Tranzakcióanalízis


A tranzakcióanalízis Eric Berne (1910-1970) amerikai pszichiáter által megalkotott személyiség- és terápiás elmélet. Használata manapság annyira elterjedt, hogy ha nem is egészében, de részleteiben a legtöbb segítő gyakorlatában megjelenik.

Néhány alapvetése:

– Az emberek alapvetően okénak születnek. Ahogy Berne fogalmaz: “Minden ember hercegként vagy hercegnőként jön a világra, és az is marad, amíg a szülei békává nem változtatják.”

– Az érzelmi zavarokkal küszködő emberek alapvetően okék: teljes, intelligens, gondolkodó lények, akik képesek megérteni a problémáikat és tenni ellenük.

– Minden érzelmi zavar gyógyítható, ha rendelkezésre áll a megfelelő tudás.

– A klienssel egyenrangú kapcsolatot kell kialakítani!

– A klienssel úgy kell kommunikálni, hogy értse! (Semmi orvosi zsargon…)

Az énállapot modell

A legvalószínűbb, hogy a tranzakcióanalízis e részével fogsz találkozni, ha hozzám jársz tanácsadásra. Az énállapot a gondolkodás, az érzések és a viselkedés összefüggő együttese.

Szülői (Sz): Akkor vagy ebben az énállapotban, amikor úgy gondolkozol, érzel és viselkedsz, ahogy az életedben jelentős szerepet betöltő szülő-figuráktól tapasztaltad. (Konkrétan és összegyúrva is.) Rajtakapod néha magad, hogy úgy fegyelmezed a kislányodat, éppen azokkal a szavakkal és hangsúllyal, ahogy egykoron az anyukád téged?

Felnőtt (F): Ha Felnőtt énállapotban jársz, akkor a feladataid hatékony elvégzése, a problémáid megoldása lebeg a szemed előtt. Begyűjtöd az adatokat, mérlegelsz, döntesz, a tőled telhető legmagasabb színvonalon. (Ettől persze még hibázhatsz.) Semmiképp se egy érzelemmentes robotot képzelj; de a haragod, a szomorúságod…. stb. kordában tartott és az aktuális helyzetnek szól.

Gyermeki (Gy): Ebben az énállapotban úgy gondolkozol, érzel és viselkedsz, ahogy egy kb. 4-5 éves gyermek. A stíluson van a hangsúly, nem a témákon! Lehet például a szexről beszélgetni gyermeki énállapotban, és természetesen azt sem fogod elfelejteni, hogy másnap dolgoznod kell.

További információk:

– Az énállapotokat három egymás feletti körrel, bennük az SZ (Szülői), F (Felnőtt) és a GY (Gyermeki) betűkkel szokás illusztrálni. (Ld. a fenti rajzon.)

– Ébrenléted minden pillanatában valamelyik énállapotban tartózkodsz, egyszerre egyben.

– Mindenkinek van “preferált” énállapota, tehát olyan, amelyben sokszor tartózkodik.

– Minden énállapot hozzáfér valamennyi emlékedhez, de egyesekre valószínűbben futnak rá, a Szülői pl. az “így szidja apa vezetés közben a többi autóst” mappára

– Minden énállapot képes elérni a különféle készségek “velejét”, tehát biciklizhetsz Szülőiben, Felnőttben és Gyermekiben; a stílus azonban különböző (Gy-ben pl. irreális kockázatot vállalsz.)

– Minden énállapot alakítható, fejleszthető olyan irányba, hogy segítse a jóllétedet.

– Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy létezik egyfajta Irányítóközpont, ami monitorozza, hogy mikor hol jársz, illetve képes váltani, ha úgy szeretnéd. Jó esetben legalábbis. Ha nem, akkor se csüggedj, ez gyakorolható készség, és fontos is, hogy gyakorold!

Tranzakcióanalízis

Tranzakciónak a kommunikáció egységét nevezzük. Két személy vonatkozásában ez egy ingert és egy választ jelent. Pl., az imént a következő párbeszéd zajlott le két szomszédom között:

XY (80 év körüli hölgy): Olyan meleg, párás idő van ma!

AB (50 év körüli férfi): Hát igen, egyre rosszabbak a nyarak.

Ezt követően mindketten a lakásukba vonultak.

Az elmélet névadó része az emberi kommunikációt vizsgálja. A fenti képen a jobb oldali személy Gyermekből üzen a másik Szülőijét célozva. A bal oldali illető azonban Felnőttből válaszol. Láthatod, hogy a nyilak metszik egymást. Ezt hívjuk keresztezett tranzakciónak. Pl.:

Jakab (duzzogva): Jaj, mit csináljak? A Gyuri ma is vegzált. (Gyermekiből-Szülőinek)

Hilda (nyugodtan): Nem is egy csoportban dolgoztok. Kerüld el. (Felnőttből-Felnőttnek.)

Jakab erre duzzogva a konyhába vonul, és megállapítja, hogy a feleségére nem lehet számítani.

Ha viszont Hilda Szülőiből reagálna, Jakab Gyermekijének felelve, akkor valahogy így alakulhatna:

Jakab (duzzogva): Jaj, mit csináljak? A Gyuri ma is vegzált.

Hilda (felcsattanva): Na, de Jakab! Ezerszer megmondtam, hogy ne szólj hozzá!

Jakab: Jól van, igazad van. Meg fogom próbálni.

Ha lerajzolnánk ezt párbeszédet, a nyilak párhuzamosan haladnának. Ez a kiegészítő tranzakció.

A TA szerint a kommunikáció egészen addig folytatódhat, amíg kiegészítő tranzakciók követik egymást. Ha viszont kereszteződés alakul ki, megakad, amíg egyik/mindkét fél énállapotot nem vált.

A tranzakció lehet nyílt vagy rejtett. Utóbbi esetben az inger és a válasz nem egy-egy, hanem két-két üzenetet hordoz. Az egyik társadalmi szintű (rendszerint F-F), a másik pszichológiai szintű (általában Sz-Gy vagy Gy-GY). Fontos, hogy a felek viselkedését elsősorban ez utóbbi határozza meg! Pl.:

Nő, akit hazakísért egy férfi, a ház előtt: Feljönnél egy teára? Istenien készítem. (Mosolyogva, kissé megnyomva az istenient.)

Férfi: Hát persze, imádom a teát!

Felületesen nézve itt Felnőtt-Felnőtt üzenetváltás folyik, a metakommunikációs jelek (pl. hangsúly) azonban felfedik, hogy a felek Gy énállapotban voltak; és megállapodtak arról, hogy ja, mehet a szex.

Játszmaelemzés

A TA szerint a játszma kiegészítő, rejtett tranzakciók sorozata, amely előre látható végkifejlet felé halad. A feleket jutalom várja: tipikusan a világképük megerősödése. Nézzük például az “És miért nem…? Hát igen, de…” játszmát! Berne ezt azonosította elsőként.

Fehér: Bajaim vannak a munkahelyemen!

Fekete: Na, mi?

Fehér: A főnököm kibírhatatlan! Ma két percet késtem, és tízet üvöltött velem! Mit csináljak, ha?

Fekete: Mondj fel. Az a nő tényleg botrány.

Fehér: Igen, jó lenne, de manapság olyan nehéz jó állást találni!

Fekete: Már régóta kacérkodsz a vállalkozással. Mi lenne, ha végre belevágnál?

Fehér: Elment az eszed! Kész öngyilkosság, a mai világban!

Fekete: Akkor beszélj Hilda főnökével.

Fehér: Igen, remek ötlet, csak az a baj, hogy még jobban utálna az a boszorka!

Ez addig folytatódik, amíg Fekete végül kifogy az ötletekből, és zavartan elhallgat.

És Fehér: Á, hagyjuk… miért is gondoltam, hogy lesz valami értelmes javaslatod?

Ez a párbeszéd játszma, mert…

– a Felnőtt-Felnőtt értekezés csak látszat, Gy-SZ beszélgetés zajlott.

– Fehér valójában nem tanácsra, hanem megerősítésre vágyott (GY énállapotban). Rajta nem lehet segíteni, és kész! S ennek újabb bizonyítéka lesz az ő nyeresége.

– Feketének, hacsak nem értelmi fogyatékos, tudnia kellett, hogy a másik egyetlen ötletét sem fogja megfogadni. Az ő jutalma, hogy hatalmas sóhajtások közepette újfent elhangozhat: “Én a lelkemet is kiteszem, és tessék, ezt kapom! Az emberek olyan hálátlanok!” Fekete valószínűleg az “Én csak segíteni próbálok rajtad…” nevű játszma bajnoka.

De vélhetőleg játszma az is, amikor hosszú email-t kapok, egy meglehetősen komplex probléma leírásával, végén a kérdéssel: Mit tehetnék? Erre az egyetlen becsületes válasz, hogy keressen fel pszichológust, pszichiátert, és járjon rendszeresen. Nagyjából öt percen belül kapom a választ: “Nincs rá pénzem.” Én ekkor mindig ajánlok néhány ingyenes vagy kedvező árú, alapítványi lehetőséget. Valamiért ezek sem jók, és a levél lezárása: “Mégis, csak egy-két tippet légyszi, hogy mit csinálhatnék?” Megismétlem az eddigieket, és felhívom az illető figyelmét arra, hogy egyebet nem tudok hozzátenni. És akkor mi következik? Jön a “Gondoltam, hogy te sem fogsz segíteni.” Szinte látom a győzelmi zászlót a másik kezében… hiszen erősödött a hite, hogy őt mindenki cserben hagyja. Erre használt engem, és nyilván a kollégáim közül jónéhányat. Vajon felnőtt énállapotból válaszolok a hasonló megkeresésésekre? Remélem. Ám ez a helyzet speciális. Hiszen képtelenség elugorni a játszmába hívás elől. Akármit teszek, akármilyen énállapotból, kudarcot fogok vallani. Ha nem válaszolok, az is megerősítés…

Sorskönyvanalízis

Erről a Sorskönyv című bejegyzésben írtam.