Nem tudok elaludni!


Előfordulhat, hogy nehezen alszol el, vagy  hajnalban felébredsz, és már csak forgolódással töltöd a vekker megszólalásáig hátralévő időt. Egy-egy éjszaka még nem ok az aggodalomra, de ha gyakran ismétlődik, bizony negatív hatással lesz az életedre. Állandó fáradtság, álmosságérzés, rossz közérzet, nehezített tanulás, hibák sokasága a munkahelyen – üdvözöllek a hypo- avagy inszomniások világában.

Mivel ki kell zárni a testi okokat, első lépésként fordulj orvoshoz. Ilyenek lehetnek: magas vérnyomás, hormonzavar, diabétesz, alvási apnoé. Ez utóbbi azt jelenti, hogy néhány pillanatra abbamarad a légzésed. Ha éjszakánként fel-felhorkansz, gyakran ki kell menned, izzadsz, akkor kezdj gyanakodni, és töltsd ki ezt a tesztet. Tájékoztató jelleggel becslést fogsz kapni, hogy érint-e a probléma.

A továbbiak akkor lesznek hasznosak, ha az orvosi kivizsgálás negatív. Alváshigiénia:

  • Igyekezz megtalálni a számodra ideális környezetet. Sokaknak az is segít, ha átrendezik a hálószobájukat. Lehet játszani a hőmérséklet és a páratartalom szabályozásával is. (Egyszerre csak egy tényezőt változtass meg, különben nem fogod tudni, hogy mi okozta a kedvező/kedvezőtlen hatást!) Vizsgáld meg azt is, hogy nem huzatos-e a szobád!
  • Tapasztald ki, hogy hány órától nem érdemes kávét, teát, energiaitalt innod. Van olyan, aki egy pohár délután három órakor megivott közepes erősségű teától nem tud elaludni hajnal kettőig. Figyelem, a kóla is tartalmaz koffeint, ezért este már ne igyál, és a lefekvéshez közeledve a csokoládét is kerüld ! Azt is teszteld, hogy a késői vacsora hogyan hat rád.
  • Tarts napirendet! Minden reggel ugyanakkor kelj és feküdj, és délután semmiképp ne szunyókálj! Hétvégén se! Ezt nehéz lehet betartani, mert azt gondolhatod, hogy ha végre tudsz aludni, akkor miért ne? Nos, azért, mert csak annyit érsz el, hogy összezavarod a bioritmusodat, és az éjszaka megint forgolódással telik majd. Inkább menj el otthonról a kritikus időszakban, mozogj, sétálj!
  • A lefekvés előtti hosszabb televíziózás vagy számítógépezés ronthatja az alvásod minőségét! Különösen akkor, ha amúgy is a képernyő előtt ülsz egész nap. Mindenképpen próbáld ki, hogy mi történik, ha csökkented a tévézés mennyiségét!
  • Találj ki valami rituálét, amit minden lefekvés előtt alkalmazol! Például, közvetlenül előtte forró vízben lezuhanyozol. A meleg amúgy is sokakat elálmosít, használd ki, ha te is ilyen vagy! De mást is kitalálhatsz. Pl. olvasol pár oldalt a kedvenc könyvedből, kakaót iszol… a lényeg az, hogy ne izgasson fel a dolog, és rendszeresen, lehetőleg minden este alkalmazd. A szervezeted megtanulja, hogy mi után mi következik, és idővel az elalvás is beilleszkedik a sorba.
  • Ha nem tudsz elaludni, ne forgolódj. Próbáld ki, hogy mi történik, ha ilyenkor felkelsz, és valamilyen nem túl nagy aktivitást igénylő dolgot végzel. (Pl. olvasol) Ez sokaknak beválik.
  • Mozogj rendszeresen, de figyelj arra, hogy sokaknak rosszat tesz, ha a lefekvéshez közel végeznek fizikai aktivitást. Neked kell megtalálnod azt az időpontot a sportolásra, ami beválik. Kísérletezz!
  • Keress valami számodra megnyugtató zajt (pl. szemerkélő eső), és hallgasd esténként! (App!)

Ha a fenti tanácsok segítségével néhány hét után nem érsz el eredményt, javaslom, hogy vágj bele az autogén tréningbe! Meg fogod tanulni, hogyan lazítsd el a testedet. Kiegészítésként javaslom a pszichológiai tanácsadást is. Tapasztalataim alapján főként arról esik szó, hogyan lehet elbánni a folyamatosan pörgő (pl. munkahellyel vagy párkapcsolattal összefüggő) gondolatokkal.

Fontos! Szó sincs altatóról! Nem vagyok orvos, fel sem írhatom; nem is támogatom a használatukat.