Email-ben feltett kérdések


“Hosszú ideje önértékelési problémákkal küzdök. Nem tudok magamnak megfelelni, és nem érzem magam jónak és csinosnak. Sajnos a mindennapjaimat is befolyásolja, állandó rosszkedv, sírhatnék, kalóriák számolgatása. A párkapcsolatomra is hatással van, hiába kapok a barátomtól rendszeresen pozitív visszajelzéseket. Túl nagy nyomást és megfelelési kényszert érzek magamban. Jó volna néhány tipp, hogy kiegyensúlyozott lehessek végre. Köszi, K.”

Tucatszámra kapok ilyesfajta leveleket, s mindig nehezen ülök le válaszolni, mert szinte biztosan csalódást okozok. Hogyan lehetne néhány email-ben átküldött tippel megoldani egy ilyen összetett problémát? Írjam, hogy “Fel a fejjel, szép és értékes vagy, állj a tükör elé és mantrázd naponta százszor?” De hát még azt sem feltétlenül tudom, ha az email címből nem derül ki, hogy az illető nő vagy férfi. Aztán: nem mellékes információ az sem, hogy a levél írója hogy néz ki? 16-os BMI-vel hiszi, hogy kövér, vagy odáig fajult a helyzet, hogy egy fapados légitársaság gépére két jegyet kell vásárolnia? Aztán: K. élettörténete rejtély. K. gondolat- és érzelemvilága rejtély. K. pontos problémája rejtély. Lényegében semmi nem derül ki róla. Nincs univerzális recept a csökkentértékűség-érzés és a perfekcionizmus legyőzésére, ezért nem tudok más tippet adni, mint a pszichológiai tanácsadást. Erre aztán a legtöbbször nem érkezik reakció. Néha káromkodásokkal teletűzdelt gyalázkodás a jutalmam. Máskor csak egy szomorú smiley-t kapok. Sajnálom, de a fejlődéshez akkor is idő, energia és emberi kapcsolat kell.

Aztán, egy másik üzenet:

“Több éve azzal küszködök, hogy szeretkezés után ugyanolyan vagy még magasabb szintű vágyat érzek, mint előtte. Orgazmusom a legtöbbször van, mégis úgy érzem, hogy nem elégültem ki. Nem hinném, hogy a párommal lenne probléma, hiszen amikor magamon ügyködöm, ugyanez történik. Hogyan csökkentsem az állandó sóvárgást? Edit.”

Ha egy amerikai filmben lennénk, most visszakérdeznék, hogy “Really?” Kedves Edit, tényleg email-ben vársz választ erre a kérdésre? Mert csak azt mondhatom, amit K-nak is: pszichológiai tanácsadás! (A legjobb egy szexuális témákra szakosodott pszichológusnál igénybe venni.)