Rövid távú memória


Rövid távú emlékezet. Alan Baddeley pszichológus, kutató elnevezésében munkamemória. Ezzel azt ragadja meg, hogy a rendszer amolyan munkapadként szolgál. Szóval, amikor fejben számokat adsz össze, a rövid távú memóriádat dolgoztatod.

Rövid távú emlékezet. Alan Baddeley pszichológus, kutató elnevezésében munkamemória. Ezzel azt ragadja meg, hogy a rendszer amolyan munkapadként szolgál. Szóval, amikor fejben kétjegyű számokat szorzol össze, a rövid távú memóriád tárolja el a részeredményeket.

Időtartama legfeljebb fél perc (ha nem töltöd folyamatosan úja az információt, pl. egy telefonszám állandó ismételgetésével), tehát, amikor a dolgozat/vizsga előtt átolvasod a tételt, és fél óra múlva felidézed, akkor már nem ezt, hanem egy másik rendszeredet használtad: a hosszú távú memóriát.

Baddeley és munkatársai szerint a munkamemória három összetevőből áll:

– központi végrehajtó: az irányítást, összehangolást végzi

– artikulációs hurok: beszéd formájában tárol

– vizuális jegyzettömb

Az még nem teljesen tisztázott, hogyan jut az információ a rövid távúból a hosszú távú memóriába, de át kell kerülnie. Különben 1-2 perc elteltével semmire nem emlékeznénk. Ha a mechanizmus sérül… nos, ezt a jelenséget járja körül az 50 első randi című film. (Anterográd amnézia: a beteg munkamemóriája vagy az átvitel sérülésének következtében képtelen újdonságokat megjegyezni.)

Természetesen, ez extrém eset. Ha a rövid távú memóriád csak egy kicsit gyengébb az átlagosnál, még boldogulsz a mindennapokban, de tanulmányaid során már tapasztalhatsz nehézségeket, pl. az olvasásban is. (Hiszen emlékezni kell a mondat elejére, amíg a végére érsz, az információt kötni kell a hosszú távú memóriában tárolt adatokhoz…)

A rövid távú emlékezet terjedelme 7 +/- 2 tömb. Ez lehet szó, utánozott állathang, kép… stb. Lentebb találsz egy tesztet. Töltsd le! Elvégzéséhez szükséged lesz egy társra. Az illető olvassa fel a számokat, egymás után, gyorsan. A te feladatod, hogy megismételd, sorban, amit hallottál. Csak a hibátlan megoldás elfogadható! Fentről haladjatok lefelé. Gond akkor van, ha nem sikerül a pirossal írt részt legfeljebb egy hibával teljesítened. (Kivéve persze, ha épp egy 24 órás műszakról estél haza.)

Erről van szó: Rövid távú memória teszt! (Doc)

Fejlesztési lehetőségnek ajánlom a tanulási tanácsadást, hiszen ennek része egy memória- és figyelemfejlesztést szolgáló munkafüzet is!