Hogyan olvass gyorsabban?


Először is, ha még nem tetted, mérd meg, hogy jelenleg milyen tempóval olvasol. Csak utána térj vissza erre a bejegyzésre!

Az eredményeid vélhetőleg 200 szó/perc körüliek. Ez egy átlagos érték. Vannak, akik lassabbak vagy gyorsabbak, de a legtöbben (Magyarországon, 14 év felett) e körül mozognak. S hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Dan Brown, Angyalok és Démonok: több, mint 11 óra. J. K. Rowling, Harry Potter és a bölcsek köve: csaknem 6 óra. Móricz Zsigmond, Árvácska: kb. 3 óra.

Tapasztalataim alapján az olvasási sebesség (és a szövegértés) legnagyobb kerékkötői:

  • a figyelem gyengesége tartósság és irányíthatóság szempontjából: sokszor elábrándozol, és még csak észre sem veszed
  • rövid távú memória/munkamemória fejletlensége: a mondat végére érve már ki is esett az eleje
  • regresszió: vissza-visszaugrás a korábban már olvasott szövegre. Ez nyilván kapcsolatban áll az első két ponttal. Egyes források akár 50%-ra is teszik a mennyiségét. Szóval, előfordulhat, hogy az olvasásra fordított időd felében ott jársz, ahol már voltál.

A felsorolt képességek fejleszthetők, a gyakorlással pedig – mint egy mellékesként – az olvasási sebességed másfél-kétszeresére nő. (Harry Potter és a bölcsek köve: 4 óra a 6 helyett. Ajánlom a tanulási tanácsadást, hiszen ennek része egy memória- és figyelemfejlesztést szolgáló munkafüzet is!