Túl sokat tanulsz?


Jé, hát már az is baj, ha valaki sokat tanul? Nos, attól függ. Ha a képességeidet és a tananyag mennyiségét figyelembe véve egy óra alatt is végezhetnél, de neked csak három alatt sikerül, akkor pazaroltál. 120 olyan percet, amit a családodra, a barátaidra, a hobbydra fordíthattál volna. De nézzük szépen sorban, hogy miért szokott ez előfordulni…

Rossz idő-tudatosság

Ha most itt ülnél velem szemben, pontosan meg tudnád mondani, mire mennyi időt fordítasz? Ha nem, akkor meg is van a házid: kezdd el írni, pontosan hogyan töltöd a napjaidat.

Gyenge az a képességed, hogy monitorozd a saját figyelmedet

Azaz: nem veszed észre egyhamar, ha elkalandozol. Mikor történt veled utoljára olyasmi, hogy a könyv felett ültél, aztán egyszer csak fél órával később volt? Állítsd be a mobilodat, hogy ötpercenként csipogjon, vagy tegyél egy kis párnát a fejedre, hogy egyensúlyoznod kelljen. Ha leesik, bizony, elterelődtél.

Rosszak a tanulási technikáid

Például folyamatosan magolsz… Megoldás itt!

Valamelyik képességed nem elég fejlett

Legtöbbször a rövid távú memória és/vagy a figyelem szokott érintett lenni. A probléma általában nem súlyos, és gyakorlással kiküszöbölhető. (A link mögött egy feladatgyűjtemény rejtőzik!)

Önbizalomhiánytól szenvedsz

Inkább ezerszer is átrágsz mindent, csak nehogy valami rosszul süljön el feleléskor… első körben próbálkozhatsz azzal, hogy összeírod az eddigi tanulmányi sikereidet; második körben kérj segítséget. (Ld. lentebb.)

Maximalista vagy

Annyira, hogy sosem végzel, ha minden apróságot meg akarsz jegyezni..

Kizárólag a tanulásból áll az életed

Hány közeli barátod van? Hány haverod? Ha holnaptól nem kellene iskolába járnod, dolgoznod, mivel töltenéd az idődet? Ha úgy érzed, hogy azért ülsz túl sokat a könyveid felett, mert egyébként üresek lennének a napjaid, javaslom, hogy jelentkezz pszichológiai tanácsadásra a lehető leghamarabb!

Egyedül nem megy? Jelentkezz tanulási tanácsadásra!