Szeretetnyelvek


A koncepciót Gary Chapman, amerikai párkapcsolati szakértő alkotta meg. Elképzelése szerint ötféle nyelv létezik, amellyel az emberek kifejezik szeretetüket egy másik lény iránt:

– elismerő szavak (dicséret)

– minőségi idő (vacsora, beszélgetés, hosszú hétvége)

– ajándékozás (nem az érték a lényeg, apróság is lehet)

– szívességek (bevásárlás, főzés, varrás)

– testi érintés (ölelés, vállveregetés, simogatás)

Chapman egy hasonlata szerint az ember személyisége olyan, mint a motor. Állandó üzemanyagra van szüksége, hogy megfelelően működjön. A párkapcsolatban a felek dolga, hogy feltöltsék egymás szeretettankját, és a problémák melegágya, ha ez nem sikerül. Ha te elismerő szavakkal fejezed ki, mennyire fontos neked a párod, de ő inkább ajándékokra vágyik, az olyan, mintha dízelt tankolnál egy benzines autóba, esetleg árammal igyekeznél működésre bírni. Nem fog menni.

Itt egy szeretetnyelv teszt (Doc), ha érdekel, hogy te melyik típusba tartozol! (Tájékoztató jelleggel!) Azt javaslom, hogy töltsd úgy is, ahogyan véleményed szerint a párod (esetleg gyermeked) tenné. Aztán győzd meg őt is, hogy derítse ki: mi a fő szeretetnyelve. (Gyermekeknél 14 éves kor felett ajánlom csak.) Végül beszéljétek meg a tapasztalataitokat!

Amelyik betűjel mellett a legnagyobb szám szerepel, az a szeretetnyelved. Ha a két (esetleg három) legnagyobb szám nagyon közeli, pl. 12 és 13 akkor szerencsés vagy: többféle üzemanyaggal is működsz.

A= elismerő szavak

B= minőségi idő

C= ajándékok

D= szívességek

E= testi érintés

A különböző nyelvek tanulhatók – ahogyan az angolt vagy a németet is elsajátíthatod –, de gyakorolni kell, és sosem válik igazán anyanyelveddé. Ez főként akkor okoz nehézséget, ha stresszhelyzetben vagy(tok). Ilyenkor a legnagyobb a valószínűsége, hogy visszaugratok magyarra – ha folytatjuk az analógiát –, holott szeretetszükségletetek a többszörösére is növekedhet. Épen ezért, párkapcsolati vagy más témájú konfliktusok idején különösen figyelnetek kell arra, hogy a másik kútként fordulhasson hozzátok. Könnyebben fog jönni a megoldás, mint ha duzzogtok, megsértődtök, esetleg leckéztettek.

A magam részéről annyi kiegészítést tennék, hogy véleményem szerint egy minimum szint mind az ötféle nyelvből szükséges. A párod nem fogja elhinni, hogy szereted, ha sosem ajándékozod meg, és akkor sem, ha havonta csak fél órát fordítasz rá. Ez persze extrém példa, hiszen ebben az esetben talán még kapcsolatról sem beszélhetünk, de hol lehet a határ? Havi két óra már megfelelő? Három? Heti kettő? Napi egy? Létezik valamiféle objektív szint, ami alatt nem beszélhetünk szeretetről? Vagy ez teljes mértékben egyéni megítélés kérdése? Minden esetre, azt ajánlom, hogy fussatok egy kört erről is!