Bizalmatlanság-abúzus séma


A bizalmatlanság-abúzus séma “tulajdonosa” olyan világban él, amelyben az emberek bántják, kihasználják, meglopják, becsapják egymást. Alapfeltevése, hogy mások mindenképp rosszat akarnak neki. Valahogy így:

“Ove tehát belépett és kitett a pultra egy kupont, amin az állt, hogy „2 virág 50 koronáért”. És mivel Ovénak csak egy virágra volt szüksége, a világ legtermészetesebb módján közölte az eladóval, hogy akkor ő vehet egyet 25-ért. Merthogy az az 50 fele. Ezt természetesen a mobiltelefont nyomkodó tizenkilenc éves alkalmazott, akinek egyértelműen rágógumi volt az agya helyén, nem értette. Fenntartotta, hogy egy 39-be kerül, és a „kettő virág ötven koronáért” csak akkor áll, ha kettőt vesz az ember. Behívták az üzletvezetőt. Ovénak jó negyedórájába került, hogy az illető elismerje: Ovénak igaza van. Az üzletvezető mormogott valamit az orra alatt, ami úgy hangzott, hogy „nyamvadt vénember”, aztán olyan erővel ütötte be a 25 koronát, mintha mindenről az tehetne. De Ove úgy gondolta, egyre megy. Tudta, hogy ezek az eladók egyfolytában azon vannak, hogy becsapják az embert.”

Frederik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

A séma angol neve: mistrust-abuse (ma).

A háttérben több ok állhat. A legsúlyosabb a gyermekkori aktív bántalmazás. Ilyen fizikai értelemben a verés vagy a megrontás, lelki oldalon az állandó becsmérlés. (A testi és érzelmi elhanyagolás, pl. ha nem beszélgetnek a gyerekkel, passzív forma, a következmény pedig inkább az érzelmi depriváció.) De elég lehet az is, ha a környezetedben lévő fontos felnőttek rendszeresen kiszámíthatatlanul viselkedtek. Pl. amiért egyszer jutalmaztak, máskor büntettek. Vagy követhetetlenül gyorsan, világos ok nélkül változott a viselkedésük. Mondjuk, egyik pillanatban még nevettek veled, aztán hirtelen, magyarázat nélkül, sértődötten elvonultak. A harmadik lehetőség a mintakövetés. Talán eltanultad az apukád világképét.

Ahogy a link mögött olvashatod, a sémára többféleképpen reagálhatsz. Nézzük, mi történik, ha elfogadod a bizalmatlanság-abúzus világképet! Ebben az esetben belenyugszol: az már csak úgy működik, hogy téged vernek, becsmérelnek, megaláznak és becsapnak. Furcsa módon, elméleted úton-útfélen beigazolódik: az első, a harmadik és a tizedik partnered is bántalmazó. Hogy miért? Young-nak van egy teóriája, amely szerint hajlamosak vagyunk beleszeretni olyanokba, akik aktiválják a sémáinkat. (Egy kedves, érzelmileg meleg partner olyan idegen, sőt, unalmas…) Utána pedig nem szállsz ki a kapcsolatból, akkor sem, ha a barátod rendszeresen kék-zöldre ver. Attól még rendes ember, és nagyon is szeret – mondod te, hiszen úgy tanultad, hogy az ilyesmi belefér a szeretetbe.

A bizalmatlanság-abúzus séma elkerülőiről itt írtam. Röviden, a legvalószínűbb, hogy kerülöd az emberi kapcsolatokat. Úgyis csak átejtenének.

Túlkompenzáció minden “csapj le, mielőtt felebarátod lecsap” típusú viselkedés. Tehát, amikor – megelőzés gyanánt – te használsz ki, bántasz másokat.

Ajánlott folytatás: Emocionális (érzelmi) depriváció séma