úgy fegyelmeztek, hogy “Viselkedj, mert mész a zaciba!” (Valós eset! Gyakorlatilag folyamatosan az illető fejében tartották, hogy a szülő-gyermek kapcsolat felbontható. Ha pedig ez így van, akkor mit is várhatna a többi embertől?) Megemlíteném még a szeretetmegvonással történő nevelést: ez az, amikor a gyereket figyelmen kívül hagyással büntetik. Borzasztó trauma, hiszen érzelmileg a szülő elvesztésével jár. Újra, újra és újra.

Hogy mi történik, ha az elfogadó viselkedéses reakciók közül válogatsz, azt részletesen leírtam itt. Nagy vonalakban arról van szó, hogy állandó rettegés az életed. A menyasszonyod egy estét a barátnőivel tölt? Bumm, ez számodra a vég. Biztosan arról beszélgetnek, hogy szakítanotok kéne…

Ha kerülöd az ‘ab’-t, akkor igyekszel megúszni, hogy a séma által keltett gondolatok és érzelmek aktiválódjanak. Ihatod a vodkát, de a munkádba is menekülhetsz. Kizárólag felszínes emberi kapcsolatokat tartasz fenn, nem engeded, hogy barátságaid, szerelmeid alakuljanak ki, elmélyüljenek. Olyan partnereket keresel, akikkel nem vártok egymástól érzelmeket, legfeljebb néhány éjszakát.

Ha túlkompenzálsz, akkor igyekszel megelőzni a katasztrófát. “Nem hagynak el! Nem és nem! Ezúttal nem” – fogadkozol. És ötpercenként hívogatod a barátodat/barátnődet.

Ha magadra ismertél, van megoldás! Jelentkezz pszichológiai tanácsadásra! (Kivéve, ha diagnózisod van súlyos pszichés rendellenességről, akkor keress klinikai szakpszichológust!)

Ajánlott folytatás: Bizalmatlanság-abúzus séma