Behódolás séma


A kóros másokra irányultság tartományban járunk. A behódolás séma birtoklója úgy hiszi, hogy érzelmeit és szükségleteit mások igényeinek kell alárendelnie. Nem belső indíttatásból, hanem félelemből cselekszik. Bár tudja, hogy ő maga mit szeretne, megfogalmazódik benne az ellenvélemény, mégis inkább hallgat és engedelmeskedik. Mert ha nem… nos, akkor valami szörnyűség következik! Elhagyják, bántják (tettekkel vagy szavakkal), kritizálják, elutasítják.

Angol elnevezés: subjucation (sb).

Az ‘sb’ feltételes séma. Ez azt jelenti, hogy a hátterében más séma, sémák bujkálnak. Elsősorban az elhagyatottság-instabilitásra, a bizalmatlanság-abúzusra és az érzelmi deprivációra kell gondolni. Ennek megértéshez vegyük példának Jakabot és Hildát, akik bizony sokat veszekszenek. Hildának a munkahelyén is nehézségei vannak, a kis Lili épp óvodás lett, folyamatosan betegeskedik, mellesleg dackorszakban van… egy napon Hildának elege lesz, kiborul, és az anyjához költözik. Aztán vissza. Majd megint el. És így megy, évekig. Lili pedig nem ül le, és elemzi a helyzetet racionálisan, hanem (sok-sok kognitív torzításon keresztül) arra a következtetésre jut, hogy az emberekre bizony nem lehet számítani: jönnek, mennek, jönnek, mennek… Ez az elhagyatottság séma. A kislány pedig választhat, hogy elfogadó, elkerülő vagy túlkompenzáló jelleget öltsön a viselkedése. Netán érlelni kezdi magában a gondolatot: “Tegnap nem vittem ki a szemetet, hiába kért anya. Ma elment. Jobb, ha ezentúl engedelmeskedem.” Vagy: “A múltkor haragudtam anyára. Kiabáltam. Már pakolta is a bőröndjét. Többé egy szót sem szólok, legyek akármennyire dühös!” El is készült a behódolás séma.

A legtöbben elfogadással reagálnak:

– megengedik, hogy mások irányítsák az életüket

– bármilyen körülmények között alkalmazkodnak (aztán szívják a fogukat)

– nem fejezik ki a haragjukat, csak célozgatnak rá (képeket vágnak, sértődötten elvonulnak, duzzognak)

– fejfájás, hasfájás, rejtélyes testi tünetek

A séma elkerülői irtóznak minden konfliktushelyzettől.

A túlkompenzálók lázadnak, akkor is, ha jóval célszerűbb volna alkalmazkodniuk. Mintha (egy másik elmélet szakkifejezésével élve) folyamatosan lázadó gyermek énállapotban lennének.

Ajánlott folytatás: Mikulások klubja: önfeláldozás séma