Mikulások klubja: önfeláldozás séma


Emlékeztetőül: a kóros egymásra utaltság tartományban járunk. Az önfeláldozás séma birtoklója úgy gondolja, hogy érzelmeit és szükségleteit mások igényeinek kell alávetnie. Ő csak legutoljára jön. Nem a többi embertől vagy a következményektől fél; egyszerűen így tartja udvariasnak, helyesnek.

Angol elnevezés: self-sacrifice (ss).

Az önfeláldozás séma, a behódoláshoz hasonlóan, amiatt keletkezik, hogy a gyermek nem tudja szabadon kifejezni az igényeit, érzelmeit, gondolatait. Mert a szülei nem engedik. Direkt büntetésről rendszerint nincs szó, sokkal inkább arról, hogy anya és/vagy apa képtelen a saját igényeitől elvonatkoztatni. (Ha ő fázik, a gyerek is fázik, és pont.) Esetleg szülősítés történik, a gyerek irreális felelősséget kap. Például gondoskodnia kell a kistestvéréről, mintha csak az anyja/apja volna. (Tehát nem arról van, hogy alkalmanként játszik a kicsivel, amíg a szülők elugranak a boltba.) Rosszabb esetben bűntudatkeltésről van szó. Ha a szülőnek nem tetszik, amit a gyerek csinál, nyíltan szidhatja, önzőnek és érzéketlennek nevezheti; vagy mondjuk hirtelen rosszul lesz.

A séma elfogadója egy személyben a téli és a nyári Mikulás. Mindenkinek segít: tanulni, költözködni, takarítani, a gyerekre vigyázni… pénzzel, figyelemmel. Teszi ezt azért, hogy elkerülje az önzőség vádját. (Fontos! Az ilyesfajta viselkedés háttere a feljogosítottság-grandiozitás séma túlkompenzálása is lehet.) A harag azért ott bujkál benne: “Én csak adok, adok és adok, de most, hogy nekem kellene valami, sehol senki.” (Mint Segítke a Hupikék törpikék egyik részének elején.) Pszichológusi segítséget általában azért kérnek, mert hosszú kivizsgálást követően elhangzik: “A teste rendben. A lelke fáj.” Na jó, talán inkább így: “Hölgyem, önt pszichoszomatikus kórság gyötri. Keressen pszichológust!”

Aki az elkerülő reakciókból válogat, annak legfőbb célja, hogy megússza az olyan helyzeteket, ahol adni vagy kapni kell. Ez persze eltávolítja az emberektől. Magányát például pótcselekvésekkel oldja.

S hogy mit művel, aki túlkompenzál? Nos, ő igyekszik a lehető legkevesebbet adni másoknak. “Nem engedem, hogy kihasználjanak!” – mondogatja. (Mint Segítke törp a jobb oldalt bevágott rész végén.) Az érintettek gyakran a családjuk nyomására keresnek pszichológust.

Ajánlott folytatás: Elismerés-hajszolás séma