Emocionális (érzelmi) depriváció séma


A depriváció megfosztottságot jelent. S aki ezzel a sémával rendelkezik, az valóban hiányt él meg. Úgy gondolja, hogy eddig sem kapott, és soha nem is fog…

– fizikai törődést (ölelgetés, simogatás)

– meghallgatást, megértést

– segítséget (védelem, jó tanács)

… kapni. Egyetlen árva lélektől sem.

Angol elnevezés: emotional deprivation (ed).

A háttérben elsősorban rideg, nem támogató, a megértést nélkülöző szülői magatartás áll. Nehezen tetten érhető séma, különösen, ha az ún. feltételes szülői szeretet következtében alakul ki. Tegyük fel, csak a példa kedvéért, hogy valamilyen formában, de a szüleid szigorúan büntették, ha olyan ambíciókat mutattál, amelyek nem a családi vállalkozás átvétele felé mutattak. Mondjuk, te inkább hegedűlni vágytál volna, de délutánonként a tanyasi gazdaságotokban kellett segítened. Ha csak megemlítetted a hegedűt, szidást, mosolyszünetet kaptál. Egy idő után aztán feladtad, sőt, el is felejtetted. Kapáltál, kaszáltál, etetted a tyúkokat. Mindent megtanultál, amit a szüleid elvártak tőled, miközben remekül kijöttetek egymással. De az ár, amit ezért fizettél, talán életed legnagyobb fájdalma volt.

Amennyiben elfogadod a sémát, szeretetlennek és magányosnak érzed magad, legyél egyedülálló vagy élj kapcsolatban. Mivel nem közlöd az igényeidet, a többi ember pedig képtelen a gondolataidban olvasni, ez nem is meglepő. De ugyan, miért is tennéd? Úgysem értenének. Úgysem segítenének.

Ha elkerülöd, akkor azon igyekszel, hogy elkerüld a sémával való találkozásnak még a lehetőségét is. A szokásos stratégiák állnak a rendelkezésedre: különféle pótcselekvésekbe vagy függőségekbe menekülés, senkit nem engedsz közel magadhoz. Ez akár odáig is fajulhat, hogy kifejezetten ellenségesen viselkedsz azokkal, akik barátkozni szeretnének veled. Tüskéket növesztesz.

Amennyiben túlkompenzálsz, akkor érzelmileg követelődzően viselkedsz. Fegyvertárad részét képezi a sírás, a hiszti, a sértődött elvonulás, szélsőséges esetben az öngyilkossággal való fenyegetődzés. Kevésbé súlyos esetben egyszerűen mindenkitől azt várod, hogy meghallgasson és megértsen. Igen, a postástól is. És nagyon rosszul viseled, ha nem teszi. (Márpedig nem teszi.) Sőt, az érintettek a pszichológustól is többet várhatnak, mint amire kettejük szerződése szól. Zokon vehetik például, ha a pszichológus az óra végén pontosan lezárja a foglalkozást. (Hiába tudják, és a fejükkel értik, hogy a pszichológusnak is van napirendje, jön a következő kliens, mennie kell a gyerekéért… stb.)

Az Ed séma vastag és átláthatatlan falat emel közéd és a többi ember közé. Megakadályoz a valóban közeli kapcsolatok kialakításában. Éppen ezért, ha magadra ismertél, fordulj pszichológushoz!

Ajánlott folytatás: Csökkentértékűség-szégyen séma