A séma elkerülése


Ha olvastad ezt az írást, akkor ismered a sématerápia alapfogalmait. Tudod, hogy mi a séma, és azt is, hogy többféleképpen reagálhatsz a meglétére. Young három csoportba sorolja a lehetőségeket: elfogadás, elkerülés és túlkompenzálás. Az elkerülés lényegében menekülés. Azt jelenti, hogy változatos eszközökkel biztosítod: ne kelljen szembesülnöd a séma tartalmával, gondolati és érzelmi szinten sem. Ezt néhányan olyan sikereresen űzik, hogy gyakorlatilag blokkolják az emlékezetüket. Nem csak a gyerekkorukra nem emlékeznek, de az aznap délelőttjükre sem. Teszik ezt azért, nehogy aknára (azaz fájdalmas gondolatra vagy érzelemre) tévedjenek. Pszichológushoz általában valamilyen homályos “nemjó” érzés, unalom vagy pszichoszomatikus problémák miatt fordulnak, esetleg családtagok küldik őket, mondván, hogy nincsenek érzelmeik és másokéit sem értik.

Az elkerülés egyéb formáit jelentik a különféle függőségek: alkohol, Xanax, munka, játék. Naná, hiszen elfedik a lényeget: hogy magányos vagy, és attól szorongsz, hogy az is maradsz. Hogy utálod magad. Hogy mindenkitől félsz. Hogy attól rettegsz: nem fogsz tudni helytállni ebben a világban.

Kevésbé súlyos esetben a séma birtokosa rengeteget ábrándozik, álomvilágban él, társaságát, barátait a kedvenc sorozatszereplői jelentik. (Ez egy bizonyos szintig nem baj, de ha a valós emberi kapcsolataid rovására megy, érdemes pszichológust felkeresned.)

Más típusú stratégia, ha az illető szó szerint távol tartja magát azoktól a helyzetektől, amik a séma aktiválódásával járnának. Ezt lehet csupán viselkedéses szinten űzni, de megesik, hogy maga az elkerülés ténye is rejtve marad. A csökkentértékűség-szégyen séma esetében például előfordulhat, hogy rendszeresen kihúzod magad a munkahelyi megbeszélések alól. A háttérben félelem áll, méghozzá attól, hogy butaságot mondanál, de adott esetben ezt nem érzékeled. Inkább migrénnel ébredsz aznap reggel, netán betáblázod magad egyéb, halaszthatatlan feladatokkal. Ha pedig nincs kiút, muszáj menni, akkor elvicceled az egészet, kötekedsz a kollégákkal, a mobilodba bújsz.

A bizalmatlanság-abúzus séma kerülése esetén nem létesítesz bizalmi kapcsolatokat. Ennek kifejezett oka a félelem, hogy úgyis becsapnak. Lehetséges, hogy ezt meg is fogalmazod, de az is, hogy nem tiszta a számodra, és csak annyit érzékelsz, hogy senki nem mozgat meg. Esetleg szándékosan keresed a hibát a jelöltekben. De a fentebb leírt módszereket is alkalmazhatod…

A sérülékenység-veszélyeztetettség séma kerülésére egyszerű mód, ha nem kapcsolod be a tévét és nem olvasol híreket (ekkor nem jutnak el hozzád az olyan információk, mint pl. egy bankrablás).

Összegezve, a séma elkerülőinek a séma körül forog az életük, de ez kevéssé nyilvánvaló, hiszen mindent megtesznek, hogy elrejtsék saját maguk elől a sémát, de sok esetben a forgást is. Legfeljebb annyit éreznek, hogy szédülnek, de még ez sem biztos, hiszen sok elkerülő profi a testi érzetei elnyomásában. (A pszichológiai foglalkozások természetesen segítenek a tudatosításban!)

Ajánlott folytatás: Túlkompenzáló reakciók a sémákra