Háromlépéses tanulás (PQRST)


Ez az írás a tankönyvek egészének, részeinek helyes tanulási módjáról szól. Ne feledd, nem regényt olvasol! Inkább  alkalmazd  a bemutatott három lépéses technikát (egyszerűsített PQRST).

Bemelegítés (P = preview)

Mielőtt bármit teszel, nézd meg a könyv/lecke címét, és gondolkozz egy kicsit rajta. Mit tudsz a témáról? Mire emlékszel tanárod szavaiból? Pár perc az egész, és ráhangol a munkára.

Olvasás (R = read)

Olvasd el a szöveget! Ha valamilyen szó jelentése nem tiszta, nézz utána! (Egy szót akkor értesz igazán, ha nagyjából el tudod magyarázni a négyéves unokahúgodnak! Egyszerűen, mert ő sem szókincsben, sem az összefüggések meglátásában nem ott tart, ahol te!)

Fontos, hogy igyekezz: dolgozz olyan gyorsan, ahogyan csak tudsz, anélkül, hogy kapkodnál. Agyad így kellőképpen elfoglalt lesz; nem fog elkalandozni. Némi kísérletezés megmutatja az optimális egyensúlyt.

Saját magad kikérdezése (T = test)

A legjobb, ha a kérdéseket is te magad alkotod meg! Milyen jellegű feladatok várhatók a dolgozatban, a vizsgán? Használd a fantáziádat, emberismeretedet, az idősebbek tapasztalatait, és teszteld magad! (Ha nincs ötleted, néha találsz kérdéseket az egyes fejezetek végén.)

Az egyes lépéseket szükség szerint alkalmazd! Az előzetes áttekintést például az egész könyvre vonatkoztatva ugyanúgy el kell végezni, mint részenként, fejezetenként. Önmagad kikérdezését sem úszod meg csupán egyszer, a kétszáz oldalas tankönyved legvégén. Ezt a lépést minimum fejezetenként ismételd! (Nehezebb anyag esetében akár oldalanként is!)

Ezt a könnyített PQRST módszert (amiből a P a preview, tehát az áttekintés, az R a read, az olvasás, a T pedig a teszt) könnyű alkalmazni. Nyugodtan megtaníthatod rá a nyolcéves gyerekedet, de egyetemistáknak is megfelelő technika.

Egyedül nem megy? Jelentkezz tanulási tanácsadásra!