Csökkentérték-szégyen séma


Az a hit, hogy valamilyen alapvető baj van veled, ezért nem is vagy érdemes bármi jóra az életben. Nem jár neked sem szeretetet, sem jól fizető munka. Népszerű kifejezéssel élve: nincs önbizalmad.

Angol elnevezés: defectiveness-shame (ds).

Aki elfogadja a sémát, az olyan világban él, ahol neki valamiféle defektje van. Ez a default, az alapértelmezett világképe. Éppen ezért akkor is magában keresi a hibát, ha nyilvánvaló, hogy nem benne van. Ráadásul makacsul ragaszkodik a csökkentértékűségéhez. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a pozitív visszajelzéseket leértékeli. (“Á, csak szerencsém volt.”)

A séma elkerülése olyan viselkedésformák összességét jelenti, amelyek biztosítják, hogy az illető ne szembesülhessen saját csökkentértékűségével. Kerüli a társaságot, a közeli kapcsolatokat, az olyan helyzeteket, ahol kiderülhetne az “igazság”.  Kudarckerülő: egy teljesítmény-szituációban (pl. vizsga, munkahelyi megmérettetés) a bukás elkerülése mozgatja őt, nem a siker. Mércéjét túl alacsonyra, esetleg túl magasra helyezi. A földhöz közel rakott lécet könnyű megugrani; nincs benne a bukás kockázata. A túl magas szint biztos kudarc; na, de nem az igazi fajtából! Hiszen olyasmit vállalt, amiről az első másodpercben nyilvánvaló, hogy ez azért nem várható tőle…

Aki túlkompenzálja a ‘ds’ sémát, az saját (vélt vagy valós) erényeit felnagyítja, mások pozitívumait ellenben nem látja meg, vagy ha mégis, akkor leértékeli. Hibákat bezzeg talál bőven. Úgy is mondhatjuk, hogy más szemében a szálkát is meglátja, a sajátjában a gerendát sem.

Ajánlott: UFÓ vagyok? Társas izoláció séma