Nyelvtanulási tippek


Fogalmak

Aktív szókincs: Azon szavak összessége, amelyeket nem csak felismersz, de használni is tudsz. Ez azt jelenti, hogy mondatba tudod foglalni őket.

Passzív szókincs: Azon kifejezések, amelyeket felismersz, de ha neked kell használni őket, bajban vagy.

Tökéletességre törekvés: Néhányan úgy gondolják, hogy képesek lesznek anyanyelvi szinten elsajátítani az angolt, németet… sajnos, erre már tizenévesként sincs esély.

Nézzük, mennyire vagy tisztában az alapokkal! Töltsd le a lentebb található kvízt! Ha nem tudod a választ, tippelj! A lap alján ellenőrizheted magad. Addig csináld, amíg hibátlan lesz!

Itt van: Kvíz

Alapvető technikák

Takard le a szótárfüzeted egyik oldalát, és kérdezd ki saját magad! Szóban és írásban, fentről-lefelé és fordítva, idegen nyelvről magyarra és ellenkező irányban is! Végül teljesen összevissza. A legtöbben, akik nem érnek el eredményeket a módszer alkalmazásával, csupán adott sorrendben dolgoznak.

Szótanulásnál egyszerre maximum 5-6 szóval foglalkozz. Ha ezeket már nagyjából tudod, mehetsz tovább. Erre azért van szükség, mert az emberi agy kb. ennyit tud egyszerre hatékonyan kezelni.

Foglald mondatba a szavakat! Ezt megteheted írásban és szóban is, de a legjobb, ha mindkettőben.

Élvezetes módon

Idegen nyelvű könyvek olvasása eredetiben vagy egyszerűsített változatban: ez utóbbiak a főbb nyelvek esetében biztosan kaphatók. Ne szótárazz állandóan, mert el fogod veszíteni az érdeklődésedet. Két oldal a könyvben, hat oldal a szótárfüzetben… és szinte biztos, hogy nem fogod bemagolni később a szavakat. Hiszen nem azért kezdtél el könyvet olvasni, hogy aztán az iskolás módszernél köss ki!

Filmek: Fontos, hogy ne magyar felirattal nézd, mert akkor arra figyelsz! A célnyelvet használd! A rajzfilmek általában könnyebben érthetők. Kisebb a szókincsük és szebben is beszélnek bennük.

Idegen nyelvi klubok, oldalak, chat az Interneten: keress olyan témákat, amelyek érdekelnek!

Hallgass zenét! Keress rá a szövegre is!

Nyelvtani szabályok tanulása

Ne magolj!  Ha a tanárod bólogat is, a való életben semmire nem mész vele! Értened kell a lényeget, ez pedig leginkább példákon/gyakorláson keresztül lehetséges!

Vegyél egy célnyelvű szöveget, és próbáld meg beazonosítani, hol használják az éppen tanult nyelvtani szabályt. Már egészen kezdőként is megpróbálhatod! Ha például most tanulod a személyes névmásokat (én, te ő… stb.), keress egyszerűbb mondatokat, amelyekben szerepelnek, és fordítsd le őket!

Pótold a lemaradásaidat! Ha az egyszerű szabályokat sem tudod használni, a bonyolultabbaktól mit vársz? Lehet, hogy egy pár órás ismétlés is elegendő, nem kell előröl kezdened a tanulást.

Ismételd át az olyan alapvető fogalmakat, mint hogy főnév, melléknév… magyarul.

Különös ötletek

Jelölj ki a szobádban/lakásodban egy helyet/időszakot! Ez lesz az idegen nyelvű hely/idő. Itt meg kell próbálnod angolul, németül, kínaiul gondolkozni, beszélni, dalokat énekelgetni…

A szavakat, amiket tanulsz, képzeld is el! Ha megvan a részletes kép, mondd is ki hangosan őket!

Ha nehezen jegyzel meg egy szót, próbáld megtalálni, milyen magyar szóra hasonlít. Pl. az angol book (könyv) szó úgy kezdődik, mint a magyar buta. Tehát: könyv – buta – buk

Egyedül nem megy? Jelentkezz tanulási tanácsadásra!