Cukorbetegként ne válaszd


Statisztikák szerint a leggyakrabban előforduló állapotok és betegségek, melyek a karrier utadat befolyásolhatják, a következők:

– testi fejlettség (nagyfokú elhízás, átlag alatti fejlettség)

– cukorbetegség

– idegrendszeri megbetegedések (pl. epilepszia).

– mozgásszervi problémák

– szívbetegségek

– magas vérnyomás

– vérképző rendszer megbetegedései

– érzékszervi elváltozások (pl. látáskárosodás)

– tüdő- és légzőszervi megbetegedések (Pl. asztma)

– allergia különféle anyagokra

Most a cukorbetegséget vesszük górcső alá! Gyors összefoglalás azoknak, akik csak véletlenül tévedtek ide: ennek a kórnak két fő fajtája van, az egyes típusú, amely általában fiatal korban kezdődik, és inzulinnal kezelik, meg a kettes, amely akár évtizedekig is karban tartható diétával, gyógyszerekkel. Ez utóbbit sokáig felnőttkori cukorbetegségnek is hívták, mert általában 40 év felett jelentkezett. Mostanában sajnos már tinédzsereket is érint.

Ha csak szénhidrátcsökkentett diétát kell tartanod, nincs semmiféle foglalkoztatottsági korlát. Akkor sem, ha metformin tartalmú gyógyszert szedsz. Ha viszont inzulintermelést fokozó kezelésben részesülsz, javasolt kerülnöd minden olyan szakmát, ahol egy esetleges hipoglikémiás rosszullét balesetet okozhat. Például: buszvezető, vonatvezető, pilóta, bányász.

Amennyiben viszont inzulinnal kezelnek, vedd figyelembe a következő tilalmakat:

– nem lehetsz hivatásos gépjárművezető (vonat, autóbusz, trolibusz, villamosvezető, metróvezető)

– nem lehetsz pilóta (helikopter, repülő)

– nem láthatsz el veszélyes munkakört (pl. magas feszültséggel végzett tevékenység)

A felsorolás nem teljes körű! Érdeklődj a megcélzott iskolánál, illetve az orvosodat is faggasd ki! Feleslegesen bújod a hasonló írásokat, egyik sem lesz elég részletes 🙂