Tranzakcióanalízis


A tranzakcióanalízis Eric Berne (1910-1970) kanadai származású, amerikai pszichiáter által megalkotott személyiség és terápiás elmélet. Használata manapság annyira elterjedt, hogy ha nem is egészében, de részleteiben csaknem minden tanácsadást, segítő munkát végző szakember gyakorlatában megjelenik.

Néhány alapvetése:

– Az emberek alapvetően okénak születnek. Ahogy Berne fogalmaz: “Minden ember hercegként vagy hercegnőként jön a világra, és az is marad, amíg a szülei békává nem változtatják.”

– Az érzelmi zavarokkal küszködő emberek alapvetően okék: teljes, intelligens, gondolkodó lények, akik képesek megérteni a problémáikat és tenni ellenük.

– Minden érzelmi zavar gyógyítható, ha rendelkezésre áll a megfelelő tudás.

– A klienssel egyenrangú kapcsolatot kell kialakítani!

– A klienssel úgy kell kommunikálni, hogy értse! (Semmi orvosi zsargon…)

Az énállapot modell

A legvalószínűbb, hogy a tranzakcióanalízis e részével fogsz találkozni, ha hozzám jársz tanácsadásra. Az énállapot a gondolkodás, az érzések és a viselkedés összefüggő együttese.

Szülői (Sz): Akkor vagy ebben az énállapotban, amikor úgy gondolkozol, érzel és viselkedsz, ahogy az életedben jelentős szerepet betöltő szülő-figuráktól tapasztaltad. (Konkrétan és összegyúrva is.) Rajtakapod néha magad, hogy úgy fegyelmezed a kislányodat, éppen azokkal a szavakkal és hangsúllyal, ahogy egykoron az anyukád téged?

Felnőtt (F): Ha Felnőtt énállapotban jársz, akkor a feladataid hatékony elvégzése, a problémáid megoldása lebeg a szemed előtt. Begyűjtöd az adatokat, mérlegeled őket, majd döntesz. (Ettől persze még hibázhatsz.) Semmiképp se érzelemmentes robotot képzelj; de a haragod, a szomorúságod…. stb. kordában tartott és az aktuális helyzetnek szól.

Gyermeki (Gy): Ebben az énállapotban úgy gondolkozol, érzel és viselkedsz, ahogy kb. iskoláskorodig.

További információk:

– Az énállapotokat három egymás feletti körrel, bennük az SZ (Szülői), F (Felnőtt) és a GY (Gyermeki) betűkkel szokás illusztrálni.

– Ébrenléted minden pillanatában valamelyik énállapotban tartózkodsz, egyszerre egyben.

– Mindenkinek vannak “preferált” énállapotai, tehát olyanok, amelyekben sokszor tartózkodik.

– A Gyermeki énállapot energikus, kreatív és önfeledt. Kellenek ilyen percek is!

– Véleményem szerint…

  • a modellbe szükséges bevezetni egy Irányítóközpontot is. Ez monitorozza, mikor és hol jársz, illetve levezényli a váltásokat.
  • a pszichés jóllét fontos kritériuma, hogy Központod elsősorban a Felnőtted utasításait kövesse.
  • minden énállapot hozzáfér valamennyi emlékedhez, de egyesekre valószínűbben futnak rá, a Szülői pl. az “így szidja apa vezetés közben a többi autóst” mappára
  • minden énállapot hozzáfér a különféle készségek “magjához”, tehát biciklizhetsz Szülőiben, Felnőttben és Gyermekiben is; a stílus azonban különböző (Gyermekiben pl. irreális kockázatokat vállalhatsz).

Tranzakcióanalízis

Tranzakciónak a kommunikáció egységét nevezzük. Két személy vonatkozásában ez egy ingert és egy választ jelent. Pl., az imént a következő párbeszéd zajlott le két szomszédom között:

XY (80 év körüli hölgy): Olyan meleg, párás idő van ma!

AB (50 év körüli férfi): Hát igen, egyre rosszabbak a nyarak.

Ezt követően mindketten a lakásukba vonultak.

Az elmélet névadó része az emberi kommunikációt vizsgálja. A fenti képen a jobb oldali személy Gyermekből üzen; a másik Szülőijét célozva. A bal oldali illető azonban Felnőttből válaszol. Láthatod, hogy a nyilak metszik egymást. Ezt hívjuk keresztezett tranzakciónak. Pl.:

Jakab (duzzogva): Jaj, mit csináljak? A Gyuri ma is vegzált. (Gyermekiből-Szülőinek)

Hilda (nyugodtan): Nem is egy csoportban dolgoztok. Kerüld el. (Felnőttből-Felnőttnek.)

Jakab erre duzzogva a konyhába vonul, és megállapítja, hogy a feleségére nem lehet számítani.

Ha viszont Hilda Szülőiből reagálna, Jakab Gyermekijének felelve, akkor valami ilyesmi hangozhatna el:

Jakab (duzzogva): Jaj, mit csináljak? A Gyuri ma is vegzált.

Hilda (felcsattanva): Na, de Jakab! Ezerszer megmondtam, hogy ne szólj hozzá!

Jakab: Jól van, igazad van. Meg fogom próbálni.

Ha lerajzolnánk ezt párbeszédet, a nyilak párhuzamosan haladnának. Ez a kiegészítő tranzakció.

A TA szerint a kommunikáció egészen addig folytatódhat, amíg kiegészítő tranzakciók követik egymást. Ha viszont kereszteződés alakul ki, megakad, amíg egyik vagy mindkét fél énállapotot nem vált.

A tranzakció lehet nyílt vagy rejtett. Utóbbi esetben az inger és a válasz nem egy-egy, hanem két-két üzenetet hordoz. Az egyik társadalmi szintű (rendszerint F-F), a másik pszichológiai szintű (általában Sz-Gy vagy Gy-GY). Fontos, hogy a felek viselkedését elsősorban ez utóbbi határozza meg! Pl.:

Nő, akit hazakísért egy férfi, a ház előtt: Feljönnél egy teára? Istenien készítem.

Férfi: Hát persze, imádom a teát!

Felületesen nézve itt Felnőtt-Felnőtt üzenetváltás folyik, a metakommunikációs jelek (pl. hangsúly) azonban felfedhetik, hogy a felek Gy énállapotban voltak; és megállapodtak arról, hogy ja, mehet a szex.

Játszmaelemzés

A TA szerint a játszma kiegészítő, rejtett tranzakciók sorozata, amely előre látható végkifejlet felé halad. A feleket jutalom várja: tipikusan a világképük megerősödése. Nézzük például az “És miért nem…? Hát igen, de…” játszmát! Berne ezt azonosította elsőként.

Fehér: Bajaim vannak a munkahelyemen!

Fekete: Na, mi?

Fehér: A főnököm kibírhatatlan! Ma két percet késtem, és tízet üvöltött velem! Mit csináljak, ha?

Fekete: Mondj fel. Az a nő tényleg botrány.

Fehér: Igen, jó lenne, de manapság olyan nehéz jó állást találni!

Fekete: Már régóta kacérkodsz a vállalkozással. Mi lenne, ha végre belevágnál?

Fehér: Elment az eszed! Kész öngyilkosság, a mai világban!

Fekete: Akkor beszélj Hilda főnökével.

Fehér: Igen, remek ötlet, csak az a baj, hogy még jobban utálna az a boszorka!

Ez addig folytatódik, amíg Fekete végül kifogy az ötletekből, és zavartan elhallgat.

És Fehér: Á, hagyjuk… miért is gondoltam, hogy lesz valami értelmes javaslatod?

Ez a párbeszéd játszma, mert…

– a Felnőtt-Felnőtt értekezés csak látszat, Gy-SZ beszélgetés zajlott.

– Fehér valójában nem tanácsra, hanem megerősítésre vágyott (GY énállapotban). Rajta nem lehet segíteni, és kész! S ennek újabb bizonyítéka lesz az ő nyeresége.

– Feketének, hacsak nem értelmi fogyatékos, tudnia kellett, hogy a másik egyetlen ötletét sem fogja megfogadni. Az ő jutalma, hogy hatalmas sóhajtások közepette újfent elhangozhat: “Én a lelkemet is kiteszem, és tessék, ezt kapom! Az emberek olyan hálátlanok!” Fekete valószínűleg az “Én csak segíteni próbálok rajtad…” nevű játszma bajnoka.

De vélhetőleg játszma az is, amikor hosszú email-t kapok, egy meglehetősen komplex probléma leírásával, végén a kérdéssel: Mit tehetnék? Erre az egyetlen becsületes válasz, hogy keressen fel pszichológust, pszichiátert, és járjon rendszeresen. Nagyjából öt percen belül kapom a választ: “Már sokat csalódtam, nincs rá pénzem.” Én ekkor mindig ajánlok néhány ingyenes vagy kedvező árú, alapítványi lehetőséget. Valamiért ezek sem jók, az illető beleköt. És elhangzik, hogy “Mégis, csak egy-két tippet légyszi, hogy mit csinálhatnék?” Megismétlem az eddigieket, és felhívom az illető figyelmét arra, hogy egyebet nem tudok hozzátenni. És akkor mi következik? Jön a “Nekem senki nem segít.” Szinte látom a győzelmi zászlót a levélíró kezében… hiszen erősödött a hite, hogy őt mindenki cserben hagyja. Erre használt engem, és nyilván a kollégáim közül jónéhányat. Vajon szülői énállapotból válaszolok a hasonló megkeresésekre? Lehet. Ám ez a helyzet speciális. Hogyan ugorhatnék ki a játszmába hívás elől? Akármit teszek, akármilyen énállapotból, kudarcot fogok vallani. Ha nem reagálok, az is megerősítés…

Sorskönyvanalízis

Erről a Sorskönyv című bejegyzésben írtam.