Bizalmatlanság-abúzus séma


A bizalmatlanság-abúzus séma “tulajdonosa” olyan világban él, amelyben az emberek bántják, kihasználják, meglopják, becsapják egymást. Alapfeltevése, hogy mások mindenképp rosszat akarnak neki. Valahogy így:

“Ove tehát belépett és kitett a pultra egy kupont, amin az állt, hogy „2 virág 50 koronáért”. És mivel Ovénak csak egy virágra volt szüksége, a világ legtermészetesebb módján közölte az eladóval, hogy akkor ő vehet egyet 25-ért. Merthogy az az 50 fele. Ezt természetesen a mobiltelefont nyomkodó tizenkilenc éves alkalmazott, akinek egyértelműen rágógumi volt az agya helyén, nem értette. Fenntartotta, hogy egy 39-be kerül, és a „kettő virág ötven koronáért” csak akkor áll, ha kettőt vesz az ember. Behívták az üzletvezetőt. Ovénak jó negyedórájába került, hogy az illető elismerje: Ovénak igaza van. Az üzletvezető mormogott valamit az orra alatt, ami úgy hangzott, hogy „nyamvadt vénember”, aztán olyan erővel ütötte be a 25 koronát, mintha mindenről az tehetne. De Ove úgy gondolta, egyre megy. Tudta, hogy ezek az eladók egyfolytában azon vannak, hogy becsapják az embert.”

Frederik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

A séma angol neve: mistrust-abuse (ma).

A háttérben több ok állhat. A legsúlyosabb a gyermekkori aktív bántalmazás. Ilyen fizikai értelemben a verés vagy a megrontás, lelki oldalon az állandó becsmérlés. (A testi és érzelmi elhanyagolás, pl. ha nem beszélgetnek a gyerekkel, passzív forma, a következmény pedig inkább az érzelmi depriváció.) De elég lehet az is, ha a környezetedben lévő fontos felnőttek rendszeresen kiszámíthatatlanul viselkedtek. Pl. amiért egyszer jutalmaztak, máskor büntettek. Vagy követhetetlenül gyorsan, világos ok nélkül változott a viselkedésük. Mondjuk, egyik pillanatban még nevettek veled, aztán hirtelen, magyarázat nélkül, sértődötten elvonultak. A harmadik lehetőség a mintakövetés. Talán eltanultad az apukád világképét.

Ahogy a link mögött olvashatod, a sémára többféleképpen reagálhatsz. Nézzük, mi történik, ha elfogadod a bizalmatlanság-abúzus világképet! Ebben az esetben belenyugszol: az már csak úgy működik, hogy téged vernek, becsmérelnek, megaláznak és becsapnak. Furcsa módon, elméleted úton-útfélen beigazolódik: az első, a harmadik és a tizedik partnered is bántalmazó. Hogy miért? Young-nak van egy teóriája, amely szerint hajlamosak vagyunk beleszeretni olyanokba, akik aktiválják a sémáinkat. (Egy kedves, érzelmileg meleg partner olyan idegen, sőt, unalmas…) Utána pedig nem szállsz ki a kapcsolatból, akkor sem, ha a barátod rendszeresen kék-zöldre ver. Attól még rendes ember, és nagyon is szeret – mondod te, hiszen úgy tanultad, hogy az ilyesmi belefér a szeretetbe.

A bizalmatlanság-abúzus séma elkerülőiről itt írtam. Röviden, a legvalószínűbb, hogy kerülöd az emberi kapcsolatokat. Úgyis csak átejtenének, akkor meg minek erőlködnél?

Túlkompenzáció minden “csapj le, mielőtt felebarátod lecsap” típusú viselkedés. Tehát, amikor  megelőzés gyanánt te használsz ki, bántasz másokat. Enyhébb esetben “csak” nyomozol utánuk: ellenőrzöd a Face oldalukat, belenézel a telefonjukba, vallatod őket.

Ajánlott folytatás: Emocionális (érzelmi) depriváció séma