Coaching és/vagy pszichológiai tanácsadás?


A coaching egy coach vezette támogató, fejlesztő foglalkozássorozat, szigorúan egészséges emberek számára, magyarul edzést jelent. Ez talán sejteti, hogy a sportban kell keresni a gyökereit: a hetvenes években még a versenyzők lelki felkészítését értették alatta. Ma már az élet valamennyi területén találhatsz lelki edzőt. Két nagy csoportot szokás elkülöníteni:

Business coaching

A témák ekkor a munkahelyhez, karrierhez kötődnek:

– Hogyan vezessek egy értekezletet?

– Hogyan irányítsam a vállalkozásomat?

– Hogyan intézzem a cégem marketing ügyeit?

– Hogyan kommunikáljak az ügyfeleimmel?

– Hogyan menedzseljem a cégem oktatás-politikáját?

– Hogyan vigyek sikerre egy szervezeti átalakítást?

Ezeket az üléseket általában olyan szakemberek vezetik, akik maguk is az adott területről érkeztek: marketingesek, közgazdászok, vállalkozók, hr szakemberek… stb. Ez nem azt jelenti, hogy szakmai oktatást tartanak coaching címszó alatt, habár megjelenhet a folyamat során. Minden esetre, valószínűleg megtapasztalták már, amin te épp keresztülmész, bónuszként a szakmai kifejezéseket is ismerik. Éppen ezért, ha a fenti témákban szeretnél fejlődni, javaslom, hogy fordulj üzleti edzőhöz!

Vannak, akik a business coaching illetékességébe sorolják még:

– Hogyan hangoljam össze a munkát a magánélettel?

– Hogyan álljam meg a helyem egy új környezetben?

– Milyen iskolát válasszak, hogy kiteljesedhessek?

– Hogyan találjam meg a számomra megfelelő munkát?

Ezek a témák átmenetet jelentenek a business és a life coaching között, illetve a pszichológiai tanácsadás során is előkerülhetnek.

Life-coaching

Ha a beszélgetések az önismeret, az önmegvalósítás, esetleg egy meghatározott téma (pl. egészséges életmód) körül folynak. És akkor a fejtörő: miben különbözik a pszichológiai tanácsadástól? A coach-ok honlapjai ilyesmiket írnak:

– a pszichológust beteg emberek keresik fel

– a pszichológushoz évekig kell járni

– a pszichológus a múltra koncentrál

– a pszichológus a gyengeségeidet emeli ki

– a pszichológus megközelítése probléma központú

– a pszichológus elkötelezett egy irányzat mellett, és azt erőlteti

Mindez erős általánosítás! Nincs olyan, hogy pszichológus! (Vélhetőleg olyan sem, hogy coach.) Sokfélék vagyunk, sokféle módszerrel dolgozunk, szakmai hozzáállásunk különböző! Van, akit elsősorban pszichés betegek keresnek fel, és van, akit nem. Van, akihez évekig kell járni, és van, akihez nem. Van, aki a múltra koncentrál, mások a jelenre, megint mások a jövőre. És így tovább. Egyébként gyanítom, hogy amikor egy coach pszichológust emleget, akkor olyasvalakit képzel el, aki az analitikusan orientált (Freud és követőinek hagyománya) irányzatot használja. Ezt figyelembe véve a fenti állítások közelebb kerülnek a valósághoz, bár analitikusan orientált módszertanból is több van, és természetesen az ezeket használó pszichológusok sem egyformák.

Én a következő egyezőségeket látom a life-coaching és a pszichológiai tanácsadás között:

– átfedő módszertani iskolákból merítenek, pl. tranzakcióanalízis, pozitív pszichológia. (Habár coaching során valószínűbben fogsz személyiségtipológiákkal (DISC, MBTI) találkozni.)

– a szakemberek között mindkét területen nagyok a különbségek, attól függően, hogy melyik módszertanokat használják hangsúlyosabban vagy kevésbé. Egyéni keveréket adunk. 

A különbségek pedig:

– a life-coaching általában drágább

– a life-coaching tipikusan kevesebb találkozásból áll

– a life-coaching gyakran tömbösíti az alkalmakat  (pl. 5X2 óra)

– a life-coaching jóval kevesebb tanulással elérhető szakma (akár néhány hétvége)

– a life-coaching-ot rendszeresen megoldásorientáltként emlegetik, de ennek az az oka, hogy csak olyan problémákkal képes dolgozni, ahol van valamiféle megoldás. Éppen ezért megfeneklik az olyan klienseknél, akik például gyászuk támogatásához kérnek segítséget. Félreértés ne essék, a pszichológiai tanács is megoldásorientált, ha az a célravezető, de vannak egyéb útjai is. 

– a life-coaching a lelkileg maximálisan egészséges és motivált embereknek való (a pszichológiai tanácsadás olyanokat is elbír, akik közelítenek a lelki betegségek felé, vagy enyhébb diagnózisuk van)