Elhagyatottság-instabilitás séma


Ha ezzel a sémával rendelkezel, akkor olyan modellt alkottál a világról, amelyben különös hangsúlyt kap az emberi kapcsolatok múlékonysága. Persze, racionálisan nézve előbb-utóbb tényleg minden kapcsolat véget ér, ha másként nem, ötven év házasság után valamelyik fél meghal. Ám a legtöbb ember nem szokott ettől rettegni az első randin. Ahogy egy esetleges megcsalásról sem fantáziál. Tudja, hogy lehetséges ilyesmi, de nem kattog rajta.

Angol név: abandonement-instability (ab).

A háttérben a kiszámítható gondoskodás iránti szükségleted frusztrációja áll. Talán ide-oda dobáltak, akár a gyermekvédelmi rendszeren belül, akár a nagynénjeid között. Vagy a szüleid elváltak, és az apukád többé feléd sem nézett. Netán úgy fegyelmeztek, hogy “Viselkedj, mert mész a zaciba!” (Megtörtént eset! Gyakorlatilag folyamatosan az illető fejében tartották, hogy a szülő-gyermek kapcsolat felbontható. Ha pedig ez így van, akkor mit várhatna a többi embertől?)

Hogy mi történik, ha az elfogadó viselkedéses reakciók közül válogatsz, azt részletesen leírtam itt. Nagy vonalakban arról van szó, hogy állandó rettegés az életed. A menyasszonyod egy estét a barátnőivel tölt? Bumm, ez számodra a vég kezdete. Biztosan abban kér tanácsot, hogy miként rázhatna le…

Ha kerülöd az ‘ab’-t, akkor igyekszel megúszni, hogy a séma által keltett gondolatok és érzelmek aktiválódjanak. Ihatod a vodkát, de a munkádba is menekülhetsz. Kizárólag felszínes emberi kapcsolatokat tartasz fenn, nem engeded, hogy barátságaid, szerelmeid alakuljanak ki, elmélyüljenek. Olyan partnereket keresel, akik nem várnak érzelmi bevonódást, legfeljebb néhány izgalmas éjszakát.

Ha túlkompenzálsz, akkor igyekszel megelőzni a katasztrófát. “Nem hagynak el! Ezúttal nem” – fogadkozol. És ötpercenként hívogatod a barátodat/barátnődet.

Ha magadra ismertél, van megoldás! Jelentkezz pszichológiai tanácsadásra! (Kivéve, ha diagnózisod van súlyos pszichés rendellenességről, akkor keress klinikai szakpszichológust!)

Ajánlott folytatás: Bizalmatlanság-abúzus séma