Pszichológushoz járni (tévhitek)


A pszichológus csak ül, hallgat, bólogat

Helyesebben: a pszichológus legtöbbször ül, sokszor hallgat, és időnként bólogat. Sőt: mosolyog, kifejezi a haragját, elmondja a véleményét, konfliktuskezelési technikákat tanít, megkínál vízzel, ember működési modellekről mesél. Az arányok persze erősen módszerfüggők. A rogers-i irányzatot teljes egészében magukévá tevő pszichológusuk pl. többet hallgatnak és bólogatnak, mint a kognitív irányzat kedvelői. Ez az elméletek különbségéből fakad. A Rogers-i út szerint a kliensnek meg kell tapasztalnia, hogy a pszichológus megérti és feltétel nélkül elfogadja őket. Ennek egyik (nonverbális) eszköze a bólogatás. A kognitív stílus középpontjában viszont a gondolkodási hibák állnak, melyek kiiktatásához (a módszer szerint) inkább kétoldalú beszélgetésre van szükség.

Rogers módi:

Kliens: Úgy érzem, hogy mindenki csak kiasznál.

Pszichológus: Értem. Úgy látod, hogy téged kihasználnak az emberek.

Kognitív módi:

Kliens: Úgy érzem, hogy mindenki csak kihasznál.

Pszichológus: Ez vajon melyik gondolkodási hiba megnyilvánulása?

A pszichológus felesleges. Megoldom egyedül.

Csípősen: A vakbeledet is magad operálod?

Higgadtan és részletesen:

River cicus szeretne kimenni a dobozból, de nem tud. Ő legalábbis,  beszűkült kétségbeesésében, így értékeli. Néha mi, emberek is hasonlóan viselkedünk: elfelejtünk körülnézni, így beleragadunk olyan csapdákba, amelyekből nevetve távozhatnánk. Ilyenkor kell valaki, aki segít meglátni a lehetőségeket.

 

 

Minek pszichológus, ha vannak barátaim?

Szuper 🙂 Tényleg. Csak, sajnos, ritkán pártatlanok. Ha pl. nehézséget okoz a gyereked rossz jegyei kapcsán egyeztetni a volt férjeddel, vajon segít, ha összejössz a csajokkal, és megbeszélitek, hogy igen, a Karcsi mindig is ellinkeskedte Saci házi feladatainak ellenőrzését? Barátnőid nem butaságból vagy rosszindulatból fognak veled egyetérteni, amikor ex-parteredet okolod, hanem, mert szeretnek. Ám ettől nem lesz több ötös a kislányod ellenőrzőjében!

A pszichológus majd megmondja, mit csináljak

Nem fogja 🙂 Soha nem szólunk bele a klienseink életébe! Éppen ezért, ne várj olyasfajta tanácsot, hogy: Válj el a feleségedtől! A döntést neked kell meghoznod; persze, az érvek-ellenérvek összeszedésében segítünk. (Így olyan tényezők is be fognak kerülni a listába, amelyekre esetleg nem is gondoltál, pl. meglévő sémáid.)

Pszichológushoz csak beteg emberek járnak

Ügyfeleim legtöbbjének semmiféle fizikai vagy pszichés betegsége sincs. Egyszerűen csak számukra megterhelő helyzetbe kerültek. Vagy még az se, és fejlődési céllal járnak.