A séma túlkompenzálása


Ahogy a sématerápiás elmélet alapozó ismertetőjében írtam, a Young féle korai maladaptív sémák olyan önsorsrontó kognitív és érzelmi mintázok, melyek hatására sokadszorra is ugyanazokba a csapdákba sétálsz. Például minden kapcsolatod ugyanúgy fut le.

Maradva az előző bejegyzésbeli példánál, tegyük fel, hogy van egy ún. sérülékenység-veszélyeztetettség sémád. Ennek a legalapvetőbb gondolata, a magja, hogy a világ veszélyes. Hogyan is reagálhatsz erre? Jeffrey E. Young három csoportba sorolta a lehetőségeket: elfogadó reakciók, elkerülő reakciók és túlkompenzálás. Most ez utóbbit vesszük górcső alá.

(Ha nosztalgiázni támad kedved, a jobb oldalt találsz egy videót. Talán emlékszel a sorozatra: a jóságos gumimacik és a gonosz herceg küzdelmére. Gruffit figyeld! Bár Igthorn herceg szintén érdekes… a csökkentértékűség-szégyen séma túlkompenzálására tippelek nála is.)

Arról van szó, hogy a túlkompenzáló személyek felveszik a kesztyűt. Nem nyugszanak bele a séma diktálta életükbe. “Milyen már, hogy ilyen gyáva kukac vagyok!” – morgolódik Hilda. – “Mostantól bátor leszek!” És valóban, fricskázni kezdi a veszélyt. Gyorsan hajt, vakon előz, olyan helyekre megy nyaralás közben, amitől óva intenek az útikönyvek, nem öltözik fel a hidegben… stb. Teszi mindezt teljesen automatikusan, anélkül, hogy megfogalmazná, mi áll a háttérben. Ha a döntése tudatos is volt, rég elfelejtődött. Ám a lényeg változatlan. Hilda, bár másként, de továbbra is arra a zenére táncol, amire korábban: “Veszély! Baj! Katasztrófa! Halál!” Ahhoz, hogy végre megálljon, le kell cserélnie a lemezt egy olyanra, ami szerint a nátha csupán nátha, a világ pedig alapvetően biztonságos. Ha sikerül, vége az izmozós bizonygatásnak, és képes lesz ésszerűen cselekedni.

A sémák néha maguktól is elhalványulnak, de a legtöbbször pszichológus segítségére van szükség. Működésük sajnos elősegíti a fennmaradásukat, ld. az alapozó cikket. (Ugyanaz a link, mint legfelül.)

Ajánlott folytatás: Elhagyatottság-instabilitás séma