A sikeres élet 5 lépése


Íme, öt lépés, amely a neuro-lingvisztukus programozás (NLP) szerint sikeressé tesz. Csak egy rövid összegzés: az irányzat az 1970-es években született, két nyelvész munkásságának köszönhetően. Ők olyan, pszichológus körökben jól ismert hírességek munkásságát tanulmányozták, mint Virginia Satir, Milton H. Erickson vagy Fritz Pearls. Erőfeszítéseiknek hála, alakult ki az NLP rendszere. Nos, akkor lássuk, milyen lépések vezetnek a sikerhez…

Ismerd a végeredményt!

Tehát: jelölj ki célokat. A legjobb, ha le is írod őket. Egyéb szakirodalomban is olvasható, hogy aki így cselekszik, nagyobb valószínűséggel éri el, amit akar. Figyelem! Nem tűzhetsz ki akármit! A magam 158 centijével például hiába akartam volna világhíres kosaras lenni! Csak boldogtalanságot okozott volna, ha ezt veszem a fejembe. A SMART betűszó foglalja össze a célok kijelölésének alapvető tudnivalóit:

S(pecific): specifikus, konkrét, pontosan meghatározott

M(easurable): mérhető, tehát nem ér úgy fogalmazni, hogy jobb állást akarok

A(chievable): tehát elérhető, megvalósítható

R(elevant): témába vágó, tehát, ha írni akarsz, ne fogyókúrás célokat tűzz ki

T(ime related): időhatárhoz köthető

Cselekedj úgy, hogy az segítse a céljaid elérését!

Nyilvánvalónak tűnik? Igen. Mégis, hányan képtelenek rá…

Ellenőrizd rendszeresen, hogy jó úton jársz-e!

Esténként gondold át, hogy az aznapi tetteid vajon segítették-e a céljaid elérését? Egyáltalán, emlékszel még, miért is küzdesz? Közelítesz a végkifejlethez?

Légy rugalmas és alkalmazkodó!

Néha bizony újra kell dolgozni a terveidet…

Nyújtsd a maximumot!

Ne mondd, hogy majd pontos leszel, ha előléptetnek, mert sosem történik meg! Aligha fogsz feljebb lépni a ranglétrán, ha naponta elkésel! Inkább mutasd meg, hogy lehet rád számítani!