Behódolás séma


A kóros másokra irányultság tartományban járunk. A behódolás séma birtoklója úgy hiszi, hogy érzelmeit és szükségleteit mások igényeinek kell alárendelnie. Nem belső indíttatásból, hanem félelemből cselekszik. Bár tudja, hogy ő maga mit szeretne, megfogalmazódik benne az ellenvélemény, mégis inkább hallgat és engedelmeskedik. Mert ha nem… nos, akkor valami szörnyűség következik!

Angol elnevezés: subjucation (sb).

Az ‘sb’ séma akkor alakul ki, ha a gyermeknek sérül az a szükséglete, hogy kifejezhesse, megmutathassa valódi érzéseit, vágyait, gondolatait. Mert ha megteszi, akkor jön a fizikai vagy a lelki büntetés. Különösen erős a romboló hatás, ha összeadódik egy vagy több első tartománybeli sémával. Ennek megértéshez képzelj el egy párt, akik bizony sokat veszekszenek. Hildának, az anyának a munkahelyén is problémái vannak, a kis Lili épp óvodás lett, folyamatosan betegeskedik, meg az a fránya dackorszak… egy napon Hildának elege lesz, kiborul, és az anyjához költözik. Aztán vissza. Majd megint el. És így megy, évekig. Lili pedig nem ül le, és elemzi a helyzetet racionálisan, hanem (sok-sok kognitív torzításon keresztül) arra a következtetésre jut, hogy az emberekre bizony nem lehet számítani: jönnek, mennek, jönnek, mennek… Ez az elhagyatottság séma. A kislány pedig választhat, hogy elfogadó, elkerülő vagy túlkompenzáló jelleget öltsön a viselkedése. Netán érlelni kezdi magában a gondolatot: “Tegnap nem vittem ki a szemetet, hiába kért anya. Ma elment. Jobb, ha ezentúl engedelmeskedem.” Vagy: “A múltkor haragudtam anyára. Kiabáltam. Már pakolta is a bőröndjét. Többé egy szót sem szólok, legyek akármennyire dühös!” El is készült a behódolás séma.

A legtöbben elfogadással reagálnak:

– megengedik, hogy mások irányítsák az életüket

– bármilyen körülmények között alkalmazkodnak (aztán szívják a fogukat)

– nem fejezik ki a haragjukat, csak célozgatnak rá (képeket vágnak, megsértődnek, duzzognak)

A séma elkerülői irtóznak minden olyan helyzettől, ahol alul-felülrendeltségi helyzetbe bonyolódhatnának. Nem vállalnak pl. munkát.

A túlkompenzálók lázadnak, akkor is, ha jóval célszerűbb volna alkalmazkodniuk. Mintha (egy másik elmélet szakkifejezésével élve) folyamatosan lázadó gyermek énállapotban lennének.

Ajánlott folytatás: Mikulások klubja: önfeláldozás séma