Kreatív tanulási tippek


Ezúttal nem hagyományos tanulási tippeket osztok meg veled… kreativitásra fel!

Tanítva tanulni

Ez nem csupán annyit jelent, hogy valakinek mondd fel az anyagot vagy korrepetáld egyik társadat –  bár ez is hasznos. Mindkettőtöknek. Saját magad is felállhatsz a katedrára, miközben a hallgatóság soraiban is te ülsz. Pl. készíthetsz óravázlatot magadnak, majd előadhatod. Aztán visszaváltasz diákba, és kérdéseket tehetsz fel a tanárodnak. Ilyesmit is akár: “Tessék mondani, mire jó ez?” Vagy: “Szép, szép, de hogy fogok ezzel pénzt keresni?”

Lehetőleg úgy mutasd be a tananyagot, hogy…

– kitérsz az olyan adatokra, mint a nevek, évszámok, fogalmak, képletek

– feldobod három kapcsolódó, de nem a füzeteidből kiolvasott érdekességgel, történettel

– használj képeket, filmrészleteket, teszteket (el is kell készíteni!), zenéket

Adj ötöst magadnak!

Ha van, írd ki a könyvedben található segítő kérdéseket egy lapra, és válaszold meg őket! Ha nincs, írj magadtól. Természetesen az következik, hogy kitöltöd a dolgozatot. Fejből. Végül fogj egy piros tollat, pipáld ki, amit jól írtál, és javítsd ki a hibáidat. Addig ismételd, amíg ötöst nem érdemelsz!

Legyél kutató!

Válassz ki egy főbb állítást a tananyagból, és tervezz olyan kutatást, amely megcáfolja! A szükséges információkat bárhonnét, akár a saját jegyzeteidből is összeszedheted.

Alternatív jelen

Vajon milyen lenne az élet, ha az emberiség sosem fedezte volna fel, amiről éppen tanulsz?

Aknázd ki a Zeigarnik hatást!

A névadó egy orosz pszichológusnő volt, aki felfedezte, hogy a befejezetlen dolgok nem csupán jobban érdekelnek bennünket, de jobban is emlékszünk rájuk. Tehát, ha valami nagyon érdekeshez érkeztél az anyagban, állj meg! Ugorj a következő témára!

Egyedül nem megy? Jelentkezz tanulási tanácsadásra!