Vállalkoznál? Okosan!


Tegyük fel, hogy van egy remek ötleted, amiből pénzt szeretnél csinálni. Vagy csak egyszerűen jó szakinak tartod magad, és unod, hogy mások dolgozz. Nos, ekkor jöhet jól egy vállalkozás! Mielőtt azonban belevágsz, fontos, hogy tisztában legyél néhány alapvető dologgal. Ma, Magyarországon az induló cégek fele 5 éven belül tönkre megy! (KSH adat) Ezért nem árt előre átgondolni a terveidet.

Befektetésre lehet szükséged

Lehet, hogy már a bankszámládon várakozik az összeg, de az is, hogy hitelfelvételben gondolkozol. Ekkor az a legfontosabb, hogy alapos legyél. Olvad el az apró betűs részt is, és hallgass meg több ajánlatot. Érdemes a Munkaügyi Központnál is érdeklődni, előfordulhat, hogy kínálnak támogatásokat.

Bizonyos költségeket folyamatosan kell fizetned

Igen, akkor is, ha egy fillért sem keresel! Ilyen lehet például egy helység bérleti díja, a könyvelő, a villany- és a gázszámla, az alkalmazottak bére, járulékok és adók.

Nem kapsz fizetést

Hiába dolgozol éjjel-nappal, bizony, megtörténhet, hogy még a költségeidet sem tudod fizetni. Ha ez sokáig folytatódik, előbb-utóbb kimerülnek a tartalékaid. Végül nem marad más, mint kifizetésre váró adósságok sokasága. Ezért nagyon gondold meg, hogy megéri-e belevágnod! Írd  össze, hogy milyen költségeid lesznek, és hogy ezeket miből tervezed fizetni. Tájékozódj a különféle vállalkozási formákról és az adókról is! És egyáltalán… van igény arra, amit árulni akarsz? Ha senki nem vásárol tőled, nem fogsz megélni a vállalkozásodból! Éppen ezért feltétlenül készíts üzleti tervet!

Vállalkozónak kell lenned, nem csupán szakembernek

Lehet, hogy remek kozmetikus vagy, de ez nem azt jelenti, hogy vállalkozóként is megállod a helyed. Képes leszel intézni a reklámokat, az alkalmazottak felvételét és egyéb ügyeiket, kapcsolatot tartani az ilyen-olyan hivatalokkal, postára járni, számlákat rendszerezni, stratégiát alkotni?

Nincs főnököd

Ez jónak tűnhet, de vannak olyanok, akik egyszerűen nem tudják rávenni magukat a munkára, ha senki nem nyaggatja őket. Vagy csak elcsúsznak az időbeosztásukkal, és este tízkor veszik észre, hogy aznap semmit nem csináltak. Ráadásul sokszor nincs, aki segítsen, vagy legalább megértsen.

A fentiekből következik, hogy alaposan tájékozódnod kell, mielőtt belevágsz. Olvass a témába vágó könyveket, pl.: Michael Gerber: A vállalkozás mítosza. Inkább szemléletet oktat, mint konkrét tanácsokat ad, de kezdetben ez a legfontosabb. A neten is hasznos információk rejtőznek: nézd át pl. a NAV honlapját; ez a cikk pedig a szabadúszói létről szól.