Optimizmus és iskola


Mint az élet legtöbb területén, a pozitív hozzáállás (lényegében a kognitív torzításoktól mentes gondolkodás) a tanulás világában is hasznos. Nézzünk egy példát!

– Ez az iskola használhatatlan. Tücsök prof. ma hülyeséget beszélt, és amúgy sem tanulunk semmi hasznosat.

– Nem tudom, én minden órán hallok valami jót, amikor nem vagyok túl fáradt gondolkozni. Csak egy kicsit igyekezni kell, meglátod!

– Szerinted nem próbáltam? Teljesen hiába! Különben sem hallom, amit a tanárok mondanak, mert a hangosítás pocsék, az összes motyog, a tankönyvek meg tele vannak hibákkal. Te tényleg nem vetted észre?

– Nem tökéletes a hely, persze, de én élvezem. Várom, hogy kipróbáljam, amit a múltkor mondott Tücsök.

– Mégis, miről beszélsz? Csak valami hülye képletről hadovált.

Vállvonás után:

– Szerintem érdekes volt.

Főszereplőnk, gondlatban: Ostoba köcsög! Azt sem látja, ami az orra előtt van!

Azon túl, hogy példabeli diákunk, az éppen házasságra készülő Jakab kiemelte és felerősítette a negatívumokat,  valami sokkal szörnyűbbet is tett. Bár a megoldás egy része nyilvánvaló lett volna – előrébb ülni –, Jakab inkább hátul maradt, és folytatta a panaszkodást. Tehát: ő maga gondoskodott betevő negatív falatjairól. Ez önsorsrontás néven fut a pszichológiai szakirodalomban.

Ha Jakab később visszatekint, talán – felesége, Hilda társaságában – nevet egyet a dolgon: “Hát jól pórul jártam, mi? Másodjára azért átmentem.” De ha a viselkedésének komolyabb következményei lettek, akkor a gyerekeinek valami ilyesmit fog előadni: “Az egyik professzor ötödszörre sem engedett át a vizsgán, így kirúgtak a fősuliról. Hallatlan fickó. Nem érted a motyogását, és megvág, mert nem elég neki, ha a könyvet tudod. Reform kellene végre az oktatásban.”

De ez már messzebbre vezet, mint amiről eredetileg írni akartam, ami pedig két jellegzetes gondolkodási félresiklás, vagyis kognitív torzítás megnyilvánulása:

  • A negatívumok kiemelése: “Vontatottan beszél.” “Ez a fickó itt mellettem büdös.” “Az ott túrja az orrát.” “Amott meg egy idióta ül.”
  • Címkék használata: “Ostoba köcsög!” “Ez az iskola használhatatlan.”

Rád jellemző valamelyik?