A gyász és szakaszai


A gyász az a reakció, amit valakinek vagy valaminek az elvesztése vált ki. Halál, szakítás, vetélés, a céged csődje, testi funkció elvesztése (pl. lebénulnak a lábaid). Az emberek nagyobbik része a következő szakaszokat éli meg, bár nem feltétlenül ebben a sorrendben, sőt visszalépések is lehetségesek:

1. Elutasítás/tagadás

Sok érintett úgy érzi, mintha egy (rém)álomba csöppent volna. “Semmi baj! Felébredek, és minden rendben lesz!” – gondolják. Mások, mintha kívülről néznék az eseményeket, akár egy filmet. “Ez nem velem történik!” – pörgetik a fejükben. De olyanok is akadnak, akik teljesen elzárkóznak a világtól mondjuk számítógépes játékok segítségével.

2. Érzelmek felszakadása

Az uralkodó érzés a düh, ami irányulhat a valódi bűnösre (pl. a balesetet okozó autós), az univerzumra, Istenre… stb. Gyakori az önhibáztatás is.

3. Alkudozás

Ilyenkor az emberek titokban vagy nyíltan alkudozni próbálnak. Ha vallásosak, akkor Istennel, ha nem, akkor a sorssal. Jellemző, hogy fogadalmakat tesznek a gyógyulásuk, az exük visszaszerzésének érdekében. “Ha átrágom magam a volt férjem összes kedvenc könyvén, majd érdekesnek talál, és itt fog könyörögni az ajtómban.” – hangozhat egy vállalás. És csakugyan. Az illető belevág.

4. Depresszió

A gyászolóban tudatosul, hogy a vesztesége végleges. A munkahelye megszűnt, volt barátnője mással jár, a lába nem fog kinőni. Mély szomorúság, erőtlenség, érdektelenség jellemzi.

5. Elfogadás

Az illető végre felszabadul. Könnyek nélkül képes beszélni a történtektől, új munkát keres, tanfolyamot kezd, randizni jár, akadálymentesítteti a lakását…

Sokat felvillant a gyász során megjelenő gondolatokból a Szépség és a Szörnyeteg “Mától mindig várok rád” című dala. Azután hangzik el, hogy Belle elhagyja az őt addigra megszerető Szörnyeteg kastélyát. Ha beszéled a nyelvet, hallgasd meg angolul is, szerintem jobban átjön! Néhány sor körülbelüli fordításban:

I’ll never shake away the pain  (Soha nem rázom le a fájdalmat) I close my eyes but she’s still there  (Becsukom a szemem, és még ott van)

Now I know she’ll never leave me (Tudom: soha nem hagy el) Even as she runs away (Még ha el is fut)

Though she’s already flown so far beyond my reach (Habár már elrepült és nem érhetem el) She’s never out of sight (Soha nem megy el a szemeim elől)

És hogy mikor van pszichológusra szükség? Többek között akkor, ha a gyászoló a kelleténél tovább ragad egy-egy lépcsőfokon. Lehetetlen pontos időtartamot megjelölni, mert hát ki mondja meg, mi a normális, miután meghalt az édesanyád? Azért általában igaz, hogy a rokonok elvárásai irreálisak. Szóval, nem kell aggódni, semmi baj nincs veled, ha eltelt fél év a válásod óta, te pedig legszívesebben miszlikbe aprítanád az exed. Akkor sem, ha a húgod szerint rég tovább kellett volna lépned. Ám ha öt év múltán is arról ábrándozol, hogy majd felhív és kibékültök, akkor bizony ideje segítséget keresned!

Problémát jelent az is, ha:

… az első négy-hat hét lepörgését követően sem vagy képes menedzselni az életedet. Nem eszel, koszban élsz, a kollégáid és a gyermekeid sem számíthatnak rád.

… családi és baráti kapcsolataid lenullázódnak. (Természetesen nem az első hetekről van szó.)

… az alkohol vagy egyéb szer rendszeressé válik az életedben.

… hatalmas összegeket költesz nyilvánvaló képtelenségekre (pl.: halottlátókra).

… elhúzódó és erős pszichoszomatikus tünetek gyötörnek. (Némi alvásprobléma és fejfájás eleinte normális, de ezeknek nem lenne szabad 6-12 hétnél tovább tartaniuk.)

… nem bírsz az érzelmeiddel, túláradóak, leterítenek.

… erős és nem szűnő bűntudat gyötör, mert pl. nem értél idejében a kórházba.

… ha nem tapasztalsz érzéseket, csak valamiféle furcsa, zavaró, túlmozgásos idegességet.

… ha tompaságba, “ködbe” burkolódzol, ami nem és nem oldódik.

… öngyilkosságról fantáziálsz.

De bátran keress akkor is, ha a fentieket nem tapasztalod. Egészséges gyász esetén általában 1-3 alkalom elegendő kibeszélésre, feszültségcsökkentésre.