Pihenni tanulás közben


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy tanácskérő, aki kijelentette, hogy nem engedhet meg magának fél perces kikapcsolódást sem. Hogy is ne, így sem végez a tanulnivalóval, pedig vizsgaidőszakban napi 14 órát is az íróasztal felett görnyed. Ha közben megállnék, sehol nem tartanék estére  – állította.

Nem akart tudomást venni arról a tényről, hogy az ember koncentrációs képességének megvannak a maga határai! Ez pedig – bár lehetnek egyéni és életkori különbségek – 30 és 45 perc között húzódik. Ha ezt nem vagy hajlandó figyelembe venni, akkor számolj a következményekkel! Jobb esetben 1-2 percre elbambulsz, aztán folytatod a tanulást. Rosszabb esetben azt veszed észre, hogy eltelt fél óra, és nem csináltál az égvilágon SEMMIT. Úgyis a szervezeted fog dönteni, és hidd el, meg fogja kapni, amit akar. Ideig, óráig legyőzheted – de végül ő fog nyerni.

Hogy hogyan? Jó esetben (!) fej vagy gyomorfájással, esetleg influenzával ajándékoz meg, rosszabb esetben tanulási undorral vagy érdektelenséggel. Ha pihenésre van szüksége, meg fogja találni a módját: így vagy úgy. Vedd tehát kezedbe az irányítást, és a félórás szabály figyelembe vételével tervezd meg a tanulásodat, munkavégzésedet. Ha csak annyit teszel, hogy 30-45 percenként hátradőlsz néhány percre, és becsukott szemmel nem csinálsz semmit, máris sokat tettél a vizsgád/munkád sikere, és persze az egészséged érdekében.

Természetesen jobb, ha saját magadra szabod a pihenőid gyakoriságát és hosszát! Első körben figyeld meg, hogyan üzen a szervezeted. Lehet, hogy…

… éhes vagy szomjas leszel, holott nem rég ebédeltél.

… rád jön a mozoghatnék.

… hirtelen nagyon érdekesnek kezdenek tűnni azok a bárányfelhők.

… erős álmosság tör rád.

… hirtelen vonzónak fog tűnni a Faceboook, akkor is, ha egyébként havonta egyszer látogatod

Ezek a finomabb jelzések. Hallgass rájuk, mielőtt megtapasztalod az előző bekezdés kínjait. Szóval: ha bármi hasonlót vennél észre magadon, nézz az órára, és jegyezd fel. Egy-két hét után elemezheted az adatokat. Fizika, 30 perc, biokémia 35! Fontos! Ne csodálkozz, ha vizsgaidőszak vége felé a számok csökkenni fognak!

Egyedül nem megy? Jelentkezz tanulási tanácsadásra!