Sorskönyv


Ilyen (számítógépeknek írt) parancssor talán nem fut a fejedben; mégis előre kidolgozott program szerint élsz. Legalábbis Eric Berne kanadai pszichiáter (1910-1970) sorskönyvelmélete szerint.

A sorskönyv (szkript) egyfajta terv, amelyet a szüleid és a tágabb környezeted viselkedése, tudatos vagy tudat alatti, szavakkal és metakommunikációval átadott üzenetei alapján készítesz az öröklött természeted talaján, megspékelve a véletlennel. Hadd hozzak egy saját példát! Engem Xéniának hívnak, amely jelentése: idegen, vendég. Életem során sokszor éreztem is magam annak: ufónak, aki sehová sem illik. Tegyük fel, hogy a szüleim nem voltak tisztában a név jelentésével és ritkaságával; kizárólag azért anyakönyveztettek így, mert szerették a hangzását. Ebben az esetben a gondolat, hogy más vagyok, a véletlennek köszönhetően született meg bennem. A többi gyerek ugyanis általában döbbent arcot vágott, amikor bemutatkoztam. Aztán belebotlottak az “x” kimondásába. Majd elfelejtették. Bőven elég egy hároméves számára, hogy hinni kezdje: baj van vele.

Na, de, elképzelhető, hogy valamiféle hátsó gondolata mégiscsak volt a szüleimnek. Tán az járt a fejükben, hogy az ő gyerekük különleges; különleges gyereknek pedig nem akármilyen név jár. Lehet, hogy a későbbiek során meg is erősítették, ha nem úgy viselkedtem, mint egy tipikus kislány. Egy apró mosoly, amikor babák hurcolászása helyett a játéktraktort kezdtem tologatni… persze, máshogy is történhetett. Már egy néhány hónapos babát is lehet afelé lökdösni, rendszerint nem tudatosan, hogy beleírja az agyába: Ne tartozz sehová! Ennek (és a többi, ún. gátló parancsnak) megfelelően él majd.

Összegezve, különféle szándékos és szándékolatlan hatások érnek, te pedig a rendelkezésedre álló információk alapján, gyermeki ésszel, következtetsz. Pl.: “Anya csak akkor szeret, ha hallgatok, bárhogy is fáj. Ezért psszt! A legjobb, ha csendben maradok. Észre se vegyék, hogy létezem!” Ezekkel a bölcsességekkel pedig lényegében kijelölöd az utadat: béka leszel vagy herceg/hercegnő? Sikeres vagy sikertelen? Egészséges vagy hasfájós? Mire iskolába mész, főbb vonalakban már el is készítetted életed forgatókönyvét. (Persze a részleteket később dolgozod ki.)

A szkripteket csoportosítani lehet, így:

  • “Tanulok, jó jegyeim lesznek, egyetemre megyek, klassz állásom lesz, szerető feleségem és gyerekeim.” Ez egy nyertes sorskönyv. Tulajdonosa elégedett az életével, okénak tartja magát, másokat és a világot is.
  • “Bagózni fogok, mint a gyárkémény, anyagi gondjaim lesznek, és 50 évesen meghalok, mint az apám.” Íme, egy vesztes mű.
  • “A szegény szegény marad, a gazdag gazdagabb lesz.” Így ír Leonard Cohen Everybody knows (ENG) című dalában, ami remekül megidézi a banális sorskönyvek hangulatát. Semmi hatalmas és látványos tragédia; csak unalom, dekadencia-érzet, reményvesztettség és magány.

A terv néha beteljesedik, néha nem. Ez utóbbinak több oka is lehet. Pl. természeti katasztrófa, netán a szükséges szereplők hiánya. (Mondjuk, sorskönyvét hűen követő hősünk csak nem akad bele egy alkoholista férfiba, aki őt is, a gyerekeiket is bántalmazza.) És ennél a pontnál két fogalmat is be kell dobnom, mivel szintén befolyásolják a kimenetelt. Az első az ellensorskönyv. A név cseppet sem szerencsés, az ellentételező sorskönyv praktikusabb volna, minden esetre így hívják a tranzakcióanalízis keretein belül. Ennek alapja valamiféle felismerés: “Hohó! Nem is tűnik olyan vidámnak, amit kiókumláltam! Hogy munkanélküli alkoholistaként végezzem? De van megoldás! Elkerülhetem, ha…”

  • tökéletes leszek. (A 90%-os matek érettségi nem elég! 100% kell!)
  • erős leszek.
  • erőfeszítést teszek.
  • örömöt szerzek.
  • sietek.

Ezek az elképzelések (a modell keretein belül driver-nek hívjuk őket) legtöbbször a szülőktől származnak. Pl. “Igyekezz már!” A gyermeki elme előtt pedig felviláglik valamelyik fenti megoldás.

A második fogalom az ellentétes sorskönyv. Ez az eredeti szkripted tükörképe. Azért sem teszed, amit valaha kiötöltél! Becsődölt vállalkozást írtál magadnak? Hát juszt neki, inkább sikerre viszed!

Természetesen a legjobb, ha elhajítod a sorskönyvedet! Van, akinek egyedül is megy. Másoknak egy példaképük vagy a vallási vezetőjük segít. És persze sokaknak egy pszichológus.