Mondhatok nemet?


Képtelen vagy nemet mondani? Mindent bevállalsz? Rendszeresen az irodában ülsz munkaidő után, mert a napod azzal telik, hogy a kollégáidnak segíts? Már a hatodik MLM tájékoztatón vagy túl, mert nem sikerült lerázni az ügynököt? (Pedig nem akarsz belépni…)

Íme, egy könnyen megjegyezhető módszer:

Először is, ha szükséges, kérj időt, és csak később válaszolj. Nehogy hirtelen felindulásból olyat is bevállalj, amihez semmi kedved, és elkerülhető volna

Másodszor: hangozzon el a NEM szó! Hidd el, a legtöbben elfogadják majd a döntésedet, ha elég határozottan kiállsz mellette, de ehhez szükséges, hogy egyértelmű legyél. Igen, a főnököd is meggyőzhető, próbáltad már?

Harmadszor: ne magyarázkodj, mert azt fogod észrevenni, hogy már nem is azon vitáztok, ami a lényeg.

– Ne haragudj, de nem szeretnék elmenni a partidra. Fáradt vagyok, pihennem kell.

– Csak egy kis időre gyere, nehogy lemaradj a tortáról!

– Kétszer másfél óra az út hozzád!

– Ugyan már, ha szerencséd van, menni fog az egy óra alatt is.

– Kizárt. Háromszor kell átszállnom, és esténként ritkán járnak a buszok.

– Nézem a neten, és nem vészes. Este nyolckor már amúgy sincs nagy forgalom, eléred az átszállást.

– De ha nem, fél órát kell várnom a következő járatra!

Na ugye, hogy nem a buszok menetrendjéről akartál beszélgetni? Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha kizárólag arra koncentrálsz, ami a valóság: fáradt vagy és otthon szeretnél maradni.

“Oké, oké, most már tudom, hogyan csináljam, de soha nem ez volt a gond. Én nem merek/szeretek nemet mondani. Arra gondolok, hogy…”

S ha velem szemben ülnél, bizony, nagyon is érdekelne, hogy mire. Félsz, hogy másnap felmondanak neked a munkahelyeden? Félsz attól, hogy elhagy a barátod/barátnőd? Nem szereted a konfliktust? Utálod, ha haragszanak rád? Önfeláldozó természet vagy? Igazi gondolatolvasóként azon kattogsz, hogy a másik fél vajon milyen embernek tart?

Enyhe esetben működni fog, ha egy kicsit erőlteted: meglátod, nem dől össze a világ, ha érvényesíted az akaratodat, vagyis asszertívan viselkedsz. Súlyosabb esetben viszont kérj segítséget, és jelentkezz pszichológiai tanácsadásra!