Elismerés-hajszolás séma


Ezúttal is a kóros másokra irányultság tartományban járunk. Az elismerés-hajszolás séma lényege az a gondolat, hogy akkor vagy értékes, akkor érdemelsz elfogadást, szeretetet, ha valami látványosat, átlagon felülit teszel le az asztalra.

Angol módra, ha szívesen olvasgatnál ezen a nyelven: approval seeking, recognition seeking (as).

Az ‘as’ séma kialakulásának az olyan környezet kedvez, ami középpontba állítja a teljesítményt vagy a státuszt. A gyermeket elfogadják, szeretik, ha hozza az elvárt viselkedést, eredményeket, és elutasítják, ha nem. (Természetesen lehet ösztönözni a gyereket a jobb iskolai teljesítményre, de ennek nem szabad a személye visszautasításával járnia. Egy kliensemet például szeretetmegvonással büntették, ha négyesnél rosszabb jegyet kapott. Ettől persze nem lett jobb matekos, viszont kialakult benne a hit, hogy ő csak addig szerethető, amíg jól tanul.)

Ha elfogadod az elismerés-hajszolást, akkor már-már kényszeresen űzöd az eredményeket. Hogy miben? Megértő viselkedésben, hangzatos címekben, pénzben, az ellenkező nem tagjainak hódításában, a barátok számában, kocsi-lóerőben, Facebook lájkokban. Teszed ezt azért, hogy megkapd az annyira áhított megbecsülést, törődést, szeretetet. Nem tündökölsz hamis babérokban; csak a valódi teljesítmény számít. Na, de, ugye, hogy ott motoszkál a fejedben: vajon veled lenne a barátod/barátnőd, ha nem állna a dr., phd., executive manager a névjegykártyádon? És egyáltalán: ki vagy te, amikor épp nem mások lenyűgözésével foglalkozol? Milyen pálya illik hozzád? Milyen hobby?

Ha kerülöd a sémát, akkor igyekszel távol tartani magad az olyan helyzetektől, melyekben vélhetőleg nem kapnál  elegendő pozitív visszajelzést. (Ez bizonyos szintig természetes, de az ‘as’ birtokosai túlzásokba esnek.) Súlyosabb esetben nem mész olyanok közé, akiknek az elismerésére vágysz. Minek kockáztatnál? Még csalódnál…

Az ‘as’ túlkompenzálói mások rosszallására utaznak.

A gyógyulás első lépcsőfoka a séma felismerése. A második, hogy megértsd: akkor is értékes és szerethető ember vagy, ha nem a te fizetésed a legmagasabb a volt osztálytársaid közül. Akkor is, ha hibáztál, és ez az állásodba került. Ilyesmi előfordul. Nem kell évekig bujkálnod a volt kollégáid elől. Az utolsó, egyben legnehezebb feladatod, hogy pótold, amit elmulasztottál. Egész életedben mások reakcióit lested. Csoda, ha megsínylette az önismereted? Nos, eljött az ideje, hogy végre felfedezd: ki lakik a gondosan építgetett máz mögött?

Ajánlott folytatás: Könyörtelen mércék, hiperkritikusság séma