Nem fog menni…


Ötvenezer. Nagyjából ennyi gondolatod van egyetlen nap alatt. (Andrew Matthews) Ezek egy része tudatos, a másik része pedig teljesen automatikus. Annak megértéséhez, hogy ez utóbbi mit jelent, emlékezz vissza, milyen volt, amikor vezetni tanultál. (Ha épp folyamatban van, azonnal tudni fogod, mire gondolok.) Mindenre oda kellett figyelned: hogy mit csinál a kezed és a lábad, hogy melyik tábla mit jelent… aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy végigautóztad fél Olaszországot, és remek móka volt. Fel sem tűnt.

Így megy ez a gondolataiddal is. Amit sokszor mondogatsz magadnak, előbb-utóbb automatikus programmá válik, legyen az akár pozitív, akár negatív tartalmú. Ha például folyamatosan az jár a fejedben, hogy úgysem kapsz munkát, mert azt csak ismeretségek révén lehet, hát nem is fogsz. Minden egyes állásinterjún az arcodra lesz írva a reménytelenség. Ugyan, ki akarna együtt dolgozni egy pesszimista, mindig csak a rosszat váró kollégával? Lehet, hogy neked fel sem tűnnek úgynevezett negatív automatikus gondolataid (NAG), de a hatásaiktól nem szabadulhatsz.

Most pedig, vegyél elő egy üres papírt, és ülj le. Próbáld megcsípni azokat a mondatokat, amelyek hátráltatnak. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi cikázott az agyadban, amikor a megbeszélésre készülődtél. Ilyenekre bukkanhatsz: “Minek ez az egész? Úgyis hiábavaló.” Vagy: “Válaszolni sem fognak.” És: “Nem akarok csalódást okozni a feleségemnek.” Illetve: “Egy rakás szerencsétlenség vagyok. Ki alkalmazna éppen engem?”

Ha elkészült a listád, sorold gondolataidat a következő kategóriák valamelyikébe:

  •  Ami tényleg probléma, de ki tudod küszöbölni: pl. ha a a lelked mélyén érzed, hogy az öltözeted nem volt a legmegfelelőbb az utóbbi tíz alkalommal, ideje váltani.
  • Ami nagy valószínűséggel megtörténhet: pl. előfordulhat, hogy csakugyan nem válaszolnak. Ezzel meg kell tanulnod együtt élni, anélkül, hogy túlságosan nekikeseredj.
  • Kognitív torzítások következtében fellépő gondolatok. Ezektől meg kell szabadulnod, mert akadályoznak a célod elérésében! Először is, ki kell ötölnöd, mi helyettesíthetné őket. Például, ahelyett, hogy örök vesztesnek titulálnád magad, jobban jársz, ha azt mondogatod: “Mással is előfordult már, hogy elbocsájtották. Ráadásul a főnök megmondta: a cég anyagi helyzete miatt. Vagyok olyan jó, mint a többi pályázó, a fenébe is!” Ha ezzel végeztél, a könnyebbik részét már le is tudtad. Sokkal nehezebb feladat lesz automatizálni őket.

Nehézségeket több ponton is tapasztalhatsz:

– nem sikerül megcsípned automatikus gondolataidat

– nem tudod elvégezni a csoportosítást

– nem sikerül változtatnod az első kategóriába sorolt dolgokon

– nem sikerül túllépned azon, ha bekövetkezik egy második csoportba sorolt esemény

– elakadsz negatív gondolataid átírásában

– nem sikerül új mondataid automatizálása

Bármelyik eset is áll fenn, jobb segítséget kérni, mint további három évig járni a munkanélküliség ösvényét. Kérdezd meg egy jó stílusérzékkel rendelkező barátodat, hogy milyen ruhákat ajánlana neked. Szedesd le a fogkövedet. Járj önéletrajz-készítő tanácsadásra, vagy legalább olvass utána a neten. És, hát, egy pszichológiai tanácsadásról szóló honlapon jársz…